fbpx

Zveřejněno: 13. 7. 2017

Zakladatelkou a jednatelkou firmy České Ghíčko je původem zdravotní sestra Andrea Dostálová. Kde vznikl nápad vyrábět v Čechách přepuštěné máslo, prozradila sympatická maminka tří dětí v exkluzivním rozhovoru pro Flowee.

V dnešní době je v podstatě trendem zajímat se o své zdraví. Mnozí z nás zjistili, že klasická medicína mnohdy nestačí či zkrátka nepomůže. Tak se uchylujeme k přírodním cestám a vracíme ke starým zvykům, abychom předešli civilizačním chorobám, nepříjemným onemocněním nebo vyléčili a očistili náš organismus. Jedním takovým zázrakem je i indické ghí neboli přepuštěné máslo. Živočišné tuky jsou pro lidské tělo velmi prospěšné (což ostatně dokazují mnohé vědecké výzkumy) a přepuštěné máslo je bezpochyby jejich králem. 

andrea dostalova

Andrea Dostálová je zakladatelkou a jednatelkou firmy České Ghíčko.

Výrobní proces

Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla, které se musí opravdu dlouho vařit. Jak se zahřívá, tak se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysráží a zkaramelizováním se dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí, nadávkuje do sklenic a máme čistý máselný tuk. „Na začátku je máslo a na konci už se jedná o úplně jiný produkt. Tím výrobním procesem se změní jeho vlastnosti a finální „ghíčko“ je vhodné ke smažení, vaření, dušení i pečení. Nemusí se skladovat v lednici, protože vydrží i velmi vysoké teploty, a hlavně je velmi chutné a zdravé,“ upřesňuje Andrea.

Východní medicína

Čistý máselný tuk vyráběly už naše babičky, ale pouze z čistě praktických důvodů. „Na druhé straně zeměkoule – v Indii a na Východě – existuje medicína známá jako ájurvéda, která zná přepuštěné máslo pod názvem ghí. Používá ho k léčebným účelům a je to alfa a omega celé medicíny,“ dodává zakladatelka firmy České Ghíčko

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...