fbpx


Sportovci zjistili, že jim konopí škodí mnohem méně než například opioidy

Zveřejněno: 11. 6. 2018

Konopí je všeobecně vnímáno především jako rekreační droga, někdo by možná řekl zábava pro lenochy a povaleče. Jak je ale možné, že ho užívá stále více profesionálních i amatérských sportovců ze všech možných disciplín? Na americkém kontinentu se o tématu konopí ve sportu – především díky rychle postupující legalizaci napříč Spojenými státy a Kanadou – v posledních letech bouřlivě debatuje i na těch nejvyšších úrovních. Bývalé i současné hvězdy amerického fotbalu žádají o povolení léčit svá zranění pomocí konopí místo nebezpečných opioidních léků a postupně se k nim přidávají i basketbalisté z NBA či hokejisté z NHL.

Související…

Sláva, tráva! 5 důvodů, proč mít konopí v lékárničce
Lukáš Hurt

Sportovci z těch nejlepších světových soutěží si dozajista nechtějí před zápasy dávat jointy a pak se „vznášet“ na hřišti. Jejich cílem je naopak podávat co nejlepší výkony po co nejdelší dobu. Chtějí být co nejdéle zdraví a v kondici. Naprostá většina z nich (podle bývalé nejmenované star Denver Nuggets má s konopím zkušenosti kolem 85 procent hráčů NBA) proto tuto rostlinu užívá ze zdravotních a terapeutických důvodů – od výše zmiňované léčby zranění přes rekonvalescence až po uklidnění a relaxaci po náročných zápasech.

Oficiální žádost

Mezi hráči amerického fotbalu, kterým hrozí vážné úrazy především končetin či hlavy a kteří často končí s těžkou závislostí na legálních, byť extrémně nebezpečných opioidech proti bolesti (mimochodem, denně se jimi smrtelně předávkuje více než sto Američanů), každým dnem přibývá jedinců, jimž k návratu do normálního života pomohlo právě konopí.

Žádný slavný český fotbalista či hokejista se zatím nepřiznal, že si po zápase místo piva dá raději pár šluků z trávy.

Jeden z nich, sedmadvacetiletý Mike James, nyní oficiálně žádá vedení NFL, aby mohl užívat léčebné konopí a zároveň dál aktivně hrát. Jako droga je totiž konopí ve světě profesionálního sportu samozřejmě zakázané a řada hráčů kvůli němu končí suspendovaných, nebo dokonce vyloučených z profesionálních soutěží, přestože mají v mnoha případech konopí předepsané jako oficiální léčivo od lékaře. To se stalo například legendárnímu bojovníkovi „smíšených bojových umění“ (MMA) Nickovi Diazovi, který za prohřešky spojené s konopím dostal od asociace UFC v roce 2015 pětiletý zákaz činnosti a pokuty v řádu milionů korun. A to navzdory tomu, že ve svém domovském státě je registrován jako legitimní konopný pacient.

Co na to Češi

U nás se zatím téma konopí a profesionální sport moc neřeší, ačkoli v poslední době přibývá v médiích článků přinášejících informace o výše zmiňovaných peripetiích sportovců na druhém břehu Atlantiku. Kromě tenistky Karolíny Plíškové, která v reklamě propaguje jednu nejmenovanou firmu vyrábějící konopné mastičky, se žádný slavný český fotbalista či hokejista zatím nepřiznal, že si po zápase místo piva dá raději pár šluků z trávy, nemluvě o léčbě zranění pomocí zelených krémů.

To se ale s postupující destigmatizací konopí a s akceptací jeho léčebných účinků jistě brzy změní, ostatně z řad amatérských čutálistů, hokejistů či volejbalistů určitě všichni známe někoho, kdo si namožené svaly či drobná zranění maže domácí konopnou mastičkou. A to rozhodně nebezpečné není. 

foto: Profimedia, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...