fbpx

Zveřejněno: 29. 5. 2017

Dospívali na přelomu tisíciletí obklopeni moderními technologiemi. Mohli by mít pocit, že jim svět leží u nohou, opak je ale pravdou. Mileniálové jsou příliš zaměřeni na práci a díky svým odlišnostem mají vyšší pravděpodobnost syndromu vyhoření než ostatní generace.

Mileniálové, neboli generace Y, jsou často považováni za lehkovážné lidi, pro které práce není příliš důležitá. Nedávné výzkumy ale ukazují pravý opak. Tito lidé totiž zažívají častěji v práci silný stres, negativní emoce a pocity úzkosti, a mají tudíž vyšší riziko vzniku syndromu vyhoření.

prepracovani shutterstock 307389716

Ze studie vyšlo najevo, že 74 % žen z generace Y je ve stresu z důvodu práce. To je strašné číslo, nemyslíte?

Nejpřetíženější jsou lidé pod 34 let

Průzkum společnosti Accountemps ukázal, že pracovníci mladší 34 let jsou nejpřetíženější skupinou ze všech. 64 % mileniálů uvedlo, že se denně cítí být v práci pod tlakem. Avšak jen 59 % pracovníků ve věku 34 až 54 let a 39 % lidí ve věku 55 let mělo stejné pocity. Studie provedená v roce 2016 dokonce ukázala, že 74 % žen z generace Y je ve stresu z důvodu práce.

Podle průzkumu provedeného s více než 250 000 uživateli Happify – platformy pro duševní zdraví a pohodu jsou mileniálové posedlí svou prací, stýkají se méně často s přáteli než starší generace a neinvestují téměř žádný čas do svého duchovního rozvoje. Mileniálové také tvoří největší podíl „pracovních mučedníků“, tedy těch, kteří jsou ochotni pracovat 24 hodin denně sedm dní v týdnu a mají strach se jakkoli odpojit, dokonce si vzít dovolenou.

prepracovani shutterstock 277320227

Spánek patří mezi nejčastější věci, za které jsou mileniálové vděční.

Odpor ke kritice a odlišné hodnoty

Proč je tato generace nejvystresovanější skupinou ze všech, když je u ní menší pravděpodobnost vystavení ostatním stresorům, jako je například hypotéka, staří rodiče či nezvladatelné děti? Americký profesor z univerzity v New Hampshiru Paul Harvey ve své studii uvádí, že tato generace má nereálná očekávání a silný odpor ke kritice. Nedokážou snést neúspěch, a to tím spíše, že jejich okolí se chlubí jen úspěchy, a ti, kteří úspěšní nejsou, raději na sociálních sítích mlčí.

Podle studie Happify mají mileniálové jiné hodnoty. Jejich nejčastější odpovědí na otázku, za co jsou vděční, není například „za trávení času s rodinou“, nýbrž  „za dobré vztahy s kolegy“, „za méně dojíždění do práce“, nebo dokonce „za spánek“. Zaměření této generace na svou práci a následný odpočinek může naznačovat, že je práce vyčerpává. Navíc absence odpovědí souvisejících s blízkými vztahy může indikovat pocity izolace.

relax joga shutterstock 311459891

Relaxační cvičení je jednou z cest, jak snížit stres a úzkostné stavy.

Kariéra na úkor duševního zdraví

Mileniálové mají tendenci spojovat dlouhodobé cíle se svou kariérou. Když byli uživatelé Happify požádáni, aby popsali své dlouhodobé cíle, odpovědi se nejčastěji týkaly řízení času, fyzické a duševní pohody. Mileniálové s větší pravděpodobností popisovali konkrétní profesní cíle, například zaměstnání s většími výhodami, vyšší plat a méně hodin, větší vyváženost mezi soukromým a pracovním životem a práci, která bude více obohacující.

Pokud jde o krátkodobé cíle, kterých by chtěli dosáhnout, mezi čtyři nejběžnější patří tyto: „Dodělat věci ze svého seznamu úkolů“, „zažádat o práci“, „vyjít z komfortní zóny“ a „přestat se bát“. Podle zprávy jsou lidé z generace Y ve strachu a stresu a jsou si toho vědomi.

Mileniálové jsou příliš zaujati perfektní prací a snahou vyniknout a pak inklinují k nadměrnému stresu a úzkostem. Jsou si však svých obav vědomí a hledají způsoby, jak je snížit, nejčastěji cvičením a relaxací. Zdá se však, že se distancují od duchovnosti a těsné sociální příslušnosti, což může být dle výzkumníků chybějící složkou jejich větší spokojenosti.

Čtěte také: 

Jste jen unavení, nebo už nad vámi visí syndrom vyhoření?

5 věcí, které vás naučí ovládat stres

Hackněte svou genetiku – pro lepší stav těla i mysli 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Becker's Hospital Review

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...