fbpx


Zveřejněno: 3. 5. 2017

Každý rodič by si přál geniální dítě, takové, které by něco dokázalo. Aby se ale hvězdné zítřky vašeho potomstva staly skutečností, musíte nejprve odhalit a rozvíjet jejich talenty. V tom vám pomůže globální kouč a stratég Jan Mühlfeit spolu s Kateřinou Novotnou, kteří vám v pořadu Odemkněte potenciál svých dětí odpoví na konkrétní otázky na toto téma.

1. Dá se talent u dětí objevit snadněji než u dospělých?

Jan Mühlfeit ve videu podotýká, že menší děti, zhruba tak do osmi let, je lepší pozorovat. Důležité je, co dělají, jak to dělají, co je baví a co jim dává a bere energii. U starších jedinců je třeba zvolit metodu testování. Kateřina Novotná uvádí: "Test jako takový existuje jak pro děti, tak pro dospělé. U dětí je trochu jednodušší, nazývá se Strength explorer a je zaměřen především na to, abychom objevili to, co je dítěti přirozené. Tomu dospěláckému se říká Strenght finder, je náročnější a najdeme zde dvojnásobek otázek."

potencial deti jpg

Kateřina Novotná a Jan Mühlfeit

2. Jak s dětmi pracovat, když chceme jejich talenty co nejvíce podpořit?

"Vracíme se opět k tomu, jak rozvíjet talent," odpovídá Kateřina," je to určitá investice a ta, zjednodušeně řečeno znamená, myšlení a dělání. Přičemž myšlení v sobě obsahuje znalosti, fakta a poučení - to co se dítě, právě i prostřednictvím rodiče nebo učitele dozvídá o svém talentu... druhou věcí je pak dělání, což obnáší určitou zručnost, dovednost či trénink." S tím, že nezáleží pouze na informacích, ale že talent určuje i praxe, souhlasí i Jan Mühlfeit a zdůraňuje i důležitost vizualizace neboli představivosti

3. Co to dětem, ale i rodičům přináší, když začnou odemykat potenciál?

Pokud se věnujeme rok silným stránkám, uděláme obrovský pokrok, oproti tomu, jestliže se zaměříme na slabiny, zlepšení bude o mnoho menší. "Dítě, které staví na svých talentech, je nejlepším výsledkem svých rodičů. Nejenže je šťastné a úspěšné, ale i rodiče jsou spokojení, že vychovali takového potomka," odpovídá Jan Mühlfeit. Nesmíme si ale v takovém případě plést dítě se svou trofejí. Důležité je především to, aby naši ratolest určitá činnost bavila a až potom nastoupí úspěch. Vaše dítě se narodilo jako nejlepší kandidát na to, aby prožilo svůj osobní autentický život. Proto mu pomozte odemknout jeho potenciál. 

Zajímá vás něco ohledně potenciálu vašich dětí? Zasílejte své dotazy na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Ty nejlepší necháme zodpovědět.

Sledujte i předešlé díly pořadu:

Odemkněte potenciál svých dětí 3. díl

Odemkněte potenciál svých dětí 2. díl

Odemkněte potenciál svých dětí 1. díl

 

foto: archiv

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...