fbpx

Zveřejněno: 23. 8. 2017

Podle legendy, která nemusí být daleko od pravdy, jedli bojovníci jihoamerického kmene Inků kořen rostliny maca před tím, než šli do boje, aby jim dodal potřebnou sílu a vytrvalost. Španělští dobyvatelé pak zase objevili její silné afrodiziakální účinky. Nyní se používá při boji s neplodností a stresem. Jaká další tajemství tahle nenápadná plodina s přezdívkou "peruánský ženšen" skrývá?

Maca se pěstuje už od nepaměti na náhorní plošině And v Peru a Bolívii. Rostlina vyniká svou neobvyklou odolností – hravě přežije i v nadmořské výšce okolo 4000 metrů. Odolává silnému větru, zimě, dešti i ostrému slunci.

To je ale zároveň hlavní důvod, proč nevypadá zrovna vábně. Plodina se zuby nehty drží při zemi, nad kterou vyrůstají její podlouhlé lístky spojené ve tvaru růžice. Nejzásadnější část však schovává pod povrchem. Zkrabatělý kořen peruánské macy, ve které se skrývají výživné látky, připomíná evropské ředkvičky či snad mrkev nebo řepu.

shutterstock 148653239

Lžička strouhaného kořene maca denně pomůže k lepší imunitě i lepšímu sexuálnímu životu

Pro početí i zdravý sexuální život

Pokud dlouhodobě nemůžete počít a poohlížíte se po přírodních podpůrných prostředcích, macu byste rozhodně měli vyzkoušet. U mužů totiž zlepšuje kvalitu a pohyblivost spermií. U žen pak napomáhá ke srovnání hormonální hladiny v těle, a tím zvyšuje plodnost.

Kromě toho maca také výrazně zvyšuje libido, podporuje erekci a stimuluje sexuální funkce. Právě proto ji válečníci měli zakázanou jíst po skončení bojů, aby byly domorodé ženy na dobytých územích ochráněny před jejich zvýrazněnou chutí na milostné hrátky.

Nemáte sílu? Dejte si macu 

Ať už vás trápí vyčerpání po stránce fyzické či psychické, maca ho dokáže účinně zlomit. Tenhle životabudič dodá energii, posiluje celkovou odolnost organismu a bojuje proti známkám stresu. Pokud jej budete konzumovat pravidelně, brzy pocítíte silnou vitalitu a chuť do života. Traduje se, že peruánský ženšen je zárukou věčného mládí.

Maca je také vhodným přírodním doplňkem stravy pro sportovce. Urychluje totiž regeneraci svalů a zároveň pomáhá s jejich budováním. Vlastně se jedná o přirozené steroidní anabolikum. Pokud vás tedy čeká důležitý závod, zápas či zvýšené vypětí, maca výrazně přispěje k tomu, aby se s ním váš organismus bez obtíží srovnal.

Zkrášlující i ozdravující

Výčet pozitivních vlastností této jihoamerické plodiny ale ještě zdaleka nekončí. Maca má také vliv na rychlejší spalování tuků, a tak ji oceníte i v případě, že se snažíte efektivně zhubnout. Urychluje růst vlasů a zajistí jejich větší pevnost a kvalitu.

Maca jde ale také ruku v ruce při léčbě různých onemocnění. Řada lékařů ji začala doporučovat nemocným, kteří se vzpamatovávají z vedlejších účinků chemoterapeutické léčby. Pomáhá i v boji s nespavostí, ženám s premenstruačním syndromem a při neurózách. Maca celkově podporuje správné fungování organismu a v podstatě každý si najde důvod, proč obohatit svůj jídelníček právě touto plodinou.

Jak se maca jí? 

Inkové konzumovali kořen macy rovnou zasyrova, nebo upečený. V současné době se s tímto způsobem konzumace setkáváme také, ve své domovině má pak maca řadu způsobů využití. Vyrábí se z ní kvašený nápoj nebo různé džemy, mele se na mouku pro pečení a přípravu kaší. Velkou oblibu si pak díky své praktičnosti získal prášek vyrobený rozemletím vysušeného kořene peruánského ženšenu.

Prášek z peruánské macy seženete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo třeba v e-shopu. Stačí jedna lžíce denně a váš organismus se zásobí pořádnou dávkou zdraví prospěšných látek. Dobrou zprávou je, že macu mohou bez obav konzumovat všichni bez rozdílu věku a také těhotné a kojicí ženy.

A jak prášek z macy využít? Zkuste ho rozmíchat ve vodě, ovocné šťávě nebo mléce a vypít, nejlépe hned z rána, abyste měli energii po zbytek celého dne. Špetkou macy také můžete obohatit své oblíbené smoothies, müsli, kaše, saláty, polévky či pudingy.

Spoluautorka: Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: https://www.iswari.cz/

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...