fbpx

Zveřejněno: 27. 11. 2017

V minulosti jsme si solárními panely tapetovali pole. Budoucnost ale vypadá jinak – sluneční baterie se ukrývají ve zdech a střechách našich domů. Podívejte se na pět budov, jejichž geniální design mění svět solárního byznysu.

Apple Park

Společnost Apple otevřela v dubnu tohoto roku nový velín, který je díky svému tvaru přezdíván Vesmírná loď. Nejenom, že obsahuje největší kusy konstrukčního skla, jaké kdy byly vyrobeny, ale také jedny z největších solárních panelů pro korporátní budovy na světě.

Technický gigant si nainstaloval na rozsáhlou střechu tisíce solárních panelů s výkonem 16 megawattů. V areálu jsou také 4 megawatty bioplynových palivových článků a zdroj obnovitelné energie z blízké solární instalace o výkonu 130 megawattů.

„Stavíme nové ředitelství, které podle mě bude nejzelenější budovou na planetě,“ řekl Tim Cook, ředitel Apple. Kolem stavby nechal vysázet 2 500 stromů a chystá se jejich počet rozšířit až na 7 000. Všude kolem jsou kilometry cyklistických a běžeckých tras. Na celkem 175 akrech půdy bude 80 % zeleně. Naplňuje se tak plán Steva Jobse, který chtěl, aby celá stavba vypadala méně jako kanceláře a více jako národní park.

apple park aerial view 571x321.jpg.large

Foto: Apple

Mrakodrap v Melbourne

Nová obytná šedesátipatrová budova v Melbourne nabízí svým obyvatelům zcela mimořádný futuristický zážitek. Architekti ze společnosti Peddle Thorp navrhli budovu s fasádou zabalenou do solárních článků a doplněnou střešními větrnými turbínami s udržitelným rozvojem a masivními bateriemi pro ukládání energie.

Mrakodrap se nazývá Col Invictus (Neporazitelné slunce). Budova je orientovaná tak, aby její zakřivený povrch mohl zachytit co nejvíce slunečních paprsků. „V této koncepci technologie dala tvar většině architektury,“ řekl architekt Peter Brook. „Mnoho designérů navrhuje své budovy tak, aby snížili jejich vystavení slunci. V našem případě jsme udělali pravý opak.“

Díky tomu, že umístili solární panely na stěny a ne střechu, 9krát zvýšili prostor pro nabírání energie. V současnosti panely pokryjí polovinu energie, kterou mrakodrap spotřebuje. Brook doufá, že než bude stavba dokončena – během 3–4 let – bude už pokrytí díky technologickému pokroku stoprocentní.

melbourne

Foto: Urban Melbourne

Sluneční závoj, velín společnosti General Electric

Jako tribut bostonské námořní historii staví General Electronics (GE) nové udržitelné velitelství s výhledem na kanál Fort Point. Podle Bostonského magazínu bude jeho solární závoj „tvořen slunečními lamelami, které dovolí světlu projít, ale ne dříve, než se odrazí od jejich fotovoltaických povrchů“.

Navíc nachází nové využití pro 2 staré sklady o rozloze 2,4 akry. GE chce také vysázet střešní zahradu a vybudovat zvýšené přízemí a bezpečnostní systémy – očekává totiž, že se v budoucnu zvedne hladina moře. Aby své pracovníky ponoukla k využívání hromadné dopravy, kol nebo chůze, bude mít velín jenom 30 parkovacích míst pro celých 800 zaměstnanců.

rendering

Foto: General Electric

Gigatovárna Tesla

Gigatovárna společnosti Tesla v Nevadě drží několik prvenství. Se svou rozlohou 126 akrů je největší budovou na světě. A navíc je to zařízení s nulovou energetickou spotřebou.

Společnost se rozhodla, že se do budovy nevybuduje plynovod. Je nucena spoléhat se na obnovitelné zdroje. Současný plán počítá se solárními panely nejenom na střeše, ale i na blízkých svazích. A když to nebude stačit? Podle ředitele společnosti J. B. Straubela budou prostě muset něco vymyslet. „Zatím je to docela zábava, objevuje se před námi spousta výzev,“ řekl. „Ale v každém kroku, který uděláme, jsme schopni přijít s novým řešením.“ Zatím má v plánu kromě sluneční energie využívat i energie země a větru. Budova by měla být dokončena v roce 2020.

download

Foto: Tesla

Mezinárodní škola v Kodani

Kodaňská škola se může pochlubit největší solární fasádou na světě. Více než 12 tisíc barvených solárních panelů zabudovaných přímo do struktury budovy produkuje polovinu energie, kterou škola spotřebuje (přibližně 300 megawattů za hodinu).

Aby více zapojili studenty do světa „čisté energie“, zařadila škola do svého kurikula „solární studie“. Studenti mohou monitorovat produkci solární energie v reálném čase, čehož využijí například v hodinách fyziky či matematiky.

„Jsme pyšní, že konstrukce nové školy mohla spojit inovativní architekturu s našimi principy výuky. Cílem naší školy je zvýšit kompetence našich studentů v oblasti mezinárodního životního prostředí, aby se mohli stát zodpovědnými občany světa zaměřeného na udržitelnost,“ uvedl Brit van Ooijen, předseda představenstva Mezinárodní školy v Kodani.

denmark solar 990x594

Foto: The Local

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...