fbpx

Děti přiznávají, že chodí do školy unavené, protože nemůžou kvůli mobilům spát. Jenže co kdyby si třeba v jednu ráno změnil spolužák status?

Zveřejněno: 26. 7. 2020

Když se učitel postaví po ránu před třídu, čím dál častěji čelí skupince uzívaných školáků. Dětem se v noci spí hůře a u některých z nich za to mohou elektronická zařízení. O vycházejícím modrém světle či rádiových wi-fi vlnách jako příčině toho bylo napsáno více než dost, my se proto zaměříme na jiný zdroj rušení. Pocit dětí a mladistvých, že by jim přes noc mohlo něco uniknout.

72 % amerických dětí a 89 % teenagerů mělo podle ankety National Sleep Foundation už dávno v roce 2013 v ložnici alespoň jedno mobilní zařízení. To by asi tolik nevadilo, kdyby děti nechaly přes noc telefon (a sebe) spát. Ne každý ale padne do postele a okamžitě usne, a když je po ruce tolik zábavy, je těžké se jí nepoddat.

Online obsah může být natolik mentálně i fyziologicky stimulující, že udrží děti vzhůru ještě několik hodin poté, co se odebraly k spánku.

Téměř polovina (45 %) mladých lidí kontroluje mobilní telefony ještě potom, co se odebrali do postele, říká výzkum agentury, jenž byl provedený na 2750 lidech ve věku 11 až 18 let. Jeden z deseti respondentů dokonce přiznal, že notifikace na telefonu kontrolují alespoň desetkrát za noc. To už je pěkně přerušovaný spánek. Také studie od Jama Pediatrics došla k závěru, že existuje velice silná korelace mezi přístupem k elektronickým nástrojům a sníženou kvalitou i kvantitou spánku. Online obsah může být podle tohoto výzkumu natolik mentálně i fyziologicky stimulující, že udrží děti vzhůru ještě několik hodin poté, co se odebraly k spánku. Mozek má pak problém se uklidnit.

Nezdolné FOMO

Z oněch 45 % respondentů, kteří kontrolují mobil místo toho, aby spali, téměř všichni (94 %) tráví čas na sociálních sítích. Desetina z nich přiznala, že je stresuje pocit, že by něco zmeškali, pokud by telefon nezkontrolovali (tento úkaz nese všeříkající zkratku FOMO). „Mnoho dětí se budí s více než stovkou notifikací, které je ráno čekají na jejich telefonech,“ říká Charlotte Robertsonová z Digital Awareness. „Chtějí být natolik cool, že odpoví na zprávy třeba i v jednu po půlnoci. Takové to ‚chci vědět, co se děje‘ jim prostě nedá spát.“

Děti, které používají telefony přes noc, chodí do školy unavené a neschopné se soustředit.

Čas trávený pohledem na telefon je spojen s narušením spánkových vzorců. Dotyčný nespí, a když už se později k spánku konečně odebere, trvá mu déle, než se mu podaří usnout. Spánek mívá také méně hluboký a kvalitní, někteří při něm dokonce mluví nebo se pohybují. Organizace varuje, že děti, které používají telefony přes noc, chodí do školy unavené a neschopné se soustředit.

Únavou to začíná

Zívání a mžourání však nejsou jediné známky toho, že jsme se nevyspali. „Spánek je pro děti naprosto zásadní,“ říká pediatr a neurolog Sujay Kansagra, autor knihy Moje dítě nespí. „Hraje klíčovou roli v rozvoji mozku, paměti, samo-regulaci, pozornosti, imunitě či v otázce kardiovaskulárního zdraví.“

Nedostatek spánku také narušuje stravovací návyky a zvyšuje riziko nadváhy. Další, na první pohled méně nápadné příznaky jsou emoční nestabilita, špatné výsledky ve škole, špatná schopnost řízení vozidel. Jinými slovy, spánek ovlivňuje všechno od fyzického zdraví, studijních výsledků až po mezilidské vztahy.

Šel spát, tak spí

Organizace Digital Awareness navrhuje krátký každodenní digitální detox, který by měl začít 90 minut před spaním. Na noc pak radí elektroniku vypínat, nebo ji úplně odnést z místnosti. Pokud nejsou děti schopny usnout, je dobré jim dát na čtení klasickou knížku, nebo jim předčítat. Samotné děti bez dozoru se těžko rozhodnou telefon odložit.

Třetina teenagerů ve studii potvrdila, že rodiče o jejich nočních hrátkách s telefonem nemají ani tušení.

Když jsou starší, rodiče často pouze zavelí „jdi do postele“, aniž by na ně dále dohlédli. Třetina teenagerů ve studii potvrdila, že rodiče o jejich nočních hrátkách s telefonem nemají ani tušení, a 68 % si uvědomuje, že jejich noční aktivity ovlivňují jejich školní výkony. Čtvrtina pak uvádí, že se ve škole skutečně cítí unaveně. Bodejď by ne. Už po škole je čeká další FOMO.

Související…

Displeje ničí dětské mozky. Škodí jim už dvě hodiny denně
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Digital Awareness

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...