fbpx

Zveřejněno: 16. 5. 2017

Na konci tohoto desetiletí bude trpět krátkozrakostí zhruba třetina planety, což je přibližně dvě a půl miliardy lidí! V Soulu je již slabozrakých více než 95 % mladých mužů v rozmezí 19 až 25 let. Existují však cesty, jak se vyhnout vadám zraku pomocí správných návyků a cvičení. Ve světě, zejména v USA, se tyto metody stávají čím dál tím častějším způsobem, jak řešit oční problémy.

Hlavní problém je, že dnes svůj zrak nepoužíváme na blízko, trávíme stále více času v místnostech za umělého osvětlení, pohledem na pixely obrazovek, hrajeme počítačové hry, či jen tak komunikujeme přes sociální sítě.

kratkozrakost shutterstock 370031828

Jak zlepšít zrak o dvě dioptrie za rok? Zkuste častěji mrkat.

Mrkání jako lék

Podle lékaře Williama Batese zrakové funkce kolísají v závislosti na činnostech, které provádíme, a na emočních stavech, které prožíváme. Proto vytvořil základní cvičení na přirozené zlepšování zraku, které můžeme používat ale i jako prevenci. Tímto způsobem lze zdokonalit zrak o dvě dioptrie za rok. Nejběžnější relaxace oka je mrkání. Když vás pálí oči, mrkejte velmi rychle i více vteřin. Zpočátku to mnohým nepůjde uvolněně bez pohybů očního okolí. Jako hru si zkoušejte uvolněně mrkat každým okem zvlášť. Velmi často jde o velmi jednoduchou věc, která pomůže odstranit či zmenšit pálení očí. Pokud máte brýle nebo čočky, sundejte je. Obecně  – omezte v nich pobyt na minimum. Může se stát, že vám to neudělá dobře – znamená to, že jste na svém léku – brýlích závislí.

Bez zrakové pomůcky pohleďte do dálky a pohledem sledujte vzdálené linie – horizonty, obrysy budov, střech, oken, stromů a podobně. Nezastavujte se pohledem, uvolněně zaostřujte a cestujte očima. I ti, kteří vidí hůře, mohou něco pozorovat, obrysy větších předmětů, rozdíly barev, odstínů apod.  Dopřejte očím pohled do dálky alespoň 3x denně na několik souvislých minut. Při čtení a používání mobilů a počítačů zvedněte zrak každou minutu na pár vteřin, každých pět minut na čtvrt minutu a každou hodinu nejméně minutu. Pro čtení používejte záložku, která vám to bude připomínat. 

Jako rodiče dětí určitě vnímáte nedobře jejich zrak přilepený na mobilu. Buďte příkladem a pracujte společně na zrakové prevenci, udělejte z toho zábavu. Připomínejte si navzájem potřebu pohledu do dálky. Dejte si na okraj displeje notebooku nálepku, které vám to připomene, a totéž udělejte dětem na druhé straně mobilu. Nemusíte přeci být generací stále skloněných hlav.

kratkozrakost shutterstock 186774263

Sluneční brýle jsou jistě stylové, ale ukazuje se, že vám mohou paradoxně kazit oči.

Brýle proti sluníčku jen zřídka

Nadužívání slunečních brýlí způsobí to, že se zornice oka odnaučí stahovat v plném rozsahu a oči budou tak čím dál tím méně přirozeně chráněny. Cvičení, které vám pomůže zbavit se přílišné citlivosti na světlo, se jmenuje sunning. Postavte se ke slunci čelem a uvolněně zavřené oči vystavte slunci. Natáčejte pomalu hlavu do stran až do 90 o  tam a zpět. Vnímejte pod zavřenými víčky hřejivé sluneční paprsky. 

 

Čtěte také:

Všechno je to v očích: Muži a ženy opravdu vidí věci jinak

Většina lidí se léčí, odvážní se uzdravují

Co vám vybělí zuby i vyléčí rány? Obyčejné jahody!

foto: Shutterstock, zdroj: Lepší oči

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...