fbpx

Zveřejněno: 3. 11. 2017

Stáňa Mrázková patří mezi TOP 10 online podnikatelů v České republice. Ještě před pár lety ovšem o takovém úspěchu ani nesnila. Když byla poprvé na mateřské, začalo se jí rozpadat manželství. Krachoval nejen vztah, ale i rodinné podnikání. Stáňa se rozhodla hodit problémy za hlavu, úspěšně podniká a ještě radí lidem, jak se mají odpoutat od každodenní nezáživné práce.

Pamatujete si ten moment, kdy jste si řekla, tak a teď musím začít znovu a jinak?

Nedá se říct, že by se to rozhodnutí stalo najednou a hned, situace v mém životě gradovala na nejrůznějších úrovních, cítila jsem se zoufale a nevěděla, čeho se zachytit a jak z toho ven. Dvě maličké děti, v peněžence posledních pár korun, firma se nám hroutila pod rukama a manželství taky. Byla to obrovská tíha, kterou jsem neměla s kým sdílet. Postupně mi docházelo, že je potřeba přestat se chovat jako oběť a začít se svým životem něco dělat, vzít ho do svých rukou, protože nikdo jiný to za mě neudělá. Ale změna se rozhodně nestala ze dne na den, rozhodnutí bylo jen tím nutným prvním krokem.

stana plaz

Základem podnikání Stáni Mrázkové je svoboda. Jak jí dosáhnout radí i ostatním.

Velkou motivací pro mě byly právě děti a představa, v čem bych je měla vychovávat v dalších letech. Opravdu chci být máma, která pohřbila všechny svoje sny, žije život bez lásky a vášně mezi zdmi paneláků na zaprášeném sídlišti? Je to vzor života, který jim chci předat? Budou jednou šťastné? A pak jsem tady byla já, moje sny o tom, že procestuju celý svět, navštívím Himálaj, zimy plné ostravského smogu vyměním za tropické destinace… I to bylo tím motorem pro rozhodnutí věci změnit.

Základem je svoboda

Jste propagátorka životního stylu Podnikání z pláže. O co přesně jde?  

Podnikáním z pláže může být jakékoli podnikání, ke kterému využíváte chytré nástroje internetu a online marketingu k tomu, abyste měli celý proces prodeje svého vlastního produktu či služby automatizovaný a nemuseli při něm být. Tedy aby vše fungovalo samo a bez vás, i když jste třeba na pláži. Odtud i ten název.

Konkrétně v mém případě spočívalo na počátku plážové podnikání v prodeji eBooku Jak napsat eBook za 14 dní. Člověk v podstatě klientům poskytuje eBookem své know-how, informace, stejně jako by je mohl poskytnout skrze tištěnou knihu, živý seminář, osobní konzultaci a podobně. Je to jedna z cest, ne však jediná. Já se dnes už převážně zaměřuji na online kurzy v projektu Podnikání z pláže.

Základní myšlenka, která za podnikáním z pláže byla, je svoboda. Svoboda dělat to, co mě baví a naplňuje. Svoboda nakládání s časem, protože můžu věnovat svému byznysu klidně jen pár hodin denně a zbytek dne smysluplně trávit s lidmi, které mám ráda, a činnostmi, které mě baví. Nemusím někde vyměňovat jako otrok svůj čas za peníze. A taky je tu svoboda pracovat odkudkoli na světě. Můžete podnikat z pláže, ale můžete taky podnikat z domu, z lesa, z chaty, z hor. Prostě být tam, kde jste rádi a kde je internet.

stana plaz4

Děti k mému podnikání nerozlučně patří, říká Stáňa Mrázková.

Kdy jste se sama stala podnikatelkou z pláže?

V jakémkoli podnikání, sportu nebo umění je jedna věc, která dělá z amatéra profesionála, a tou je první zaplacená objednávka nebo zakázka. V mém případě to byl první prodaný eBook v únoru 2013. Byla jsem z toho nadšená a zároveň lehce v šoku, že to fakt funguje. Hned jsem začala přemýšlet, jaké by to bylo, kdybych eBooků prodala třeba deset měsíčně a zaplatil by se mi tím nájem bytu… Kdybych tenkrát tušila, kam to celé povede, nevěřila bych tomu.

Oslavila jsem to pořádně v několika brněnských barech s mým současným mužem, který na pozadí mého podnikání stojí od počátku a konzultujeme spolu většinu marketingových záležitostí, a s naším tehdejším programátorem.

eBooků, se kterými jste začínala, jsou dnes na trhu tucty a jejich kvalita je různá. Co musí opravdu úspěšný eBook mít?   

Je jich opravdu hodně a pravděpodobně jsem tomu ve velké míře přispěla právě zmiňovaným eBookem a především pak online kurzem Podnikání z pláže, ve kterém učím lidi, jak odstartovat své online podnikání, kde eBooky hrají velkou roli. Takže eBooků už vznikly stovky na nejrůznější témata.

Pokud bych měla vypíchnout jednu věc, kterou musí opravdu úspěšný eBook mít, tak pak je to schopnost dovést svého čtenáře k výsledku. A je jedno, zda se eBook týká byznysu, zdraví, osobního rozvoje, krásy, stravování, tvoření, focení… Ukazatelem kvality je, že do eBooku opravdu dodáte hodnotné informace a postupy, díky kterým vaši klienti dojdou ke slibovaným výsledkům, a v jejich životě nastane nějaká změna.

Děti k mému podnikání patří

Pro koho jsou vaše kurzy Plážové podnikání a Plážová přípravka určené?

Online kurz Podnikání z pláže je určen pro ty, kdo si chtějí krok za krokem vybudovat základy svého online podnikání a začít prodávat své eBooky nebo jiné online vzdělávací produkty. Zároveň v něm učím techniky online marketingu, které využijí klienti i při prodeji čehokoli dalšího na internetu, pokud se pro to rozhodnou.

Mezi mými klienty jsou tedy nejen autoři eBooků, ale také autoři online kurzů, knih, seminářů, workshopů, meditací, zároveň také handmade tvůrci, lektoři osobního rozvoje, učitelé prvňáčků i puberťáků, učitelé jazyků, hudby a dalšího umění, lektoři jógy, pilates, porodní asistentky, fyzioterapeuti a lidé z mnoha dalších oborů.

V Plážové přípravce, která základnímu kurzu předchází, klienty jemně vedu do hloubek jejich duše, k objevení toho, kdo jsou, aby pak svými dary ve své plné síle mohli obohacovat tento svět. Je to kurz určený pro ty, kteří hledají téma svého podnikání, chtějí rozvinout svou kreativitu a zároveň se naučit strategicky přemýšlet nad svými podnikatelskými nápady.

Kromě toho, že jste velmi úspěšná online podnikatelka, jste také maminka tří dětí. Jak propojujete svět podnikání a práce s rodinným životem?

Podnikání a děti  k sobě v mém životě nerozlučně patří. První podnikání jsem s bývalým mužem odstartovala v roce 2006 a ten rok se taky narodila má nejstarší dcera. Tenkrát jsem měla velké nadšení a chuť a hlavně obrovskou motivaci. Nejen finanční motivaci, ale i touhu něco smysluplného dělat. Ženy na mateřské se po pár měsících doma často cítí izolované, odtržené od společnosti a bez hlubšího smyslu nebo naplnění. A to naplnění se neskrývá mezi plenami a péčí o domácnost, to jsem už tenkrát věděla. Mou motivací tedy byly jak peníze, tak seberealizace.

Ale bylo to opravdu náročné a stresující. Často jsem měla silný pocit viny, že se svému dítěti nevěnuju a místo toho pracuju, anebo že pláče v náručí někoho jiného, zatímco já dojednávám zakázky. Hodně jsem se tím trápila, ale ke klasickému podnikání to prostě patřilo. Vyžadovalo můj čas. Často jsem pracovala po nocích nebo v každé volné chvilce, kdy malá Viki spala, a někdy jsem doslova padala únavou.

stana plaz1

Splnila si všechny cíle a najednou nevěděla, kudy dál. Cílem se stala cesta - doslova i obrazně.

Online podnikání jsem pak startovala v době, kdy dcery byly už relativně velké a chodily do školky. V roce 2016 se mi narodil syn a prvních pár měsíců jsem si užívala všech výhod plážového podnikání. Úžasné na tomto typu podnikání totiž je, že když několik dnů nebo týdnů nic nedělám, moje podnikání stále funguje beze mě. Můžu si dovolit nic nedělat. Můžu si dovolit jen tak být, užívat si dny s miminkem a mezitím si moje podnikání hezky funguje samo.

Při čtení vašich článků se mi líbí upřímnost a otevřenost, se kterou píšete o vaší práci, životě i o svých pocitech strachu a pochybnostech. Bylo pro vás těžké takhle vystoupit před ostatní lidi?

Když jsem napsala svůj první opravdu autentický a otevřený článek a chystala se ho sdílet na Facebooku a poslat lidem v databázi, bylo mi fyzicky zle. Měla jsem obrovský strach odhalit své nitro, své myšlenky a příběh, který jsem do té doby sdílela jen s pár kamarády.

Ale cítila jsem, že to mám udělat, a tak i když mozek křičel "nééé", prst na klávesnici zmáčknul potřebná tlačítka a článek putoval mezi lidi. Ohlasy byly úžasné. Desítky lidí mi psaly, že je článek inspiroval, a děkovali mi za mou otevřenost. A já jsem si díky tomu tenkrát uvědomila, že to je cesta. Že lidské příběhy jsou přesně ten způsob, kterým se učíme od ostatních, inspirujeme se, soucítíme a zároveň se v nich nacházíme. A že když si svůj příběh necháme jen pro sebe, my sami sice máme zkušenost, ale nikomu dalšímu tím nepomůžeme. A tak se svými pocity, příběhy a zkušenostmi vystupuji před lidi znovu a znovu. Někdy je to jednoduché, někdy je to bolestné a náročné. Ale vždycky to má smysl.

Ráda inspirujete ostatní. Kdo a co inspiruje Vás?

To je proměnlivé a vztahuje se to vždy k tomu, co ve svém životě aktuálně řeším. Inspirují mě příběhy lidí, kteří dokázali něco neobvyklého, plně se oddali nějaké oblasti svého života a díky svým zkušenostem teď inspirují ostatní. Často to jsou i klienti z mých kurzů.

Inspirují mě rozhovory s mým mužem, je to jedna z nejdůležitějších věcí, díky které posunujeme naše podnikání vpřed. Pak je tu pořád spousta věcí, které mi dělají radost a těší mě. Zrovna nedávno jsem o tom napsala článek.

Přechod přes temné údolí

Je něco, co Vám teď nedá spát?

Můj syn... Protože ho pořád ještě kojím, a tak je v podstatě pravidlem, že mě jednou nebo dvakrát za noc vzbudí. Ale vím, že to myslíte jinak, a na to odpovím: ne, není. Mám za sebou náročný rok v osobní rovině a prožila jsem několik měsíců, kdy jsem opravdu nespala. Takže teď jsem vděčná za to, že jsem přešla další temné údolí a pár měsíců si klidně pospím, než si pro mě život zase přichystá nějakou zkoušku.

Napsala jste: Žiju svůj život naplno a plním si své sny, i ty nejšílenější, každý den. Jaký nejšílenější sen jste si splnila? 

Splnila jsem si vše, o čem jsem kdy snila, a spíš než splnění jednoho konkrétního nejšílenějšího snu považuji za nejšílenější právě ten fakt, že jsem si všechny své sny původní splnila. Víte, co přišlo pak? Něco úplně jiného, než jsem čekala. Čekala jsem štěstí, klid, spokojenost a místo toho přišla prázdnota a pocit, že můj život už nemá žádný smysl.

Tenkrát jsem si uvědomila, že smyslem mého života už nemůže být honění se za dalším splněným snem, za další metou, za dalším cílem. Že smyslem je užívat si tu cestu. Smyslem je cítit nejrůznější spektrum emocí, zažívat bolest i radost, jednoduše žít teď a nedívat se pořád dopředu za nějakým cílem.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...