fbpx

Zveřejněno: 4. 10. 2017

Snad každý někdy v životě řeší zdravotní problém nebo nepříjemný stav organizmu, který se zdá být urputnější, než bychom čekali. Pár kilogramů váhy navíc, bradavice na noze, záněty… Máte pocit, že jste vyzkoušeli snad všechny klasické i „zaručené“ léčebné postupy, a pořád nic. Často sáhnete i po alternativě, ale pořád se nic neděje. Začnou vás dokonce napadat chmurné myšlenky. Buďte ale v klidu, chyba není ve vás.

Než začnete panikařit, že běžná doporučení u vás nemají žádný efekt, je třeba si uvědomit, že obecné recepty jsou určeny pro „průměrného“ pacienta tak, aby platily univerzálně. Jenže žádný „průměrný člověk“ prostě neexistuje.

Lékaři klasické západní medicíny a další zdravotníci se drží doporučených postupů, které pro ně slouží jako orientační mapa, jak k pacientovi přistupovat. Případů, které ale do této mapy nezapadají, je více, než bychom čekali.

Raději vás pošleme jinam

Pacient, který reaguje na běžné postupy nestandardně, buď ke klasickým lékařům přestává chodit a volí alternativní cesty léčení, nebo si po čase zvyká na pocit, že vždycky vybočuje z řady.

Pro lékaře tím často vzniká tak velký rébus, že nestandardního pacienta raději přepošlou k dalšímu specialistovi. Klasická medicína pro tento typ pacientů dokonce vytvořila zvláštní kolonky. Naštěstí stále přibývá lékařů, kteří pohlížejí na každého pacienta jako na jedinečnou bytost. A přibývá také osvícených zdravotníků, kteří cítí nutnost lidského, individuálního přístupu.

A co z toho máte vy? Pokud se nevejdete do zdravotnických kolonek, je to pro vás svým způsobem dobrá zpráva. Dostáváte nabídku dát se na vzrušující cestu sebepoznání, na jejímž konci může být léčba řady nemocí, které vás dosud trápily.

shutterstock 48556054

Nikdo nezná tak dobře vaše tělo jako vy. Cesta sebepoznání je cestou k uzdravení.

O vašem zdraví víte nejvíc vy

Lidské poznání roste rychlým tempem, obzory se rozšiřují, informace se hromadí. Souběžně s tím se znepřehledňuje celá oblast zdraví. Kdo tedy tyto poznatky roztřídí, zpracuje a začlení do přehledného rámce? Není v silách jednoho člověka, natož vytíženého lékaře, sledovat vše a při své práci se všemu učit.

Kdo tedy ví o mém zdraví nejvíce? Jistě, jste to jenom vy sami. Praxe mi již mnohokrát potvrdila, že nacítění na sebe sama nakonec vždy předčí „suchou“ zdravotnickou teorii. Nenabádám vás, abyste se hádali s lékařem, jen si uvědomte, že jedině vy rozhodujete o svém těle, jste za ně zodpovědní a máte o něm ty nejpřesnější informace.

V oblasti zdraví jsou lékaři, další zdravotníci, ale také psychoterapeuté, terapeuté i léčitelé pouze vašimi průvodci. Uzdravení leží pouze ve vašich rukou. Nenechte se přesvědčit o opaku, byť je ten pocit, že vás někdo vyléčí bez vašeho přičinění, velmi líbivý.

Jiné prostředí, jiné potřeby

Jen jeden příklad, že na zdravotní problémy musíme nahlížet individuálně. Je třeba logické, že tělo člověka žijícího v Africe má jiné potřeby než tělo seveřana. Ano, odlišná prostředí kladou odlišné nároky, a to nejenom na výživu.

Podobně zásadní vliv má na stav člověka vlastně vše v jeho životě – množství a typ tělesného pohybu, psychický stav včetně malých strachů, úzkostí a postulátů, ale také výbava, se kterou do života vstupuje. Zlatá rada v tomto případě zní: Nesrovnávejte se s ostatními. Nechte se jimi inspirovat.

Být upřímný sám k sobě

Když se vám tedy objeví zdravotní potíže, které nereagují na standardní léčbu, podívejte se dovnitř sebe. Položte si otázky: Co mě teď opravdu trápí? Co teď doopravdy řeším? Byť se vám možná nebude zdát, že tato témata souvisí s vašimi zdravotními potížemi, jejich spojitost bývá pravidlem.

Na cestě k vnitřnímu utřídění myšlenek a emocí vám může být průvodcem šikovný psychoterapeut, ideálně regresní. K dosažení úspěchu je ale nezbytné věnovat velkou pozornost výběru spolehlivého průvodce na vaší cestě.

Buďte tedy na své cestě k uzdravení „nacítění“, tedy upřímní sami k sobě, poctiví v řešení a otevření k inspiraci z okolí. Nenechte se zlomit, přemluvit ani zastrašit. Je-li člověk upřímný sám k sobě, dosáhne svého přirozeného stavu zdraví a radosti.

Autorka bude přednášet na Ayurvedic Breakfest, která proběhne 9. října v galerii Černá labuť.

foto: Shutterstock, zdroj: Vitalvibe

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...