fbpx


Zveřejněno: 17. 5. 2017

Nebylo by krásné věnovat se celý život něčemu, co vás baví a v čem zároveň vynikáte? Pomozte svým dětem odemknout jejich potenciál a odkryjte jejich silné stránky. Globální kouč a stratég Jan Mühlfeit vám spolu s Kateřinou Novotnou odpoví na nejčastější otázky ohledně talentových testů.

1. Jaký bude život dětí a co jim to přinese, když s nimi budeme pracovat už od dětství? 

„Určitě větší životní jistotu i klid a v cestě za úspěchem i štěstí. Ze zkušeností víme, že výsledek talentového testu pomáhá i vzájemnému vztahu mezi dětmi a jejich rodiči. Děti vědí, v čem je jejich síla, a rodiče naopak netlačí na oblasti, ve kterých nevynikají. Pokud školákům nejde například matematika, nepokládají to za konec světa, protože si jsou vědomi jiných vlastních silných stránek,“ vysvětluje Kateřina Novotná. Jan Mühlfeit souhlasí a v zápětí dodává: „Myslím si, že jedině když je dítě autentické, tak může skutečně prožít svůj život. A když v dospělosti posléze dělá to, co ho baví, je na tom většinou dobře i ekonomicky, protože vynikne daleko rychleji a spíše, než kdyby se snažilo prosazovat svými slabinami.“ 

katerina

Kateřina Novotná a Jan Mühlfeit radí, jak odemykat dětský potenciál.

2. Jaký je rozdíl mezi mentorem a koučem? 

„Mentor nám dává hodně informací a kouč spíše energii ze sebe samého. Vyptává se, zajímá se, ale nepřidává tolik informací a vlastních vhledů. Dítě potřebuje dostat informace na základě vlastních zkušeností a zároveň energii a možnost sdělit svůj vlastní názor,“ vysvětluje Kateřina. „Oba jsou stejně důležití. Občas však hodně mentorujeme a zapomínáme koučovat. Zvídavost dětí by se měla povzbuzovat,“ dodává Jan. 

Je nějaký rozdíl v přístupu odemykání dětského potenciálu u holek a u kluků? 

„Žádné rozdíly mezi nimi neděláme, každý si vyplňuje testy sám a každý je jedinečný člověk. Pohlaví nemá na talentový test vůbec vliv a dáváme jim podle výsledků i stejné tipy do budoucna – jak svůj talent dále rozvíjet. Jediné, čeho jsem si všimla, je možná to, že kluci a holky mají jiný pohled na výsledky testů. Například konkrétně v případě jednoho talentu, který v testech vychází, a to je soutěživost. Kluci se s tím většinou ztotožňují, říkají, že neradi prohrávají a že soutěživí jsou, zatímco holky naopak,“ popisuje zkušenosti Kateřina Novotná. 

Zajímá vás něco ohledně potenciálu vašich dětí? Zasílejte své dotazy na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Ty nejlepší necháme zodpovědět. 

Sledujte i další díly pořadu: 

Odemkněte potenciál svých dětí 4. díl 

Odemkněte potenciál svých dětí 3. díl

Odemkněte potenciál svých dětí 2.díl 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...