fbpx

Zveřejněno: 19. 11. 2017

Přibližně před jednačtyřiceti tisíci lety existovalo přes čtyři sta let dlouhé období, v němž by dnešní kompasy ukazovaly sever na jihu a naopak. Podle nových poznatků, které zveřejnila světová média, totiž tehdy proběhlo překvapivě rychlé přepólování magnetického pole Země.

„Magnetické pole Země je velmi dynamické a jeho intenzita se mění, takže může být o 50 procent silnější než dnes, nebo naopak o 90 až 95 procent slabší,“ uvedl pro server Discovery německý paleogeolog Norbert Nowaczyk.

Ten společně s profesorkou Helgou Arzovou provedl analýzu sedimentů ze dna Černého moře, Severního Atlantiku a také z Jižního a Severního Tichomoří, která potvrdila opačnou orientaci magnetického pole během poslední doby ledové.

poly zeme

Flóra i fauna by přepólování země přežily. Člověk by měl s dnešními technologiemi problém.

Pole bylo na 5 procentech

Proti dřívějším teoriím navíc jejich výzkum ukázal, že podobné přepólování může proběhnout poměrně rychle. Stále však se jedná o jev, který přesahuje život několika generací. Ovšem místo tisíců let se ukázalo, že celé přepólování zabralo přibližně „pouhých“ 250 let a vydrželo jen 440 let.

„Magnetické pole Země se během toho období zeslabilo přibližně na jednu čtvrtinu současného stavu,“ upřesňuje Nowaczyk s tím, že obnovení síly po opětovném překlopení magnetického pole, které chrání planetu před zářením vlastní hvězdy i kosmu, zabralo přibližně dalších 270 let.

Během období změny polarity magnetické pole zesláblo až na minimální pětiprocentní úroveň dnešního stavu. Vzhledem k této rychlosti a krátkému trvání zkoumaného přepólování geomagnetického pole je podle Nowaczyka možné, že šlo vlastně o nedokončené překlopení. Poslední úplné překlopení s dlouhodobou působností se podle vědců odehrálo před 780 tisíci lety a během té doby bylo podobných zvrhnutí pole zřejmě více – ví se asi o desítce.

Jak dochází k přepólování

Magnetické pole Země je generováno rotací železného zemského jádra v rozžhaveném tekutém vnějším jádru a funguje vlastně jako obří dynamo. Nicméně vědci upozorňují, že právě vnější jádro se může chovat spíše jako soustava magnetů než jako jeden homogenní.

Impulzy z těchto magnetů se mohou navzájem vyrušit nebo vyvolat přepólování pole. Tento proces představuje potencionální nebezpečí i pro lidskou civilizaci, především s ohledem na její závislost na moderních technologiích. Na druhou stranu zvraty magnetického pole zcela očividně přežívá pestrá škála všech živočišných druhů, které se vyvinuly i před miliony let.

Ukázka z knihy Miloše Matuly 2013: Hvězdná brána k Novému věku

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...