fbpx

Zveřejněno: 29. 7. 2017

Naše populace se skládá z lidí, kteří jedí maso a těch, kteří jej nejedí. Maso pochází z živých bytostí, které myslí, cítí a před smrtí také trpí. Stejně jako lidé. Zabít člověka je špatné. Zabít zvíře, které to má podobné s psychikou jako člověk, přitom za špatné nepovažujeme. Jsou ale lidé, a já mezi ně patřím, kteří toto zabíjení odsuzují. Proč?

V dnešní době existují mnohé náboženské věrouky, které mají ve svých svatých textech různá pravidla o čistotě života a také jejich jídelníčku a jídle. Pravidla kolem stolování se týkají i postupu získávání potravin.

Váš život je správný a čistý, pokud dodržujete určitá pravidla pro život, stravu a také pro její získávání. V židovství a islámu se tomu říká halal a košer. V obou případech musí být maso odkrveno a někde existují specialisté i na zadní a přední hovězí. Jedině správně odkrvené maso je to "čisté" pro danou víru.

shutterstock 73162207

Zvířata jsou často přepravovaná v tristních podmínkách, ty mohou připomínat transporty židů za 2. světové války

Pokroky v ortodoxní víře

Zvířata by měla být podle zákonů při odkrvování již po smrti. Bohužel se tomu tak ale neděje. Zvířata jsou často i na veřejně dostupných záznamech odkrvována pomalu a zaživa. Určitý pokrok tu ale je. S takovou praxí totiž nesouhlasí i někteří muslimové a židé po celém světě. A i kvůli této praxi se objevují už i židé a muslimové, kteří se stávají vegany. Odmítají maso a také tuto krutou porážku, při které totiž je zvíře při vědomí a neskutečně trpí. To je v rozporu se zákony mnoha zemí a wel-fare zvířat všeobecně.

Přední veganské židovské osobnosti se rozhodly tomuto učinit přítrž, například Rabbi Shmuly Yanklowitz nebo známá herečka Mayim Bialik z Teorie velkého třesku známá jako Amy. Prostřednictvím židovského Institutu Nebe na Zemi (v originále Shamayim V'Aretz Leadership) šíří mír a veganskou osvětu mezi nežidy a také židy ve formě veganských náhražek a té správné etiky, která je dobrá také pro správný košer život dle svatého textu Tóry.

Tito lidé a jejich sympatizanti jsou v mnoha případech také lidsko-právní aktivisté, kteří si váží nejen zvířecího, ale i lidského života. Jsou to pacifisté, podporují uprchlíky, práva žen, LGBT komunity a podobně. Proč je právě ortodoxním židům tento přístup - nezabíjení zvířat v krutých podmínkách - blízký?

Velkochovy jako koncentráky

Mnozí z nich stejně jako i zvířata dnes, museli část životů prožít v úzkých prostorách, prožili nelidské zacházení, nesmírné utrpení a strádání. A to za války v takzvaných koncentračních táborech.

Jejich hrozná zkušenost ovlivnila je i jejich potomky natolik, že se někteří z nich stali také etickými vegany a snaží se tento styl života šířit dále (a to i nezávisle na organizaci Nebe na Zemi).

Někteří lidé, kteří koncentráky přežili, mluví o tom, že jejich utrpení je prakticky totožné s tím, co zažívají dnes zvířata ve velkochovech. Říkají, že je nutné tyto velkochovy zavřít. Začít se ale musí u toho, že nebudeme konzumovat jejich produkty, jako jsou nejen maso, ale i mléko a vejce. Mimochodem, toto spojení je také popsáno v knize Věčná Treblinka. Doporučuji k přečtení.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...