fbpx

Zveřejněno: 3. 7. 2017

Kde začít? Asi nejlépe velkolepým zahájením 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. O tanečnicích rozřezaných masovým vrahem a koncertu Českého národního symfonického orchestru se dočtete všude. Navíc já jsem tam nebyla. Pro mě festival začíná akreditací, vyzvednutím lístků a pak se většinou procházím po kolonádě mezi proudícími davy a nasávám atmosféru místa.

Letošní úvodní večer vypadal pompézně. Prostor kolem hotelu Thermal, srdce celého festivalu, zaplnili návštěvníci, lázeňští hosté, místní obyvatelé a celá škála různých typů lidí napříč všemi kulturními kmeny.

Koncert dirigoval americký hudební skladatel Carl Davis, autor filmové hudby k Francouzově milence. Jako zvláštní host vystoupil skladatel James Newton Howard, autor hudby k filmům Šestý smysl, Batman začíná, Temný rytíř či Pretty woman, který letos převzal Kříštálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Pokud byste ho chtěli vidět, máte další možnost na podzim, kdy uvede v Praze se stejným orchestrem symfonickou podobu hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít, spinn-off k sérii s Harrym Potterem.

hudebni skladatel james newton howard

Hudební skladatel James Newton Howard

Druhý den se probudím, pošlu do rezervačního systému čtyři vytipované filmy a vrátí se mi potvrzené všechny, cítím se božsky, že jsou to snímky až na neděli mi dojde mnohem později. Divák totiž na festivalu žije v permanentním matrixu. Chodíte do kina, studujete program, ale zároveň si brzy ráno musíte přivstat a poslat sms na následující den. Pokaždé je mi líto návštěvníků, kteří přijedou jen na víkend. Obvykle odjíždějí rozhořčení, že neviděli ani jeden film. Tuhle chybu už naštěstí nedělám, proto se můžete těšit na španělský film z období občanské války Duch úlu a americký nezávislý snímek Přízrak s Caseym Affleckem v hlavní roli.

Teď už ale běžím do kina. Nashledanou. 

foto: Oficiální stránky KVIFF

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...