fbpx


O babičce s koltem za pasem, kvůli které se v USA tolik střílí 1 fotografie
Marion Hammerová

Skoro osmdesátiletá dáma Marion Hammerová prosadila, že Američané mohou vytasit zbraň dřív, než začnou myslet. Její vliv na americkou politiku je naprosto fascinující.

Zveřejněno: 18. 4. 2018

Americké zákonodárství ohledně zbraní už 30 let funguje následovně. Klíčovým státem je Florida – co se schválí na Floridě, převezme většina ostatních států. Floridu už 30 let ovládají republikáni. A Národní střelecká asociace NRA má na Floridě okolo tří milionů členů, až na výjimky registrovaných voličů Republikánské strany. V čele NRA na Floridě stojí 78letá Marion Hammerová (na snímku), která prakticky rozhoduje o bytí a nebytí republikánských guvernérů a zákonodárců. V roce 1987 prosadila zákon o skrytém nošení zbraní na veřejnosti (Concealed-carry; do té doby majitelé licencí buď nechávali zbraně doma, nebo měli povinnost je nosit otevřeně) a následovala vlna ozbrojování v celých USA.

Související…

Už nejen Barbíny. Ženy navrhují technické hračky pro holky
Rhea Krčmářová

Nejvlivnější americká lobbistka všech dob se ke své pozici propracovala postupně. V 80. letech dávala k dobru historku, která prozrazovala alespoň hrubý motiv celého snažení. „Kráčela jsem podzemní garáží a sledovalo mě auto. Bylo plné mužů, kteří křičeli ty nejodpornější věci, co si umíte představit. Jeden měl láhev s dlouhým hrdlem a říkal mi, co s ní hodlá udělat. Měla jsem naštěstí při sobě šestiranný revolver Colt Detective. Namířila jsem s ním na světla vozu a slyšela, jak jeden z nich ječí – ta kráva má bouchačku! Mohli mě zabít nebo znásilnit, ale měla jsem zbraň, tak jsem vyvázla."

Haj své místo!

Během příštího čtvrtstoletí se Marion podařilo rozšířit skryté nošení zbraní do celých Spojených států. Na počátku milénia pomáhala na Floridě prosadit zákon “Stand Your Ground” (Haj své místo), který umožňuje beztrestně střílet každému, kdo má zbraň a cítí se ohrožen. Následoval raketový růst “zabití v sebeobraně” (dříve se týmž případům říkalo “vraždy”); po Floridě zákon převzalo do dnešních dnů asi tucet států USA.

V roce 2012 využil zákon tehdy osmadvacetiletý, nezaměstnaný běloch George Zimmerman, který o své vůli “střežil” bezpečí jedné bohaté rezidenční čtvrti v Sanfordu. Něco mu “nehrálo” na chování sedmnáctiletého Afroameričana Trayvona Martina, takže se ho jal pronásledovat v autě. Posléze jej konfrontoval u chodníku a ve rvačce zastřelil. Šerif konstatoval, že Zimmerman jednal v sebeobraně a “hájil své místo”, takže střelce týž den propustil. To vyvolalo masové protesty po celé zemi, neboť oběť byla neozbrojena a nepáchala žádnou trestnou činnost. Prokuratura po delším váhání Zimmermana obžalovala z vraždy.

Kdyby byl Trayvon Martin ozbrojen, mohl by také hájit své místo? Neshledali bychom oprávněným, kdyby zastřelil pana Zimmermana, který se cítil tak ohrožen, že jej musel dostihnout v autě a zastřelit u onoho chodníku?

Zimmerman, jehož sklony k násilí (rád vyhrožoval a mířil pistolí na své přítelkyně) byly tehdy veřejnosti neznámé, přišel s neslýchanou obhajobou, v níž mimo jiné nařkl prezidenta Baracka Obamu z vyvolávání rasových vášní a skrze obhájce vykreslil oběť (bezúhonného Martina) jako “potížistu a násilníka”. „Nejdříve mi zabili syna, teď chtějí zabít jeho pověst,” trpce konstatovala Martinova matka. Soud Zimmermana v červenci 2013 po dvoudenním rokování osvobodil. 

„Porota vynesla verdikt, tak funguje náš systém," řekl viditelně otřesený Obama. A dodal: „Napadá mě – kdyby byl Trayvon Martin dospělý, kdyby byl ozbrojen, mohl by také hájit své místo? Neshledali bychom oprávněným, kdyby zastřelil pana Zimmermana, který se cítil tak ohrožen, že jej musel dostihnout v autě a zastřelit u onoho chodníku? To je jen malá poznámka k zákonům, jako je Stand Your Ground.”

Ne vrah, zavražděný je vinen

Jestli někdo doufal, že Marion Hammerovou případ Florida versus Zimmerman zastaví v rozmachu, hluboce se mýlil. Její legislativní mašina, která se zakládá na úzkých stycích se zákonodárci, funguje už čtvrt století stejně. Rozesílá pravidelné a vysoce emotivní e-maily skoro třem milionům členů NRA na Floridě, v nichž předplatitele a majitele zbraní informuje o tom, kdo je jim “loajální” a kdo je naopak “zrádce” (jednotlivým zákonodárcům dává známky 1–5). Každý republikán si dává velký pozor, aby měl u tří milionů odběratelů co nejlepší rating.

Zákony jako Stand Your Ground v podstatě píše NRA a její najatí právníci, spříznění republikáni je proženou schvalovacím řízením; legislativu Floridy pak kopírují (pod tlakem NRA) další státy. Je to mnohem jednodušší než prosazovat tytéž zákony na federální úrovni. Marion a její lobbistická dílna je tak mocná, že každý rok prosadí několik dodatků, například ten, že lékaři na Floridě se nesmí ptát na to, zda je pacient držitelem zbraní. Má slovo i v tom, jaká je výše pokuty za porušení tohoto dodatku zákona a na jaké účely má být pokuta vynaložena.

Právě v tuto chvíli prochází floridským Kongresem zákon, podle něhož má oprávněnost či neoprávněnost střelby v ohrožení (tedy "hájení místa") dokazovat prokurátor, nikoli obžalovaný. Mějme na paměti, že do schválení Stand Your Ground byla střelba v domnělém ohrožení, když měl pachatel možnost útěku, kvalifikována jako vražda. Pokud zákon projde, nebude si Zimmerman ani žádný další bdělý “strážce” pořádku muset s výsledkem žaloby dělat vůbec hlavu.

Svoboda pro zbraně

Paní Hammerové se tak v podstatě daří obtisknout svou dávnou paranoiu (že ji přepadnou neznámí muži v autě) do psyché celé Ameriky. Jejím největším výkonem je patrně to, že spustila proces, během něhož NRA a její právníci postupně překroutili výklad druhého dodatku ústavy. Málokdo dnes ví, že otcové zakladatelé souvětím “Dobře udržované milice jsou nezbytné k zabezpečení svobodného státu, právo lidu nosit a vlastnit zbraně nebude porušeno”, ratifikovaným Thomasem Jeffersonem, vůbec nemysleli absolutní svobodu nosit zbraně a používat je k “hájení svého místa”. Šlo jim o něco úplně jiného: omezení vládní moci, pokud by se vymknula pravidlům, a právo lidu proti ní bojovat.

„Ještě v roce 1988 vykládaly soudy druhý dodatek ve významu ochrany domobrany, nikoli práv jednotlivce,” píše v knize Engines of Liberty (Motory svobody) autor a fanoušek vlivné lobbistky David Cole. „Florida je prvním místem, kde NRA testuje své zájmy, spoléhá přitom na Hammerovou a její příznivce, aby utvořili precedens, který posléze půjde exportovat do dalších států.”

PS: V tento okamžik má povolení nosit zbraň na veřejnosti 16,2 milionů Američanů. George Zimmerman smí nadále nosit zbraň. Povolení měl i Nikolas Cruz, který v únoru zavraždil 17 lidí na střední škole v Parklandu. Florida bezprostředně poté zvýšila minimální věk pro držení zbraně na 21 let, ale Marion Hammerová zákon žaluje jako neústavní.

 

zdroj: The New Yorker

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...