fbpx

Zveřejněno: 1. 10. 2017

Někdo nesnese svoji matku, jiný tchyni. Ten nemusí svého šéfa, tomu zase lezou na nervy politici. Alespoň jeden pitomec, který nás dokáže rozpálit doběla, se najde v každé rodině i firmě. Jsou jich plná média, narážíme do nich v přeplněných ulicích měst, troubíme na ně na křižovatkách, pošťuchujeme se s nimi u pokladen v supermarketu...

Jsou dny, které krásně plynou, to potom máme chuť všechny objímat. Většinou však nejde vše úplně podle našich přání, většinou je tady nějaký kazisvět, který nám naše představy systematicky nabourává. To pak máme naopak chuť všechny poslat někam.

V životě potkáváme nejrůznější lidi, jak často však dáme prostor skutečnému setkání? Většinou dotyčného rychle ověsíme svými představami, strčíme ho do určité předem připravené škatulky, běda, jestli se bude chovat jinak, než je nám příjemné.

shutterstock 520535830

Zkuste pohovořit s každým, koho na cestě potkáte. Někteří na první pohled nesympatičtí lidé dokážou příjemně překvapit.

Co nás vyvede z míry

Nejmarkantněji to můžeme vnímat v partnerských vztazích. Počáteční okouzlení často střídá rozčarování právě proto, že namísto skutečného lidského setkání došlo pouze k setkání představ o druhém člověku a často i o nás samých.

Pokud nejsme sami v sobě dostatečně zakořeněni, potom nás snadno vyvede z míry jakákoliv odezva z našeho okolí. Klidně i přání hezkého dne. Protože jakýpak hezký den, když už od rána zase prší!

I pitomec slouží k růstu

Každý je ten pravý. Každý, kdo přichází do našeho života, nám přináší nějaký dar. Někdo nás přichází obejmout, jiný nakopnout. Ten, kdo je nám nejvíc milý, i ten, komu bychom nejraději zakroutili krkem, je tady pro nás. Nic není náhoda, naše radosti, ani naše problémy. Vše slouží k našemu růstu, jinak bychom to neregistrovali.

Cokoliv v nás rozeznívá struny radosti i smutku, lásky i zklamání, je zde, protože jsme si to od života objednali. A je jen a jen na nás, jak s touto zásilkou naložíme. Křičet na lidi okolo sebe neprospívá našemu fyzickému ani psychickému zdraví.

Klíčem je vítat každé setkání, vnímat zprávu, kterou nám druhý předává. Být skutečně přítomný, být zde, být otevřený, umět naslouchat. Nepřehrabovat se v nepříjemných pocitech, ani si nepředstavovat, jaký by svět byl, kdyby… Namísto poukazování na chyby se soustředit na to nejlepší, co každý okamžik nabízí.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...