fbpx

Zveřejněno: 14. 6. 2017

450 mililitrů krve může pomoci až čtyřem různým pacientům. Jako poděkování všem, kteří darují krev, čímž zachraňují denně velké množství životů, se stal 14. červen Světovým dnem dárců krve. A protože si naši zákonodárci uvědomili, jak obrovský význam darování krve má, chtějí motivovat nejen stávající dárce, ale i další dobrovolníky větším daňovým zvýhodněním.

Krev mohou darovat lidé od 18 do 65 let věku, kteří váží alespoň 50 kilogramů, netrpí vážnější alergií, neprodělali onemocnění jater a další takzvaně taxativně vyjmenovaná onemocnění uvedená na webu Českého červeného kříže. Chcete-li se stát dárcem, stačí zavítat na transfuzní stanici, kterou naleznete prakticky v každém okresním městě. Jejich seznam naleznete též na webu ČČK.

darce2

Odběr krve nebolí a je záležitostí zhruba deseti minut

Menší daně pro dárce

Cennost dárců krve si uvědomují jak nemocní, tak zdraví lidé včetně českých zákonodárců. Ti totiž rozhodli o větším daňovém zvýhodnění právě pro dárce krve a kostní dřeně. V současné době si bezplatní dárci  mohou snížit daňový základ za jeden odběr krve až o 2 tisíce korun, podle nové právní úpravy by to byly 3 tisíce korun. Dárci kostní dřeně a krvetvorných buněk by si nově mohli odečíst 20 tisíc korun.

Nad návrhem panovala ve sněmovně nebývalá shoda – z přítomných 105 ji podpořili 104 poslanci, proti nebyl nikdo. Podle jedné z předkladatelek, poslankyně Věry Kovářové (TOP 09-STAN), je cílem pomoci lidem, kteří druhým darují to nejcennější. Podle platné právní úpravy se hodnota jednoho odběru krve nebo jejích složek dárce, kterému nebyla poskytnuta finanční úhrada výdajů spojených s odběrem krve nebo jejích složek podle zákona upravujícího specifické zdravotní služby, s výjimkou úhrady prokázaných cestovních nákladů spojených s odběrem, oceňuje částkou 2 tisíce korun. To v současných podmínkách není dostatečné. Daňové zvýhodnění ve výši 2 tisíc korun bylo stanoveno v roce 1996, tedy před 20 lety. Tehdy byla průměrná hrubá mzda kolem 10 tisíc korun. Je zřejmé, že v současné ekonomické situaci už výše této částky nemůže působit motivačně, a tak navrhujeme její zvýšení na 3 tisíce korun,” uvedla Kovářová.

darce3

450 mililitrů této vzácné tekutiny může pomoci až čtyřem lidem

Krve není stále dost

Ta také řekla, že muži mohou dát krev pětkrát, ženy čtyřikrát za rok. „V této souvislosti bych ráda upozornila i na to, že z médií všichni víte, že dobrovolný počet dárců krve není dostatečný a činí cca 270 tisíc osob. Doporučený počet dobrovolných dárců v populaci se pohybuje mezi čtyřmi a pěti procenty,” dodala. Poslanec Rom Kostřica (TOP 09-STAN) podpořil návrh daňového zvýhodnění dárců z lékařského hlediska. „Jako chirurg v oblasti hlavy a krku vím, že bez krevních derivátů se skutečně nedá mnohdy operovat. Domnívám se, že ať je to jakkoliv motivováno, rozhodující je výsledek, totiž abychom tu krev jako takovou měli,” uvedl. Dodal, že pracuje v Brně, což je kousek do Rakouska. „Znám celou řadu lidí, kteří než aby si nechali odebrat krev tady u nás bezplatně, jedou do Rakouska, do Mistelbachu, což je nejbližší místo, kde si nechají krev odebrat a také samozřejmě zaplatit. Vím, že je mnohem humánnější a eticky příznivější, když je darování krve bezplatné, nicméně se domnívám, že účel světí prostředky,” dodal.

Vyšší daňový odečet budou moci dobrovolní dárci krve uplatnit již v daňovém přiznání za letošní rok.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...