fbpx

Zveřejněno: 19. 7. 2017

Dalším hostem pořadu Jan Mühlfeita je jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů. O tom, jaké jsou jeho sny a co ho v životě nejvíce naplňuje se rozpovídal Jaroslav Svěcený v exkluzivním rozhovoru. 

Talentový test ukázal, že má houslový virtuóz schopnost učit ostatní to, co sám umí. Fascinují ho myšlenky, studuje historii a snaží se z ní poučit pro současnost i budoucnost. Rád řeší problémy a je velmi empatický. To se projevuje i na jeho koncertech. 

Bez publika by to nešlo 

Hnacím motorem je pro Jaroslava publikum. Do svých posluchačů se dokáže vcítit a je pro něj nesmírně podstatné aby bylo vystoupení zážitkem jak pro něho samotného, tak pro posluchače. ,,Pro mě ten večer není jen o hraní, ale i o příchodu na jeviště, kontaktu s publikem na pódiu i po koncertě a následně přes média, ať už přes facebook či webové stránky. S lidmi jsem v kontaktu pořád, komunikuji s nimi a to je pro mě zásadní,” říká Jaroslav. 

jaroslav sveceny

Kromě toho, že Jaroslav Svěcený hraje na housle je také soudním znalcem s mezinárodní působností v oboru smyčcových nástrojů.

Flow moment 

Možná proto zažívá Jaroslav stavy flow právě na pódiu. ,,Když hraju skladbu, kterou mám už tisíckrát zažitou, tak se nějak odpojím od určitého materiálna. Párkrát se mi dokonce stalo, že jsem se oddělil a koukal jsem na sebe sama. Jakmile jsem dohrál, vrátil jsem se zpět do své skořápky. A to je moment, kdy člověk prožívá hudbu úplně v nějakém jiném limitu, než v tom, který je normálně k vysvětlení,” dodává Jaroslav. Jeho další láskou jsou historické prostory nabité energií, jež dodávají sílu interpretovi i posluchačům při vnímání hudby v sále.   

Špatná stránka 

Ale i hudební virtuóz má svou negativní vlastnost. Neumí totiž takzvaně vypnout. ,,Od pár lidí, kteří dělají jógu jsem se tedy naučil, že si během dne musím alespoň na šedesát minut odpočinout. Můj pracovní den má totiž 16 hodin a ta chvilka relaxace je opravdu důležitá. Když si na hodinku lehnu, cítím pak příliv nové energie a můžu jet dál,” říká Jaroslav. 

Celoživotní vášeň 

Jaroslava Svěceného fascinují historické nástroje. ,,Pokud jsou naplněné dobrou energií, skutečně ji i umí předat. Myslím si, že v životě je důležité nejen najít si partnerku či partnera, ale i obklopení se věcmi nebo uměleckými předměty, které dokážou člověka dobíjet,” vysvětluje Jaroslav.

Sny do budoucna

Sny nás neustále posouvají dál a pomáhají nám se rozvíjet. ,,Já bych si určitě přál zahrát v nějakých sálech různě po světě, ve kterých jsem ještě neměl tu možnost. Chtěl bych natočit minimálně tři desky se skladbami, jež mě celý život oslovují a vytvořit encyklopedii o houslích, ve které by byly nástroje o nichž se doposud ještě nepsalo,” prozradil svá přání Jaroslav. 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...