fbpx

Zveřejněno: 30. 7. 2017

I přes silné protesty České lékařské komory a většiny lékařů byla letos v červnu definitivně schválena novela zákona, která umožňuje vzdělávání pro terapeuta a specialistu východního lékařství. Bude tedy v Čechách čínská medicína povýšena na úroveň té klasické?

Čínská medicína si získala velkou oblibu, a to i přesto, že léčba vychází poměrně draze a není hrazena pojišťovnami, lidé se na odborníky tohoto oboru často obrací a chválí si účinné metody. Kritici naopak čínské medicíně vyčítají, že se jedná o velký byznys a kombinování bylin může podle nich přinášet určitá nebezpečí.

"Přestože čínská medicína nemůže nahradit tu západní, oba směry se mohou dobře doplňovat," říká naopak MUDr. Ludmila Bendová, která se čínské medicíně věnuje mnoho let. "V praxi se například čím dál víc setkáváme s alergiemi a nesnášenlivostí řady léků. Pro některé pacienty může být řešením právě změna životosprávy a akupunktura, fytoterapie, cvičení. Zdají se to být primitivní metody a lidé se k nim někdy obrací jako k poslední naději. Nicméně docela často fungují. A pokud je zajištěna odborná kontrola, je možné tyto postupy provozovat po celý život bez nežádoucích účinků," doplňuje Bendová.

shutterstock 557356975

Tradiční čínská medicína může skvěle doplňovat tu západní

Nutnost kvalitního studia

Tradiční čínská medicína je obor, který zahrnuje obrovské množství informací, navíc si studenti musí osvojit i specifický způsob myšlení. Podle doktorky Bendové trvá dlouhá léta, než do problematiky člověk zcela pronikne, a právě proto je kvalitní studium velmi důležité.

"Čínská medicína zahrnuje ohromný preventivní potenciál v oblasti životosprávy, cvičení i stravy a to by mělo být přístupné široké veřejnosti. V současnosti však vzniká celá řada kurzů, které se nesnaží o dostatečnou kvalitu a hrozí zmatení pojmů. Musí být také dány pevné hranice, aby každý dobře znal své místo a nedocházelo k zanedbání vážných příznaků nebo ignorování přínosů moderní medicíny. Na západě tento proces probíhá již více než 30 let, takže můžeme čerpat i z jejich zkušeností, popisů varovných příznaků a podobně."

Čeští pacienti čínské medicíně věří

Česko-čínské centrum tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici Hradec Králové (centrum TCM) vzniklo díky spolupráci Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) a Univerzitní nemocnice Shuguang, která patří k jedné z nejprestižnějších nemocnic tradiční čínské medicíny v Číně.

Podle zaměstnanců tohoto centra je zájem českých pacientů o čínskou medicínu velký, což potvrzuje také doktorka Bendová, zakladatelka 1. školy tradiční čínské medicíny. "Za dlouhá léta praxe mohu potvrdit, že existuje narůstající segment populace, pro který čínská medicína představuje velký přínos a řešení zdravotních problémů. A vzhledem k epidemii civilizačních chorob je zřejmé, že je nutno spojit síly, neboť gram prevence vydá za kilogramy léčby, a to i ve smyslu finančním."

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...