fbpx

Zveřejněno: 7. 5. 2017

Tesla má momentálně plné ruce práce s přípravou nového elektromobilu Model 3, který má připomínat mimozemskou bitevní loď. V jeho produkci mají ocelové prsty roboti společnosti Kuka Robotics. Plechová těla, čekající v továrně americké automobilky, zveřejnil na internetovém fóru jistý uživatel a během pár chvil obletěla celý svět. 

Na internetovém fóru SoutheastTraders uveřejnil uživatel s přezdívkou Mac11FA snímky zobrazující obrovské množství robotických výrobních strojů, které by měly být zodpovědné za různé úkoly při produkci Modelu 3, včetně bodového a laserového svařování, manipulace nebo nakládání materiálů.

tesla 1

K výrobě Modelu 3 je připraveno více než 400 robotických strojů.

Mimozemská bitevní loď

Společnost Tesla dlouhodobě používá ve své továrně automatizaci jako hlavní výrobní proces. CEO automobilky Tesla Elon Musk uvedl v srpnu loňského roku, že výrobní linka Modelu 3 bude připomínat „mimozemskou bitevní loď“. Musk dodal, že jeho cílem je, aby továrna Tesly získala extraterestrický vzhled. „V samotném výrobním procesu nebudou lidé. Ti budou mít na starosti údržbu strojů, modernizovat je a řešit různé anomálie.“

Roboti čekající na svou instalaci

Roboti zachycení na fotografiích pocházejí od německé firmy Kuka Robotics sídlící v Augsburgu. Roboti Kuka, jejichž cena se pohybuje v rozmezí od 50 000 do 500 000 dolarů, zvládají oproti běžným robotům více úkolů. Uživatel Mac11FA tvrdí, že stráví v továrně Tesla celkem 7 týdnů, aby pomohl nastavit a uvést do provozu 467 robotů.

Majitelé Tesly, kteří si v minulém týdnu prohlédli továrnu, prohlásili, že viděli na místě paletu robotů Kuka, kteří zatím nebyli nainstalováni. Jeden z vlastníků Tesla Motors Club (Engle) uvedl: „Nemůžete tam fotit, ale mohu všem říct, že je tam obrovská část továrny, kde se staví montážní linka pro Model 3. Jsou tam všude roboti Kuka, kteří čekají, až budou nainstalováni. Je to nádhera. Jeden z těch kluků, kteří tam pracují, tvrdí, že se tam odehrává tolik nových věcí každý den.“

miliony shutterstock 579740872

Podle odhadů by Tesla měla zaplatit za armádu robotů něco kolem 50 miliónů dolarů.

Milióny dolarů za armádu robotů

Tesla nedávno získala kapitál ve výši 1,4 miliardy dolarů, aby pomohla s financováním pokračujících provozních nákladů a výrobní linky Modelu 3. I když není jasné, kolik společnost utratila za „mimozemskou armádu robotů,“ podle odhadů by se mělo jednat o částku ve výši 50 miliónů dolarů. Roboti Kuka jsou známí svou škálou flexibilních schopností. Zcela se tak vymykají typickým robotům z minulosti zvládajícím jen jednu činnost.

Výroba Modelu 3 odstartuje v menším množství v červenci letošního roku, na září se pak plánuje výroba pěti tisíc modelů za týden. V roce 2018 společnost očekává produkci zhruba 500 tisíc vozidel ročně.

Čtěte také: 

Luxusní elektro-limuzína, která splní všechna vaše přání? Opravdu! 

Video: Jako superpadouch! Miliardář Jeff Bezos navlékl robotický oblek

Revoluce v dopravě na dohled. Z Prahy do Brna za 15 minut?

Redakce Flowee testuje Nissan Leaf!  

foto: Shutterstock a The Space Invader, zdroj: The Space Invader

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...