fbpx

Odpovězte si na otázky a stáhněte si motivační obrázek

Zveřejněno: 10. 3. 2018

Telefon kontrolujete každou chvíli. A pokud ho nemůžete nějakou dobu použít, pociťujete silné nutkání se na něj podívat. I sledování telefonu potřebuje svůj „jarní detox“. Je tedy dobré zamyslet se nad tím, jak čas strávený se svým telefonem omezit.

Američané podle průzkumů kontrolují svůj mobil v průměru 47krát za den. Polovina z nich telefon kontroluje uprostřed noci. A jeden z deseti se na mobil dívá dokonce i během sexu. Nemusíte patřit zrovna do této skupiny, pokud ale na telefonu trávíte dlouhé hodiny, je vhodné dát si od něj pauzu. Zkuste následující tipy, které pocházejí z knihy Catherine Priceové How to Break up With Your Phone (Jak se rozejít se svým mobilem).

Jak svůj telefon používáte?

Den nebo dva na sobě pozorujte, jak na vás používání telefonu působí. Jaké emoce cítíte předtím, než telefon vezmete do ruky? A jaké, když ho odložíte? Co na mobilu děláte? Používáte některé aplikace velmi často? Jste schopni na mobilu strávit celé hodiny? Je pro vás obtížné se od něj odpoutat a soustředit se na jiné věci?

Pokud chcete, aby vše výše popsané mělo skutečný efekt, pozorujte sami sebe alespoň jeden měsíc. Měli byste na sobě poznat nějaké zlepšení, používat například jen aplikace, které skutečně potřebujete, trávit na telefonu pouze nezbytnou část svého volného času.

A pak si odpovězte na otázky souhrnné. Co o vás odpovědi na předchozí otázky říkají? Je tohle opravdu způsob, jakým chcete trávit svůj volný čas? Jste šťastní?

Máte chuť se na mobil podívat?

Pokud jste na telefonu závislí, pociťujete silné nutkání se na něj podívat. Takových pocitů se snáze zbavuje, pokud jim lépe porozumíte. Zeptejte se sami sebe, co na telefonu chcete právě teď dělat. Jaké emoce očekáváte, že prožijete? Místo toho, abyste si mobil hned vzali do ruky, zůstaňte chvíli sedět a snažte se přijít na to, co vás přesně nutká k tomu, abyste po něm sáhli.

Už jste po telefonu sáhli… Co teď?

Plnění předchozího úkolu vás stálo mnoho úsilí, nebo jste na něj zapomněli a telefon máte opět v ruce. Možností, jak sami sebe odradit od nekonečného brouzdání na facebooku nebo jinde, je nainstalování obrázku, který si můžete stáhnout zde. V překladu na něm stojí toto: „Stop! Klikli jste sem, protože chcete být šťastní? Pokud ano, položte telefon a běžte dělat něco jiného.“ Nyní pojďme od otázek a obrázků.

Vytvořte si překážku

Pokud ani obrázek nepomůže, pak je poslední možností, jak zastavit přesun do světa nekonečných možností vašeho telefonu, stanovit si překážku fyzickou. Catherine Priceová radí zdánlivě banální věc – dát na telefon samolepku nebo gumičku, která bude bránit v jeho snadném používání. Ta překážka vás alespoň upozorní, že máte se závislostí na telefonu problém. 

Vymažte si aplikace sociálních sítí

Nejvíce času na telefonu obvykle strávíme na sociálních sítích. Ideálně si je tedy vůbec neinstalujte, případně je z telefonu smažte. Pokud s vámi přátelé chtějí zůstat ve spojení, mohou vždy poslat zprávu nebo zavolat. Je-li to na vás příliš radikální krok, alespoň si sociální sítě odstraňte z úvodní obrazovky telefonu někam, kde vás jejich ikony budou méně lákat.

Změňte místo, kam telefon odkládáte

Kontrolujete telefon, když odpočíváte, vzbudíte se během noci, nebo dokonce během sexu? Dejte mobil pryč z ložnice. Používáte telefon jako budíček? Kupte si normální budík. Od toho byl ostatně vynalezen...

Vytvořte si zónu a čas bez mobilu

Někteří lidé telefon doma prakticky nepoužívají. Jiní si ho s sebou neberou například do koupelny. I vy si můžete vytvořit prostor, kde si telefon zakážete používat. Když jdete jen na chvíli z domu, například na poštu nebo drobný nákup, nechte občas mobil doma. Nebýt neustále na příjmu je totiž opravdu osvěžující.

Čtěte také:

Koupit telefon dítěti je stejné jako mu podat cigaretu
Váš mobil je 10krát špinavější než prkýnko záchodu. Co s tím?
Francie zakázala mobily ve školách. Jakou cestou půjde Česko?

Pěstujte své záliby

Časem, který trávíme na svém mobilu, se okrádáme o čas na jiné a smysluplnější aktivity, které bychom místo toho mohli dělat. Problém je v tom, že když jsme na mobilu, často na takové činnosti vůbec nepomyslíme. Je tedy dobré se znovu zamyslet nad věcmi, které rádi děláte. Když příště odložíte mobil, nebudete se nudit, naopak budete mít radost, že máte čas na všechny ty zábavné věci, které jste nyní zanedbávali.

Sledujte pokroky

Pokud chcete, aby vše výše popsané mělo skutečný efekt, pozorujte sami sebe alespoň jeden měsíc. Měli byste na sobě poznat nějaké zlepšení, používat například jen aplikace, které skutečně potřebujete, trávit na telefonu pouze nezbytnou část svého volného času. Pokud se naopak musíte ještě víc snažit, abyste mobil konečně odložili, buďte vůči sobě nekompromisní. Myslete na ten smysluplně strávený čas, který si můžete užít bez mobilu před obličejem.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...