fbpx

Zveřejněno: 14. 7. 2017

Když se u nás chlapi poperou, tak jenom... pěstmi. Bojové sporty jsou drsné a plné násilí, alespoň tak je vnímá většina lidí. Nikoliv však Martin Vaňka, trenér a thaiboxer, kterého v dalším díle pořadu Sonda do sportovcovy duše vyzpovídal spisovatel a kouč Marian Jelínek. Myslíte, že i v tomhle rozhovoru poteče krev?

"V každém chlapovi je bojovník nebo alespoň já ho v sobě určitě mám a vidím, že i spousta kluků, co trénuju," tvrdí Martin. Jakožto bývalý skaut má k nenávisti a násilí velmi daleko, ale bojové sporty nevnímá v tomto směru zase tak dramaticky. Tvrdí, že je to atmosféra při zápase, která často převezme zápasníkovo uvažování, a trocha krve ještě nikoho nezabila.

I když byl od malička rváč, snažil se svou horkokrevnou povahu vždy držet v mezích. I přesto však měl zamlada konflikt s policií. Žil v té době Rychlými šípy a věřil v absolutní pravdu. Střet se strážci zákona mu však ukázal, že svět není černobílý, a to mu v mnohém otevřelo oči. Dnes už se tento thaiboxer s horkou hlavou dokáže udržet, i když do něho někdo, jak sám říká, "šije v hospodě".

Je to právě koučing, který ho změnil, a díky tomu je jiný než dřív. Snaží se, aby byl oporou pro druhé, dobrým přítelem a pomocníkem. "Já si kolem sebe vytvářím kmen lidí, které mám rád a za ty jsem ochoten bojovat za jakékoliv situace," říká Martin. "Vytvořil jsem si minivlast svých přátel. Například si každý večer napíšu jednoho člověka, kterému mohu nějak pomoci."

martin thaibox

Thaibox momentálně prožívá svůj boom, přotože se poprvé v historii objeví na olympijských hrách. Mládež přitom pořád víc tíhne k adrenalinovým sportům. "Dětem říkám, aby snili o velkých cílech. Zároveň však na ně nesmí tlačit rodiče," říká Martin. Vítězství nikdy není jisté a recept na něj je podle Martina v podstatě jednoduchý. Musíte milovat to, co děláte a samozřejmě je důležitá i touha po prvním místě. Vždy by to ale mělo vycházet z vás, pokud to děláte pouze na nátlak někoho blízkého, nefunguje to.

Za poskytnutí prostoru k nátáčení děkujeme vítkovické Bolt Tower.

foto: archiv

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...