fbpx

Zveřejněno: 7. 12. 2017

Doma mám plný šatník a celkem slušnou sbírku bot. Přesto občas ráno stojím před skříní a nevím, co na sebe. Sem tam podlehnu neodolatelné nabídce v rámci různých slev, ale potom tyto supervýhodné kousky stejně nenosím. Některé věci už asi nikdy neobleču, protože do nich nejspíš nezhubnu, mezičasem vyšly z módy, případně se už nevrátím do práce, ve které bych je využila. Ale zbavit se jich není jednoduché. Brání mi jakási nepochopitelná nostalgie, citová vazba, vzpomínky, co kdybych přece jen zhubla atd.

Čím jsem starší, tím víc upřednostňuji pohodlné oblečení a obuv z kvalitního materiálu, s nadčasovým designem. Od narození syna potřebuji spíše tenisky a trička nebo košile než lodičky a kostýmky, ale i tak chci zůstat sama sebou a být k tomu elegantní, šarmantní a sladěná.

alica stylistka 2

Módní koučink je proces, nikoliv jednorázová návštěva, upozornila mě Kamila Vodochodská.

Proč zrovna módní kouč? 

Postupem času jsem nashromáždila množství věcí různých typů a stylů. Barvy jsem si vždy vybírala spíš intuitivně, nikdy jsem nepátrala, zdali odpovídají mému barevnému typu. Potřebovala jsem pomoct se trochu zorientovat, vyřadit, co se ke mně nehodí, nebo co z jakýchkoliv důvodů už nebudu nosit. Doplnit, co chybí k tomu, aby byl můj šatník plně funkční, variabilní, a vše sladit se střihem a barvou vlasů, naučit se učesat a nalíčit na různé příležitosti. Proto jsem se rozhodla využít služeb módního kouče. Musela jsem se v tomto oboru poněkud „dovzdělat“.

Styling vs. koučink 

Nerozeznávala jsem rozdíl mezi fashion coachingem a stylingem. To první je o potřebě změny, ujasnění si životních cílů, nalezení sebe sama skrze pochopení a podtrhnutí vlastního stylu. To druhé je poradenství v rámci jednotlivé akce, ať už je to focení, svatba nebo jiná zvláštní příležitost. Rozhodně potřebuji módního kouče. Hmmm, ale kde jej vzít, podle čeho si vybrat? V módní džungli se vůbec nevyznám, nikoho konkrétního neznám, různých poradců, stylistů, návrhářů, módních policistů či jiných profesionálů je spousta.

alica stylistka 3

Kamilu jsem si vybrala opět díky doporučení mých známých, a jakmile jsem se podívala na její stránky, měla jsem jasno.

Opět jsem vsadila na doporučení od známých, podívala se na stránky a na fotky. Nejvíc mě oslovily ty od Kamily Vodochodské, a proto jsem si ke spolupráci na projektu Můj (k)Rok vybrala právě ji. A už při první návštěvě mi bylo jasné, že jsem se rozhodla správně. Otevřela mi drobná, usměvavá, sportovně, ale zároveň elegantně oblečená a upravená maminka roční holčičky. Vyptávala se mě na můj život, práci, co chci dělat dál, k samotné módě jsme se na poprvé příliš nedostaly. Upozornila mě, že módní koučink je proces, nikoliv jednorázová návštěva.

První dojem se nesmí podcenit 

Důležité je si uvědomit, kdo jsem a co chci o sobě sdělovat svému okolí. Vším, co si obleču a jak vypadám, vysílám zprávu, určitou výpověď o sobě. Je pravda, že vždy máme jen jednu šanci, jak vytvořit první dojem. Ten působí na úrovni podvědomí a vytváří sympatie nebo naopak, které pak ovlivňují, jak se k nám okolí bude chovat.

A tak jsem nejdřív dostala domácí úkol. Do konce prosince musím vytvořit „imagestylemoodboard“. Ale neumím to ani vyslovit, natož udělat! Nevadí, Kamila mi ukázala, jak tento zázrak asi vypadá a co k němu potřebuji.

alica stylistka 4

Style mood board slouží jako informační mapa naší osobnosti a její výroba je relativně lehká.

Co je to style mood board? 

Style mood board slouží k lepšímu poznání sama sebe a též jako informační mapa naší osobnosti, úrovně vkusu a módní inteligence, estetického cítění, oblíbených barev, tvarů a struktur. Jako profesionální stylistka si Kamila nemůže dovolit používat pro všechny klienty stejný stylový mustr, proto je tento princip ideální k poznání toho, co se mi v oblékání i doplňcích líbí a co nikoliv, aniž to třeba sama tuším.

Takže to vypadá na celkem prima tvůrčí práci. Podle Kamily si na ni mám nechat čas a spíš udělat vždy kousek a k dílu se vracet, protože mě určitě všechno nenapadne hned. Kdybyste si chtěly i vy, čtenářky, pro sebe udělat stejnou radost, zde je návod, jak na tvorbu imagestylemoodboardu. 

mood board shutterstock 664710499

Style mood board není těžké vytvořit a vaší fantazii se meze nekladou.

Budete potřebovat: 

• kus starého balicího papíru, hedvábný papír či jemnější čtvrtku (kvůli snadnému přeložení a manipulaci) jakéhokoliv rozměru, který vám bude příjemný 

• časopisy jakéhokoliv data a typu

• nůžky (ani nemusí být, můžete trhat) 

• lepidlo

• tužku

Bez omezování se tím, jakou máte postavu, práci, kde žijete, jaké máte finanční možnosti či zda byste měla dané kousky kam odnosit – vytrhejte či vystříhejte z časopisů vše, co na vás dobře působí a co se vám líbí.

• oblečení (jednotlivé i celé komplety či stránky)

• doplňky, obuv, kabelky

• vše, co s vámi souvisí – koníčky, hudba, kterou máte ráda, jídlo, struktury v interiéru, jednotlivé kusy solitéru, příroda apod.

foto: Alex Tran

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...