fbpx

Z výzkumu vědkyně Jill Bolte Taylorové vyplývá, že veškeré emoce trvají od chvíle, kdy vzplanou, do okamžiku, kdy dozní, pouhých devadesát vteřin. Jak je vám ale asi známo, většina z nás pláče mnohem déle... Jak to tedy vlastně je?

Zveřejněno: 29. 4. 2023
Jak je možné, že námi lomcují různé pocity mnohem déle? Byl snad výzkum chybný? Odpověď je snadná. Pokud do příslušné emoce zapojíme své tělo, mysl a řeč, dojde k posílení daného pocitu a emoce s námi cloumá o to déle. Z desítek vteřin se tak stávají desítky minut, hodin i dní... Přitom stačí málo. Jediné, co potřebujeme, aby nad námi emoce nepřevzaly svoji vládu, je zůstat uvolněnými. S emocí se neztotožnit, nevyživit ji energií své řeči, lidově řečeno, „nezačít se v tom šťourat“.
 
Na emocích není nic špatného, neodmyslitelně patří k životu stejně jako myšlenky a pocity. Prostě přicházejí a odcházejí. Potíže nastávají, když se rozhodneme přijmout je za své, když je popíráme nebo s nimi bojujeme. Stejně nebezpečné je, když z jejich vzniku obviňujeme druhé.
 
emoce shutterstock 156731183

Emoce prožijte a pak je nechte odplout. Aby se vás „nezmocnily“ a neovládly vás, zhluboka se nadechněte a uklidněte svou mysl i tělo.

Inspirace u dětí

Inspirací nám mohou být malé děti. Ty se ještě nestydí vyjadřovat své pocity. Emoci naplno prožijí a dále ji v sobě na rozdíl od nás dospělých neživí. Vše prožívají v přítomnosti a pouze jednou. Dospělost nás učí hromadění věcí, stejně jako nezpracovaných pocitů, myšlenek a emocí.
 
První pomocí při nabíhající emoci je ztišit se, zklidnit dech, uvolnit dlaně i celé tělo. Několik vědomých nádechů a výdechů dělá také skutečné zázraky. Pomoci odfiltrovat nakupené napětí coby důsledek stresu a emocí nám může i procházka či běh v přírodě. Neocenitelnými pomocníky jsou relaxace a meditace, stejně jako umění. Osobně se nejraději uchyluji k tanci nebo zpěvu.
 
Líbí se vám představa, že by vaše emoce netrvaly déle než 90 vteřin? Určitě je to možné. Stačí neposilovat je ohnivými slovy a udržovat své tělo v uvolněném režimu.
 

Související…

Michal Čagánek: Světlo je absolutní, ne tma
Michal Čagánek

 

foto: Shutterstock, zdroj: Jill Bolte Taylorová, My Stroke of Insight

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...