fbpx

Zveřejněno: 9. 6. 2017

Kdo je Vláďa Mikuláš? Syn Gabriely Filippi mu říká Chatturanga (čataranga). Jeho přátelé i kolegové v něm vidí jednoho z nejlaskavějších a nejupřímnějších lidí, které kdy potkali. Po setkání s ním ani nelze nabýt jiného dojmu. On se vnímá jako stále hledající, obdarovaný každou situací, byť i těžkou. Narozen ve znamení Střelce lehce pálí na terč a pak se často nestačí divit.

Začínal jako „nejztuhlejší učitel jógy“ kurzem pro muže.  I dnes prozrazuje svou raritu, je prý zřejmě jediným učitelem jógy, který neohne koleno. Jeho plné kurzy, kde se z žáků dávno stali přátelé, však o kvalitách Vládi jako jogína hovoří jasně. Velmi úspěšně zastává roli maséra/fyzioterapeuta ve futsalové a fotbalové A reprezentaci. Léčí sebe i své okolí terapií úsměvem, žije zdravě, nabíjí se štěstím ze svých malých dvojčat. Jeho milovaná a výjimečná žena chystá jejich velký den – ten svatební… Zatímco Vláďa o každý den započal svůj nejhlubší vnitřní boj… 

Před třemi měsíci mu totiž „z čistého nebe“ byla diagnostikována zatím neléčitelná choroba. Lékaři mu dávají dva roky. Stačila tři písmenka – ALS – na to, aby vše bylo ve vteřině jinak než dosud. Pochopitelně následovala řada nekonečných „proč…?“ Většina z nás by už smysl v odpovědích nehledala. My jsme měli ten dar Vláďovy nejhlubší myšlenky, přesvědčení a vyznání slyšet na Lávce a teď můžete i Vy.  

foto vlada 1

Vláďa Mikuláš alias MIKI – POKOJNÝ BOJOVNÍK

Jogín s paralýzou?

ALS neboli Amyotrofická laterální skleróza byla poprvé pojmenována v roce 1869 francouzským neurologem Jean-Martin Charcotem.  A přestože uběhlo už 146 let a svět se od té doby změnil k nepoznání, ani moderní medicína si s ní neví rady. Je to nevyléčitelné progresivní neurodegenerativní onemocnění, které se projevuje postupnou ztrátou nervových buněk zajišťujících spojení nervové soustavy s většinou svalových skupin ovlivnitelných vůlí. Laicky řečeno, pacientům bez dosud zjištěné příčiny ubývají nervy, což způsobuje postupnou neschopnost hýbat svaly, ztrátu řeči, poruchu polykání a potíže s dýcháním. Na konci zůstává člověk paralyzován, závislý na přístrojích, ovšem s plným zachováním smyslových funkcí i mentálních schopností. 

Přestože aktuálně na toto onemocnění neexistuje lék, který by dokázal průběh výrazně zpomalit, všichni věříme, že toto se v brzké době změní a pomoc pacientům přijde. Protože nemoc může mít rychlý průběh a bude potřeba zabezpečit mnoho činností a pomůcek, založili Vláďovi přátelé z futsalové reprezentace webové stránky s potřebnými informacemi i s uvedením transparentního účtu, kam můžete přispět i Vy.

lecive divadlo

Svou výřečností rozdává smích

Společný večer Léčivého divadla Gabriely Filippi a Vládi na pražské Lávce však neměl vůbec nic společného s beznadějí, nespravedlností osudu či s lítostí. Naopak,  stejně jako jindy se ozývaly ze sálu salvy spontánního smíchu. Je pravdou, že Gabriela se tentokráte ke slovu moc nedostala ☺, Vláďa je pověstný svou výřečností.  Za to jsme se však dozvěděli, proč mají taxikáři vítr v játrech, jak se stalo, že Vláďa nervozitu před představením zaháněl v noci v trenýrkách na chodbě před svým bytem, že dech je nejlepší lék na zklidnění a že „...ani sebelepší muž se nevyrovná ženě...“ Radost Vláďovi jako bývalému fotbalistovi určitě uděláme, když přijmeme skutečnost, že za nafintěnými fotbalisty se často skrývají osobnosti s velkým srdcem. Dozvíme se, jak zaskočil Vláďu např. Tomáš Hořava svou sečtělostí. 

To nejpodstatnější ale necháme na Vláďovi a jeho vlastních slovech. Nám by se bez této osobní zkušenosti a schopnosti odhadu své osobní odvahy v takových chvílích jen těžko podařilo vysvětlit, jak lze vnímat tuto nemoc jako logický následek, jako „nenáhodu“, které je možno si vážit, a kde lze najít tolik síly a odhodlání.  Podívejte se na video a využijte tohoto setkání sami pro sebe… po svém.

Vláďa během večera zmínil, že měl vždy vzory ve svých učitelích. Až později, sám učitelem, si uvědomil, jak důležité je vědomí neustálé pokory více než prožitek úspěchu ze svého postu.

I když souhlasíme, dovolíme si  Vláďovi i touto cestou znovu poděkovat: „Vláďo, jsi,  a  nejen ten večer, pro nás velkým učitelem. Obrovskou dávkou lásky, inspirace, pokory. A síly nadále objevovat, prociťovat a prožívat to „nepoznané vesmírné“… Za celé Léčivé divadlo i jeho přátele TI DĚKUJEME  a jsme s Tebou. Drž se!“

 

Sledujte také:

Má Tomáš Klus život „za odměnu“?

Jan Mühlfeit a Gabriela Filippi pro velký úspěch podruhé. Tentokrát se ale role otočily! 

foto: Shutterstock, archiv Vládi Mikuláše, zdroj: Futsal za život

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...