fbpx

Zveřejněno: 1. 5. 2017

Nedržte se při zemi, začíná nová éra dobývání vesmíru. Firma SpaceX tvoří dějiny kosmonautiky. Její vědci opakovaně použili raketu, která už jednou v kosmu byla. Je to poprvé v historii, kdy se něco podobného někomu podařilo, a jednoznačně se jedná o krok k ekonomičtějším, recyklovatelným raketám. Možná, že vaše příští dovolená už bude na Měsíc. 

Tento výsledek, který šéf SpaceX Elon Musk označil za revoluční, je možné brát jako nový začátek v lidském zkoumání vesmíru, kdy se rakety stávají mnohem levnější a svět za naší oběžnou dráhou tím pádem dostupnější. V čem se tedy skrývá ten obrovský průlom? Jde o to, že pokud jste dříve vypustili raketu, její hlavní část (která je zároveň nejdražší) shořela v atmosféře a opětovný let tak nebyl možný. Minulý týden však vědci úspěšně otestovali prototyp, který se dá znovu použít

spacex shutterstock 585342653

Raketoplán firmy SpaceX Falcon 9 znaméná převrat v cestách do vesmíru tak, jak je známe.

Tam a zase zpátky

Opětovné použití je přitom centrální myšlenkou vize SpaceX pro posun lidstva k novým planetám. Pokud si vezmete, že Falcon 9 (letoun firmy SpaceX) stojí 61 mil. USD, tak jestliže bude moci letět znovu, začne být velmi rychle rentabilní. Elon Musk se vyjádřil, že nic nebrání tomu raketu použít více než stokrát, dokonce do 24 hodin od předchozí mise.

Poznání, se kterým přichází společnost SpaceX, že je možné, aby již jednou užitá raketa znovu vzlétla, bylo donedávna považováno za nemožné. Když se podíváme na dnešní dny za padesát let, tak právě začala doba prvních komerčních letů do vesmíru. Pokud dojde k dalšímu zmenšení formátu letounů, které budou opětovně použitelné, je možné, že v budoucnosti budou moci startovat z místa, na kterém přistály. Jestliže začneme přemýšlet o cestování na jiné planety, jako je Mars, je to prvním předpokladem úspěchu.

Ředitelka SpaceX Gwynne Shotwell před startem prohlásila: „Ještě nikdy a nikdo v historii neudělal to, na co se chystáme. Nejsme lidé, kteří by plánovali jednosměrnou cestu na Mars. Chceme zajistit, že kohokoliv vezmeme tam, tak se vrátí i zpět.“

Testovací fáze

Vyvíjení prototypů se samozřejmě neobešlo bez chyb. Jedna cesta, při které byla raketa zničena, když se letoun při přistání zřítil, měla v minulosti velkou publicitu. 

Při posledním testu však vše dopadlo dobře, raketa, která již jednou ve vesmíru byla, letěla na svoji druhou misi z Kennedy Space Centre na Floridě. Poté, co na orbitě vypustila satelit, se vrátila na zem a úspěšně přistála na plovoucí platformě v Atlantickém oceánu. A to už je opravdu velmi přesvědčivá demonstrace funkčnosti.

Zdá se, že se díváme na úplně nový svět a možnosti kosmonautiky. Prvním krokem je opětovně použitelná raketa, která je schopná přistát na zemi nebo na plovoucí mořské platformě. Co bude tím dalším? 

 

Čtěte také: 

Jak vypadá revoluce ve světě energetiky

Airbus pracuje na létajících elektronických autech pro městská centra

Video: Jako superpadouch! Miliardář Jeff Bezos navlékl robotický oblek

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science alert

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...