fbpx

Tajemství červených obálek: Čím se v Číně obdarovávají na Nový rok Dalších 3 fotografií v galerii
Červené obálky s penězi tzv. hongbao na čínský nový rok předávají rodiče svým dětem.

Děti nedostávají od rodičů dárky, ale peníze

Zveřejněno: 15. 2. 2018

Dnešním dnem, tedy 15. února, začínají oslavy Čínského nového roku. Mé okolí často napadá otázka, zda si Číňané k nejdůležitějšímu svátku v roce dávají dárky. Dávají. Nejsou to ale dárky podobné těm, které si my nadělujeme k Vánocům. V Číně se dávají takzvané červené obálky.

Červené obálky vždy obsahují peníze a nejčastěji je dostávají děti od svých rodičů, prarodičů a dalších příbuzných. Starší doufají, že tím dětem předají bohatství a požehnání v následujícím roce. Mladší generace je zase starším věnují, aby požehnaly dlouhověkosti a prokázaly vděčnost. V některých oblastech Číny manželské páry dávají červené obálky svým svobodným přátelům, aby na ně přenesli své štěstí.

Obálky se předávají při novoroční návštěvě. Tradičně sedí prarodiče v zadní části místnosti a jejich děti a vnoučata se jim na znamení respektu třikrát pokloní. Poté dostanou svoji červenou obálku. V méně tradičních rodinách se tento způsob přijímání obálek již nepraktikuje, ale stále platí určitá pravidla. Například to, že se obálka vždy přebírá oběma rukama a nikdy se neotevírá před tím, kdo ji daroval. 

Kolik peněz se do takové obálky dává? 

Já osobně jsem obdržela různé částky od jednoho jüanu (něco přes 3 koruny) až po 3000 jüanů. Záleží vždy na tom, kdo a kdy obálku daruje. V rodinném kruhu se částky většinou pohybují mezi 200 až 1000 jüany. Čím blíže si rodinní příslušníci jsou, tím jsou obálky "tučnější". Mezi známými se naopak předávají částky v rámci desítek jüanů. Značný rozdíl v darovaném obnosu je také mezi severní a jižní Čínou. Na severu jsou dárci relativně štědří, na jihu se jedná spíše o projevené gesto. 

Bez ohledu na množství peněz je číslo stále velmi důležité. V severní Číně jsou upřednostňovány celé stovky, které symbolizují dlouhověkost. Na jihu jsou tradiční spíše částky, které obsahují šťastná čísla 6 a 8. Není tedy vůbec nic zvláštního dostat obálku s 666 jüany. Číňané se naopak vyhýbají částkám, jako je 40 nebo 400 jüanů. Číslo "4" totiž v čínštině zní podobně jako slovo "smrt", takže se považuje za nešťastné.

shutterstock 788830819

Děti dostávají od svých rodičů a prarodičů na Čínský nový rok peníze.

Kdo dává a kdo dostává?

Tradičně řečeno, pokud jste začali vydělávat peníze, je načase začít s darováním červených obálek. Obecně platí, že množství peněz závisí na vašem příjmu. Pokud ale nejste ženatý nebo vdaná, nemusíte dávat červené obálky vůbec. 

Blízcí příbuzní, jako jsou rodiče a prarodiče, dávají dětem červené obálky i po svatbě. Například můj manžel a já stále dostáváme obálky od rodičů, prarodičů i manželových strýců. Manžel, přestože je již ženatý, dává obálku pouze mladšímu bratranci, který ještě ženatý není, neteřím a synovcům. Červené obálky jsou obvykle dávány a přijímány pouze v rámci rodiny. V některých venkovských oblastech je ale zvykem, že každému dítěti, které potkáte během svátků nového roku, musíte dát červenou obálku.

Čtěte také:

V Číně nepotřebují peníze ani karty, mají aplikaci WeChat
Čínské šestinedělí: Proč si matky nemyjí vlasy a nečistí zuby?
Záchrana před zimou a nemocemi: Jak zní babské rady v Číně?

Kolik dáš, tolik dostaneš

Čínský nový rok je sezóna červených obálek. Ty ale nejsou omezeny výhradně na tyto svátky. Červená obálka se také dává při zvláštních příležitostech, jakými jsou svatba, narození dítěte nebo narozeniny. Já jsem zatím obálku dostala při každé návštěvě mojí čínské rodiny. Nejdřív, když mě manžel přivedl představit rodičům, k svatbě, k novému roku a k narození dítěte. On se vždycky nějaký důvod pro darování obálky najde… 

Skutečný význam červených obálek ovšem nese červený papír, nikoliv peníze uvnitř. Balení peněz do červené má přinést obdarovanému štěstí a požehnání. V Číně je totiž červená barva symbolem energie a štěstí. Co se týká obsahu, ten je jenom příjemným bonusem a stejně se při příští příležitosti v podstatě daruje nazpět. Tchyně si například vede záznam o tom, kdo nám k svatbě dal kolik peněz, abychom mohli darovat obálku se stejnou částkou dalším novomanželům.

profimedia 0313893826

I tisíciletá čínská tradice už podlehla online světu. V těchto letech si už Číňané předávají červené obálky přes službu WeChat, posílají si tak peníze rovnou na účet.

Obálky online 

V uplynulých letech se mezi mladými lidmi stalo populární posílání červené obálky online prostřednictvím sociální sítě WeChat. Díky tomu, že jsou obálky digitální, mohou být posílány rodině a přátelům na dálku. 

Někteří Číňané si stěžují, že tradice červených obálek se v poslední době stala příliš materialistickou a frivolní. Tento fenomén ostatně sami dobře známe z předvánoční nákupní horečky. Ale i tak červené obálky přinášejí radost dětem i dospělým a jsou nedílnou součástí oslav Čínského nového roku.

foto: Profimedia, Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...