fbpx

Zveřejněno: 10. 8. 2017

Zázračná tekutina, která zvládne vyléčit i na smrt nemocné, se vyskytuje bohužel jen v pohádkách. Ale kdyby bratři Grimmové tenkrát tušili existenci za studena lisovaných olejů, možná by je ve svém příběhu s radostí vyměnili za živou vodu. Raw oleje totiž předchází mnohým zdravotním potížím.

Jsou považovány za alternativní léčebné prostředky a používají se i jako doplňky stravy zajišťující komplexní balanc. Běžným pokrmům dodají netradiční chuť a pořídíte je v každém bioobchodě, na farmářských trzích nebo v internetových obchodech. Řeč je o tzv. živých olejích. To znamená, že při celé jejich výrobě musí být dodržena přísná podmínka nepřesažení 42 °C. 

dynovy olej shutterstock 167435114

Zdraví prospěšné aktivní mikronutrienty jsou obsaženy jen v živých olejích.

Nejsou tuky jako tuky 

Takové oleje se značně liší od jiných tuků. Neobsahují jen notoricky známé nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6, ale jsou plné aktivních fytolátek, vitamínů, enzymů a stopových prvků. Při koupi si však dávejte pozor. Nápadně nízká cena není důvěryhodná, aby totiž mohl být výsledný produkt opravdu kvalitní, je celý proces poměrně složitý. Musí se dbát na vysokou péči při skladování surovin, je potřeba si uvědomit, že výlisnost z neupravovaných ingrediencí je podstatně nižší a o konečné ceně rozhoduje samozřejmě i výběr lokálních a kvalitních zdrojů. K dostání je dnes zhruba kolem dvanácti druhů raw olejů. A jaké jsou nejzásadnější pro naše zdraví? 

Dýňový olej

Je vhodnou prevencí i léčbou zbytnělé prostaty a zmírňuje menopauzální diskomfort či premenstruační potíže. Jeho širší účinky mohou působit proti křečím a rozvoji křečových žil, vyladit může i hormonální balanc štítné žlázy.

Vlašský olej

Používá se jako prostředek na podporu mozkových a nervových funkcí pro lepší soustředění a paměť. Je vhodným doplňkem pro kuřáky k minimalizaci škodlivých dopadů a předchází demenci. 

oleje shutterstock 193533122

Léčebné účinky za studena lisovaných olejů jsou pod drobnohledem laboratoří stále zkoumány a potvrzovány.

Makový olej

Má zklidňující účinky nejen na nervovou soustavu, ale i kůži a pleť, kterým dopřeje rychlý regenerační a omlazující efekt.

Lněný olej

Využívejte jej jako kompenzační olej, protože jeho vysoký podíl rostlinné omega 3 esenciální mastné kyseliny vám v těle nastolí harmonii. Připisují se mu i zázračné účinky proti vážným onemocněním, např. rakovině. Má schopnost snížit zánětlivé procesy v těle, od těch malých až po velké.

Konopný olej

I to je další všelék. Má blahodárný vliv na krvetvorbu a podporuje imunitu i hojení. Ve střevech obnovuje zdravou mikroflóru.

Olej z ostropestřce mariánského

Má silný léčivý vliv na játra a neměl by být opomenut po náročnějším večírku nebo těžším jídle.

oleje shutterstock 687613306

Oleje střídejte podle nálady i chuti. Klidně si vyberte na každý den jeden.

Hořčičný olej

Slouží jako akutní pomoc při chřipce či nachlazení. Rychle nastartuje imunitu, má antiseptické účinky a dlouhodobě vyhání z těla cizopasníky, viry i bakterie. Prohřívá tělo a klouby.

Sezamový olej

Vyznačuje se omlazujícími účinky, regeneračními schopnostmi, příznivě posiluje sliznici trávicího ústrojí a užívá se jako přírodní antidepresivum.

Vsaďte na kvalitu 

Všechny za studena lisované oleje se zasluhují o hormonální balanc v lidském organismu a synergické fungování všech systémů v těle. Mohou podpořit celkovou pohodu člověka, ale nejprve je nutné dodržet pár zásad, od nákupu správného produktu až po jeho polknutí. Při výběru se soustřeďte na zásadní informace. Měl by být označený některým ze štítků: lisovaný za studena, extra panenský, raw či 100% jednodruhový. A rozhodně nepřesahujte dobu trvanlivosti. V samotné chuti oleje musí být rozpoznatelná původní surovina. Žádné vedlejší chutě ani pachy nejsou vítány! Abyste zachovali a užili si raw kvalitu, je nutné používat oleje do studené kuchyně nebo na závěrečné dochucení (když už pokrm trochu vychladne). Tyto oleje také můžete s radostí užívat i jen tak na lžičce a měly by vám chutnat, nikoli se hnusit.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...