fbpx

Alexander Boxer ve svém díle Schéma nebe tvrdí, že by moderní věda měla vlastně astrologii děkovat. Nejenže z dnešního pohledu sbírala data, ale přispěla i k mnoha převratným objevům ve fyzice

Zveřejněno: 21. 2. 2021

Není žádný racionální důvod předpokládat, že náš osud je psán ve hvězdách. Ale tato představa má stále své zastánce, proto jsou také horoskopy pořád tak oblíbené. Čtení z hvězd navíc není záležitost pro staré pověrčivé baby, ale astrologií se pořád víc zaobírají mileniálové. Proč to v 21. století ve věku všemožných chytrých zařízení a umělé inteligence dělají?

Novinové sloupce předpovídající, co pro čtenáře daný týden znamená, byly vynálezem konce 19. a začátku 20. století. Znáte to – muž narozený ve znamení Ryb by měl tento týden zvážit vztahy se svými blízkými a více se jim věnovat, naopak by se neměl pouštět do riskantních obchodů. Žena ve znamení Vah by se měla lépe podívat kolem sebe – je tam muž, který se o ni již déle zajímá… Kdo chce věřit, věř, ale tyto sloupky jsou ve velké většině vycucané z prstu. Ani mileniálové zaujatí astrologií jim nepřikládají větší význam. Mají totiž své „metody“.

Čtyřicet dolarů za představení

Devětadvacetiletá Aliza Kellyová připravuje vysílání ze svého bytu na Upper East Side na Manhattanu. Aliza nemá žádný zodiak, kružítka, vystačí se světelným panelem SpectroLED, s nímž patřičné postavení planet zobrazí. Obývací pokoj působí jako malé filmové studio, a jestliže se tam chcete dostat a být svědky živého vysílání, zaplatíte zhruba od dvaceti do čtyřiceti dolarů. Kelly neříká, co přítomné podle data narození čeká, ale přibližuje vlastnosti jednotlivých znamení zvěrokruhu na známých osobnostech, které se v něm narodily.

Je jasné, že právě astrologie hrála v dějinách vědy důležitou roli. Slunce, Měsíc a hvězdy byly užitečné pro navigaci.

Podle ní je právě na příkladu celebrit vysvětlit vlastnosti nejjednodušší. Jsou to prý moderní „mytologické“ postavy. A tak pro Berana má jako příklad Mariah Carey (Kelly tvrdí, že ráda dostává dárky), pro Ryby má zase Rihannu a Steva Jobse. Nemusí dělat personalizované horoskopy, protože díky internetu weby a aplikace umožňují získat horoskop na míru na základě osobních údajů, tedy jakýsi astrologický boutique.

Zrození astronomie

Americký vědec Alexander Boxer má doktorát z fyziky na MIT, magisterský titul z historie vědy z Oxfordu a bakalariát v oboru klasického jazyka z Yale. Nelze ho podezírat z nějakých pseudovědeckých názorů, ale on sám má nyní obavy z nepochopení. Důvodem je knížka, kterou napsal. Ta se jmenuje A Scheme of Heaven – Astrology and the Birth of Science, tedy něco jako Schéma nebe – Astrologie a zrození vědy. Podle něj je jasné, že právě astrologie hrála v dějinách vědy důležitou roli. „Slunce, Měsíc a hvězdy byly užitečné pro navigaci,“ vysvětluje Boxer. „Pokud jde o planety, tak motivací pro jejich pozorování byla vždy astrologie.“

Matematik 17. století Johannes Kepler, který objevil zákony planetárního pohybu, vypracovával horoskopy pro císaře Rudolfa II. Horoskopy pro něj dělal i Tycho Brahe.

 

Astrologické výpočty starověkých Babyloňanů vedly třeba k novým objevům v geometrii, význam pozorování a měření pohybu nebeských těles pomohla stimulovat vývoj přesných přístrojů, jako je astroláb. Pojednání básníka a všestranného člověka Geoffreyho Chaucera (1340–1400) nazvané A Treatise on the Astrolabe bylo standardní „referenční prací“ o tomto tématu po celý středověk. Matematik 17. století Johannes Kepler, který objevil zákony planetárního pohybu, také vypracovával horoskopy pro císaře Rudolfa II. Horoskopy pro něj dělal i Tycho Brahe a data, která při tom nashromáždil, pomohla později Keplerovi precizovat jeho slavné zákony.

Příčina a následek v číslech

Alexander Boxer se začal zajímat o astrologii, protože mu připadala jako předchůdce moderní vědy o datech. Nyní je nervózní z toho, jak jeho knihu přijmou ostatní vědci. „Mám z toho strach,“ přiznává. „Ale pokud vás zajímá věda a právě matematika, vždy musíme uznat, že jsme jako vědci součástí mnohem delší tradice.“ Tvrdí, že tradiční astrologie dokonale odpovídá vědeckému pohledu na neosobní příčinu a následek, kde se cokoli stane „vědeckým“, pokud to dokážete vyjádřit v číslech.

V profesionálním hokeji tak třeba počty hráčů narozených v Kozorožci a Vodnáři nepřiměřeně převyšují ty, co se narodili ve znamení Střelce a Štíra.

Vidí přímou souvislost mezi algoritmy používanými starými astrology k sestavování horoskopů a předpovídání a těmi, které dnes používají analytici dat k předvídání našeho chování. Ovšem některé profese skutečně vykazují statisticky významné korelace se zodiakem. Tento jev, který je pozorován již několik desetiletí, nemá nic společného se zvěrokruhem, odráží například věkové rozdíly v mezních datech používaných pro juniorské sportovní soutěže. V profesionálním hokeji tak třeba počty hráčů narozených v Kozorožci a Vodnáři nepřiměřeně převyšují ty, co se narodili ve znamení Střelce a Štíra. To znamená, že období roku, ve kterém jsme se narodili, může ovlivnit naše životy.

Sběr dat dal základ

Myšlenka astrálních vlivů se však stala neudržitelnou, jakmile jsme pochopili, že jediný známý způsob, jak by na nás hvězdy a planety mohly působit fyzicky, je gravitační síla. Zatímco však gravitační pole Měsíce a Slunce způsobují přílivy, jejich účinky na naše těla jsou naprosto zanedbatelné. Ještě více to platí pro ostatní planety a u hvězd o tom ani nemůžeme uvažovat. Tady ovšem nejde o to, co astrologie vykládala. I dnes si na základě přesných výpočtů můžeme vytvořit naprosto mylný úsudek.

Alexandru Boxerovi jako matematikovi jde o to, že co nejpečlivější sběr dat dal základ moderní vědě. Navíc je základní intuice astrologie podle Boxera jednoznačně pravdivá – život na Zemi je ovlivněn událostmi v širším vesmíru, jak ukazují například objevy o cyklech sluneční aktivity, toku kosmických paprsků a vlivu dopadů meteoritů na evoluci. O tom ovšem sloupky horoskopy v časopisech rozhodně nejsou a zřejmě lze s úspěchem pochybovat, zda jejich základem vůbec nějaký sběr matematických dat byl.

Související…

Zkopírovat mozek brzy nebude problém. Pak si popovídáme sami se sebou
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: New Yorker

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...