fbpx

Zveřejněno: 3. 6. 2017

Také to znáte? Dobře se stravujete, několikrát týdně sportujete, ale ručička váhy se ne a ne pohnout k vysněné hmotnosti, ba naopak se vám zdá, že se obalujete tukem jako ty cibule, které mají několik vrstev slupek? Možná se tak vaše tělo nevědomky, ale chytře schovává před problémy.

Co je to vlastně stres a jak ovlivňuje naše životy? A jak se vyprostit ze začarovaného kruhu deadlinů a nátlaku?

stress shutterstock 540462781

Vyhněte se civilizačním chorobám, kilům navíc a špatnému spánku - zbavte se stresu!

Význam stresu pro náš organismus

Stres znamená nátlak nebo také úder, kniha z knihovny doktora NorbekovaŠance: Zdravý život bez léků krásně popisuje jeho vliv na organismus. Více jak 95 % nemocí je psychosomatických. Naše tělo pod vlivem stresu zažívá obrovský výdej energie, i když my to navenek ihned nepocítíme. Mozek našemu tělu vyšle signál, že se nacházíme v nepříjemné situaci, informace jsou dále předány hypofýze, která vyšle hormony do nadledvin, v této fázi je vylučován adrenalin s noradrenalinem. Zrychluje se srdeční tep, zvyšuje se krevní tlak, zastavuje se trávení a snižuje se reakce na inzulin. V tuto chvíli je náš organismus připraven na obranu nebo útok. Jenže zde je ten problém.

V dnešní době většinou nejsme vystavováni životu nebezpečným konfliktům, například s dravou zvěří, jako lovci z doby kamenné, ale sedíme v kanceláři a šéf na nás vyvíjí nátlak v podobě deadlinu. Tělo tedy nevyužívá energii, kterou vyprodukovalo, ale ta se naopak ukládá v našem organismu a zůstává tak v pohotovosti a napětí ještě pěknou řádku hodin. To se pak v konečném důsledku projeví na naší fyzické kondici. Rychleji stárneme, tloustneme, psychicky se hroutíme, náš imunitní systém dostává pořádně zabrat. Dlouhodobý stres může vést až k pěkné řádce civilizačních onemocnění.

stress shutterstock 374136763

Jak se zbavit stresu? Najděte harmoniii, udělejte si v životě pořádek a hlavně si vyhraďte čas na odpočinek.

Co s tím?

Důležité je zamyslet se nad tím, zda se dá něco změnit, jestli se opravdu musíme potýkat s dlouhodobým stresem. Stojí nám to vůbec za budoucí problémy minimálně v podobě obezity nebo závislosti na antidepresivech?

Autoři knihy Zdravý život bez léků doporučují naučit se základy antistresového chování: Řešme problémy včas a neotáčejme se k nim zády. Čeho se vlastně bojíme? Postavme se tváří v tvář strachu. Neházejme vinu na druhé, převezmeme odpovědnost sami za sebe a naše činy. Začněme vše, co nám život přináší, přijímat s klidem a bez negativních emocí. Vždy existuje řešení. Pomáhejme druhým. Najděme si čas na sebe, klid, odpočinek, kdy nás nikdo nebude vyrušovat – relaxujme. Naučme se ustupovat, i když jsme v právu. Nebojme se neúspěchu a nemalujme čerta na zeď. Mysleme pozitivně – pozitivní myšlenka přeci přináší pozitivní činy a přitahuje stejně energicky nabité situace. Važme si sami sebe. Najděme ventil, vybijme se, hýbejme se, dělejme to, co nás baví. Dopřejme si oddech. Neobviňujme se za činy, které jsme udělali. Vypovídejme se.

Čtěte také:

Paradox stresu. Pro zdraví ho potřebujete, ale ne moc!

Stres je nejčastějším spouštěčem migrény

Chybí vám dovolená? Udělejte si ji doma 

foto: Shutterstock, zdroj: Lydia I. Tolčinskaja a kolektiv: Šance: Zdravý život bez léků

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...