fbpx

Zveřejněno: 7. 10. 2017

Miluju cestování. Připadá mi, že cestování nám rozšiřuje obzory. Ukazuje nám, jak svět vypadá a může vypadat z jiného úhlu. Obohacuje náš pohled na to, co všechno je na planetě možné. 

Mám rád, když můžu něco nového objevit nebo když můžu zažít kulturu jiného národa a vidět jinou zemi očima místních lidí. Taky rád ochutnávám místní kuchyně a rád s lidma komunikuju v jejich jazyce. Dneska bych se s vámi chtěl podělit o pár dojmů z místa, které mě opravdu uchvátilo - Srí Lanka. Právě tady sedím a píšu, zatímco čekám na jídlo. Mám za sebou už 3. týden na ostrově a nemůžu se nabažit toho tepla a všeho, co se tu děje.

sri lanka shutterstock 110741984

Srí Lanka je ráj na Zemi.

Místo, kam se chcete podívat

Naprostý řád v úplném chaosu. Všechno tu do sebe zapadá a na všechno je dost času. Jako projev úplnýho spojení s ostrovem chodím nejradši na boso. To mi připadá úžasný. Když potřebuju boty, nazuju si žabky. Je to ostrov, který byste měli rozhodně zařadit do svého seznamu míst, která chcete vidět a zažít. Pro mě to bylo donedávna jedno z míst, kam se podívám, ale nijak zvlášť jsem nespěchal. Až před dvěma lety, jsem dostal chuť, udělat jeden svůj kurz "Objevte a naplňte své vlastní snyněkde mimo ČR a spojit to i s cestováním a objevením něčeho nového.

Láska na první pohled

Můj kamarád Hanz byl na Srí Lance už několikrát, a tak jsem ho požádal, ať mi tam najde místo, kde by se to dalo případně udělat. Když se vrátil, tak mi ukázal fotky a nakonec jsme se rozhodli, že tam v září 2015 zajedemeKoupili jsme letenky a v září vyrazili. Ubytovali jsme se v Mirise a ve chvíli, kdy jsme poprvé vstoupili na pláž, byl jsem jak ve snu. Indický oceán na Srí Lance je přesně to moře, které splní všechno, co si od moře přejete.

Vlny, palmy, bílej písek, teplo ve vodě i mimo ni. A do toho skvělý lidi. Srí Lančani jsou úžasný a přátelský. Nemají tendenci s vámi smlouvat jako v Indii a prakticky stále se smějí. Obecně jsem zvyklý, že v Asii se lidé chovají k turistům příjemně, ale tady je to ještě trochu jiné. Takové až bezbranné chování, ve kterém není za každou větou obchod ani stres.

sri lanka shutterstock 519581620

Uchvátí vás zdejší množství překrásných chrámů a klášterů.

Léto po celý rok 

Srí Lanka má mnoho předností. Jednou z nich je podnebí. Dá se tam jet prakticky kdykoliv. Hlavní sezóna je na jihu od prosince do dubna, ale jakmile skončí, tak se dá jet na druhou severovýchodní část ostrova, kde je sezóna přesně obráceně. Ale i když není sezóna, můžete po Srí Lance cestovat prakticky celoročně po celém ostrově. V létě je na jihu občas trochu víc zataženo, ale celoročně je tam kolem 32 stupňů, někdy více. Ale v zásadě nikdy zima.

Každý si zde najde to své... 

Další výhodou Srí Lanky je různorodost. Můžete tu vidět nádherné bílé pláže s palmama visícíma nad vodou, čajové plantáže v horách, národní parky se slony a dalšími zvířaty, deštné pralesy, obrovské množství klášterů a Buddhů. Asi tu najdete všechno, na co si vzpomenete. Je tu možné cestovat, odpočívat, surfovat na vlnách, jezdit na kitech, potápět se, jezdit na velryby na širé moře nebo oceán a užívat si skvělého místního jídla.

sri lanka shutterstock 162504977

Na ostrově si každý najde to své. Například pláž Hikkaduwa je oblíbeným místem surfařů.

Srí lanka je mým druhým domovem

Jak jste asi poznali, Srí Lanka se stala mým oblíbeným ostrovem. Ještě lépe řečeno spíš druhým domovem. V lednu a březnu 2016 jsme tady udělali kurzy a pohostinnost místních lidí se dotkla i účastníků kurzu. Kombinace teplého oceánu, palem na plážích, místní atmosféry a teploty 32 až 35 stupňů v lednu, kdy je u nás mráz a zima, je úžasná. Děláme to tak, že si u nás užijeme atmosféru Vánoc, na začátku ledna udělám pár věcí v kanceláři v Praze a 3. týden vyrazíme do jiného světa. Pro většinu lidí, co jedou s námi, je to životní zážitek a někteří se sem i vracejí. Já už jsem tady letos pošesté. V zásadě sem jezdím už jak na chatu. Mám tady svůj bungalov, spoustu přátel mezi místními lidmi a svá oblíbená místa, která se neokoukají.

Tady a teď

Myslel jsem si, že to bude už trochu nuda, protože nerad jezdím na stejná místa. Ale když se ráno posadím na pláž a koukám na oceán jen v plavkách a poslouchám vlny a zvuky ptáků, nic víc nepotřebuju. Vzal jsem sem už několikrát i svoje děti a jsou nadšený. Člověk tu totiž přestane řešit nepodstatné věci. Jedete na základních věcech. Přítomnost. Teď jsem tady, pak jdu tam, a když chci, tak to změním. Jezdíme surfovat, na safari, blbneme ve vlnách, objevujeme místní věci, povídáme si tady s lidma a pracujeme. Zpátky k sobě. Zpátky k jednoduchosti.

Srí Lanka má svoje kouzlo. A když přijedete zpátky domů, něco ve vás zůstane. Pro mě je to vždycky nové. Jako kdybych prošel nějakou časoprostorovou bránou, a všechno se po návratu dá do pohybu. Srílančani mají jedno slovo, které slyšíte pořád: "Hari Hari". To znamená: "Ok Ok. Všechno je v pořádku". A tak to tu je. Všechno je v pořádku.

foto: Shutterstock a archiv autora

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...