fbpx

Zveřejněno: 30. 5. 2017

Jistě jste už slyšeli frázi: „Polyká brufeny jak lentilky.“ Je to tak, dnes už na téměř každý problém existuje pilulka a my se jimi bez rozmyslu ládujeme. Je to ale opravdu ten nejlepší přístup?

Tlumivé léky, opioidy a antidepresiva způsobují více úmrtí z předávkování (45 %) než kokain, heroin, pervitin a amfetaminy (39 %) dohromady,“ ukazují data nadace Foundation for a Drug-Free World. Více než 125 tisíc Američanů ročně umře na předepsané léky – což je 3x víc, než kolik jich umře během autonehod. V Česku se tato čísla pohybují v řádu stovek. V roce 2009 jsme taky dorovnali západní země v počtu spolykaných léků na nervy – spotřebovali jsme 57 milionů krabiček. Je používání takového množství léků zdravé? A proč to vůbec děláme?

leky2

Farmaceutické firmy nás učí užívat léky, i když nám nic není

Mediální masáž mozku

Televizní reklamy nás přesvědčují, že jeden Actimel denně nás ochrání před nemocemi, Ambrosan, Mucosolvan a ACC nás zbaví kašle, Aspirin C nás zachrání před horečkou. Farmaceutické společnosti utratí 19krát více peněz za propagaci než za výzkum. Proč taky zkoumat něco nového, jde hlavně o peníze: „Farmaceutický výzkum a vývoj nabízí jenom minimální variace na již existující léky. Prodej těchto léčiv totiž zajišťuje stabilní zisky oproti nevypočitatelným vzestupům a pádům všech trhákových patentů,“ napsali profesoři Donald Light a Joel Lexchin, kteří se zaměřili na výzkum farmaceutických společností. Laická veřejnost vlastně neví, co dělá. Člověk ví, že mu není dobře. Nemá čas chodit za doktorem. V televizi viděl reklamu na lék proti chřipce, tak zaběhne do lékárny a koupí si ho. Marketingové kampaně jsou ale ještě sofistikovanější – učí nás používat léky preventivně a dlouhodobě.

„Užíváme příliš mnoho léků kvůli sporným nebo zveličeným neduhům. Farmaceutické společnosti teď propagují léky na dlouhodobé používání mezi v podstatě zdravými lidmi,“ řekl doktor Marcia Angell. Proto pravidelně užíváme různé léky posilující naši imunitu, i když je v podstatě nepotřebujeme. Pro naše tělo to není ideální, oslabujeme tím naši přirozenou obranyschopnost, náš organismus začíná být přecitlivělý, může se v něm vyvinout řada alergií.

lek byliny

Chemické léky mohou nahradit ty přírodní

Pravda schovaná za oponou

Druhým problémem je to, že lidé vlastně nevědí, co který lék umí, co obsahuje, jaké jsou jeho vedlejší účinky, jaké jsou k němu alternativy. Jistě, mohou si přečíst příbalový leták, ale je rozdíl mezi „vidět“ a „chápat“. Protože tématu nerozumíme, věříme doktorovi, že nám předepíše správný lék. A doktor ho často rád předepíše, jenom aby měl z krku otravného pacienta. Funguje tu totiž efekt placeba. Tak jako jsme malým dětem dávali na táboře zinek coby univerzální lék na všechny jejich smyšlené bolístky, podobně funguje i lékařský předpis. Jakýkoliv předpis. Je to slib, že budeme zdraví. Pacienty to uklidní. 

Jak z toho ven?

Přírodní alternativy k lékům jsou známy už celá léta. Zákon (Směrnice 2000/13/ES ) zakazuje připisovat potravinám léčivé účinky, což v překladu znamená, že nemůžu na příbalový leták napsat „zázvor vám pomůže proti kašli“. Staletí ale prokázala, jak užitečná je celá řada potravin. Pokud omezíme naši hypochondrii a přestaneme každou bolístku řešit chemií, můžeme používání léků značně omezit. Nahradit je bylinkami, sportem, otužováním, zdravým životním stylem.

Nechápejte mě špatně, já neříkám, že farmaceutické léky nefungují. Říkám ale, že farmaceutickému průmyslu jde více o peníze než o naše zdraví (například kauza se zdražením léku na toxoplazmózu) a že nadužíváním chemických, laboratorně vytvořených látek svému tělu jenom ubližujeme.

Čtěte také:

Zbavíme se nemocí, když se budeme otužovat?

Jak jste na tom se zdravím? Odpoví vám onlinový test.

Zázvor je 10 000krát účinnější než chemoterapie, potvrdila to nová studie

 

 

 

foto: Shhutterstock, zdroj: HUFFPOST

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...