fbpx

Zveřejněno: 12. 7. 2017

Hráškový krém je jednou z nejoblíbenějších polévek vůbec. A my pro vás máme jeho zdravější verzi. Co takhle polévku zahustit kokosovým mlékem, ozvláštnit ji mátou a místo krutonů přidat hrst chia semínek? Takže tři, dva, jedna... chopte se vařeček!

Hrášek je doslova zelený zázrak a vitamínová bomba v jednom! Obsahuje draslík, železo, vitamín C, beta-karoten a je neskutečným zdrojem bílkovin. To z něj dělá skvělou zdravou svačinku, vynikající jídlo pro vegany i zdroj energie pro sportovce. 

hraskovy krem1

Mrkev je dobré krájet na menší kostky než celer a petržel, protože se déle vaří. Velikost kostek je na každém, čím menší, tím rychleji budeme mít polévku hotovou.

Doba přípravy:

Vaření 30 min.

Ingredience:

(3–4 porce)

300 g hrášku
1 lžíce kokosového oleje
1 středně velká cibule
1 menší mrkev
50 g na kostičky nakrájeného celeru (1 hrst)
50 g na kostičky nakrájené petržele (1 hrst)
3 stroužky česneku
1–1,25 l domácího kuřecího vývaru
1 hrnek čerstvého špenátu
hrst máty
50 ml kokosového mléka
sůl

hraskovy krem3

Pečlivé rozmixování je stěžejní věc. Na něm stojí celá polévka. Nechceme přeci, aby se nám kousíčky máty lepily na jazyky.

Postup:

  1. Vyndám si hrášek z mrazáku a přesypu 300 g do misky. Nechám rozmrazit.
  2. V hlubokém hrnci si na 1 lžíci kokosového oleje lehce orestuji na kostičky nakrájenou 1 středně velkou cibuli, což potrvá cca 5 min.
  3. Následně k cibuli přidám na plátky nakrájené 3 stroužky česneku, na kostičky nakrájenou 1 menší mrkev, hrst petržele a hrst celeru. Krátce orestuji, cca 1–2 minutky.
  4. Do hrnce s orestovanou zeleninou naliji 1 litr kuřecího vývaru. Přivedu k varu a vařím na středním ohni cca 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  5. Jakmile je zelenina měkká, přidám 1 hrnek listů předem dobře propraného špenátu, hrášek a vařím 2 min.
  6. V tuto chvíli vypínám plotýnku. Do polévky přidám celou hrst máty. Vše rozmixuji ponorným mixérem nebo ještě lépe v blenderu.
  7. Na závěr přidám 50 ml kokosového mléka. Podle potřeby osolím. Pečlivě zamíchám a ozdobím chia semínky, kokosovým mlékem a trochou máty.

Čerstvě uvařená polévka je nejlepší, má krásnou barvu, až z toho bolí oči. Ohromovat hráškovým odstínem zelené můžeme však jen první den. Druhý den už ztrácí barvu a polévka zhoustne. Při ohřívání není problém přilít trochu vody. Dobrou chuť

foto: Petr & Gabi Foodies, zdroj: Petr & Gabi Foodies

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...