fbpx

S Lauren Greenfieldovou vidíme prázdnotu životů zahlcených majetkem. Asi nejlépe ji ilustruje fotogalerie

Zveřejněno: 2. 2. 2020

Je červen roku 1993. 18letá dívka sedí u luxusního bazénu nedaleko Los Angeles. Její tvář zčásti zakrývá zdravotní páska, která se z obou stran táhne od obočí přes nos až k hornímu rtu. Dívka se jmenuje Lindsey. „Po plastice nosu jsem toužila už od svých dvanácti,“ svěřuje se. Většina jejích kamarádek ze střední už plastiku podstoupila – ať už se jednalo o zvětšení či zmenšení prsou, liposukci nebo úpravu obličeje. A teď si svůj dlouholetý sen splnila i ona. Je tři dny po operaci opravdu šťastná? Těžko říct.

Fotografka a filmařka Lauren Greenfieldová, která tuto scénu zachytila ve svém novém filmu, strávila 25 let tím, že pečlivě dokumentovala bezuzdnou honbu za materiálnem a dokonalostí v západním světě. Její kniha fotografií s názvem Generace bohatství (Generation Wealth) a stejnojmenný film ukazují životy širokého spektra lidí od manažerů přes matky samoživitelky až po prostitutky a finalistky dětské soutěže krásy, které Greenfieldová opakovaně navštěvuje a demonstruje tragický vliv bohatství na jejich osobnost i životy.

Věční hledači štěstí

A tak skrz kameru mají diváci možnost poznat například Cathy Grantovou, jejíž posedlost vzhledem a plastickými úpravami negativně ovlivnila i její dceru, která má už odmala problémy se sebepřijetím, nebo ženu jménem Suzanne, investorku do hedgeových fondů, která nejdříve utrácela veškeré úspory za závratně drahé kosmetické přípravky, a poté svou pozornost obrátila ke koupi dítěte od náhradnice.

Tahle naše nekonečná touha po „něčem“ plyne z traumatu, díry, kterou se snažíme vyplnit například tím, že budeme slavní či dokonale krásní.

V jedné scéně v Beverly Hills jiná žena se zaujetím hovoří o svém uspokojení, které jí přineslo pořízení luxusní kabelky, aby si pak položila otázku, která nevyhnutelně následuje: „Ale co teď?“ A mezitím se německý podnikatel Florian Homm, obklopen svým vězením z designových věcí, emocionálně hroutí při vzpomínce, co všechno musel obětovat pro své špinavé miliony, aby si jen chvilku nato zapálil další předražený doutník a popsal finanční důvody, kvůli nimž současná konzumní společnost není udržitelná.

Bludný kruh

Greenfieldová už od začátku dokumentovala i bohaté americké teenagery, včetně Kim Kardashianové a Kate Hudsonové. Poté, co se k těmto dětem povrchního světa luxusu po letech vrátila, zjistila, že si svou posedlost bohatstvím většina z nich udržela až do dospělosti a konzum se stal jediným a nikdy ne zcela naplněným cílem jejich života.

„Myslím, že tahle naše nekonečná touha po ‚něčem‘ plyne z traumatu, díry, kterou se snažíme vyplnit například tím, že budeme slavní či dokonale krásní. Jenže tyto věci nás doopravdy nemohou uzdravit, takže chceme stále víc a víc,“ popisuje Greenfieldová jádro problému, který přirovnává k typickým závislostem. A není to žádný div, vždyť ona posedlost se jim opravdu velmi podobá. Vytváří stejný pocit prázdnoty a je stejně neukojitelná, frustrující a neustále se stupňující.

Související…

Mladí jsou posedlí perfekcionismem. Proto jim hrozí psychické poruchy
Monika Kovačková

foto: Generation Wealth, zdroj: The Guardian

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...