fbpx

Zveřejněno: 5. 6. 2017

Je známá věc, že létání je mnohonásobně bezpečnější než jízda autem po dálnici (a to nejen díky tomu, že existuje dálnice D 1). Přesto se mnohem víc lidí paradoxně bojí bezpečného letu než cesty z Prahy do Brna. Patříte mezi ně? Tak vězte, že existuje řešení v podobě chytré aplikace od firmy SAOR Inc. A samozřejmě jsou zde i obecně platné poučky, jak nepříjemné pocity z letu zmírnit.

Za jednoduchou aplikací stojí bývalý pilot a psychoterapeut Tom Bunn. Jeho „apka“ nabízí minivýuku formou videa, v němž vysvětluje přirozené vlivy, které nejčastěji způsobují pocity strachu, úzkosti a klaustrofobie v letadle. Díky aplikaci tedy brzy pochopíte, že strach z letu nemá žádné logické opodstatnění.

letadlo

V prostřední a zadní části letadla najdete nejlepší místa

Turbulence nejsou rizikové

Úvahy o tom, že letadlo spadne z oblohy jen kvůli tomu, že se dostalo do turbulencí, jsou naprosto zcestné. Jenže to málokdo ví. Turbulence mohou s letadlem pohybovat maximálně o pár centimetrů. I ten nejsilnější vertikální proud vzduchu, který turbulence způsobuje, nemá na dopravní prostředek žádný destruktivní vliv a nemůže jej tedy odklonit ze své dráhy, natož poškodit konstrukci letadla. Pokud si koupíte pití a sledujete jeho hladinu, všimnete si, že je klidná a neotáčí se. To znamená, že v letadle není přítomný proudící vzduch z venčí.

Vyberte vhodné místo

Požitek z letu může ovlivnit i místo, kam si sednete. Pokud se usadíte uprostřed letadla, čeká vás ten nejpohodlnější let. Budete se totiž nacházet v jeho těžišti. V zadní části prostoru vzdušného dopravního prostředku jsou místa k sezení také dobrá. Ale zase jsou blízko k toaletám, což může být i určitá nevýhoda, pokud musíte sledovat ty, kterým létání stejně jako vám nedělá dobře.

Jak dosáhnout duševního klidu

Duševní rovnováhy docílíte tak, že se postavíte svému strachu a sednete si k oknu. Podívejte se na obzor, užijte si nádherný pohled, který mnozí nikdy nespatří. Všimněte si také, že se horizont i letadlo téměř nepohybují. Tohle zjištění vám k celkovému duševnímu zklidnění určitě pomůže.  

Léky jen když je nejhůř 

Víme, že tablety a léky jsou chemikálie, které mají vedlejší účinky. Pro ty, kteří si netroufnou se svým strachem bojovat "jen" pomocí psychologie, jsou však i ony na místě. Pokud už po tabletách sáhnete, volte raději ty přírodní. Zázvorové tablety patří mezi nejmenší škůdce. Uklidní a potlačí panický strach. Můžete také zkusit běžně dostupné tablety. Stačí si vzít lék hodinu před letem a pak případně každé čtyři hodiny během letu.

letadlo2

Od nevolnosti pomohou nejen léky, ale i správné dýchání

Hlídejte si dech

V úzkostných stavech je potřeba si všímat, jak dýcháte. Musíte se zhluboka nadechovat a posléze pomalu vydechovat. Správné dýchání vás uklidní a dostane do stavu rovnováhy. Při stresu se dech zrychluje a dá vám pocit, že jej nemůžete popadnout. Pro lepší soustředění zavřete oči a vnímejte jen sami sebe.

Zaměstnejte se

Není nic snazšího, než si na cesty vzít notebook, tablet či mobil a pustit si nějaký film nebo muziku. Koníčky, které vás baví, vám pomůžou k jiným myšlenkám. Také zabírá snaha logicky myslet. Křížovky a sudoku jsou šikovnou pomůckou. Pokud s sebou nemáte nic takového, počítejte od jedné do tisíce a naopak. Ovšem může to být trochu nuda.

Konverzujte s ostatními

Nejste jediní, kdo zažívá tu samou noční můru ve stejný moment. Všimněte si, že při letu se spolu často lidé, a to i cizí, seznámí. Navazování kontaktu s druhými pomůže k odreagování. Popřípadě oslovte letušky, které vás povzbudí. Také je potřeba myslet na zkušenosti pilotů. Pamatujte si, že piloti toho o létání ví mnohem více, než jste kdy věděli vy. Bunn přirovnává pilotování letadla k řízení dražšího většího autobusu.

Žádný alkohol

Při letu si rozhodně nepomáhejte alkoholem, ten všechno stejně jako v životě jen zhorší. Dobré je se vyhnout také mastnému a kořeněnému jídlu. Vybírejte si lehce stravitelné potraviny, které nezatíží váš organismus, a pijte hodně vody. 

Čtěte také:

Michal Čagánek: Meditace v zubařském křesle je možná a funguje!

Většina lidí žije v zóně bezpečí. Kde jste vy?

Airbus pracuje na létajících elektronických autech pro městská centra 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...