fbpx

Zveřejněno: 20. 7. 2017

„Zůstaneme přátelé,“ řekl jí a držel ji při tom za ruce. Ona plakala, ale usmívala se, protože mu chtěla zůstat na blízku. A taky zůstala. Přineslo jí to však pouze bolest. Je skutečně dobrý nápad zůstat v kontaktu s někým, koho jste milovali?

Mé (ex)přítelkyně mi často říkaly, že se pořád přátelí se svými „bývalými“. To nikdy nebyl můj případ. Občas jsem to i zkusil, ale zjitřené emoce vždycky dělaly jenom neplechu. Když se porovnám se svými kamarády, zdám se být výjimkou z pravidla. Všichni udržují se svými bývalými kontakt. Ale je takové chování vůbec rozumné?

Mínusy a plusy

Existuje mnoho důvodů, proč být přátelé se svými ex. Rádi trávíte čas v jejich společnosti. Zbožňujete jejich humor. Uklidňují vás. Ten sex prostě stál za to (dokonce i ženy mohou mít rády „přátele s výhodami“). Ovšem existuje i mnoho důvodů, proč se se svými ex nekamarádit. Všechny zahrnují to, že k nim pořád něco cítíte.

online shutterstock 360777107

Jestliže svoji nebo svého ex sledujete několikrát denně na sociálních sítích, měli byste se nad sebou zamyslet.

Láska je droga

Možná jste nevěděli, že láska je jistou formou závislosti. „Když jste šíleně zamilovaní, aktivují se oblasti mozku zodpovědné za závislost, nejenom závislost na látkách, ale na určitém chování,“ varovala biologická antropoložka Helen Fisher. Jakmile nemáte dostatek toho, na čem jste závislí, prostě vám to nejde z hlavy.

Online stalking

Podle nedávného průzkumu, který zahrnoval 3000 lidí, přiznalo 85 % z dotázaných, že občas chodí na facebookovou stránku svého ex-přítele nebo ex-přítelkyně. Na 17 % dodalo, že to dělají alespoň jednou týdně. Jenomže „stalkování“ na Facebooku zvyšuje pocity úzkosti a žárlivosti. Pokud se kontrolujete, je to v pořádku. Ničemu neublíží, když na jejich profil nakouknete jednou za týden. Ale jestliže jejich profil projíždíte několikrát denně, hraničí to s obsesí. „Po pravdě, většina z nás by skutečně chtěla sledovat osobu, která nás opustila. Kde je? Co dělá? Proč jsme se rozešli? Ale zároveň jsme schopni ovládat své impulzy, a proto to neděláme,“ doplnila Helen Fisher.

Špatné důvody, proč zůstat přáteli se svými ex

Profesorka psychologie Juliana Breinesen se zaměřila na několik velice špatných důvodů, proč zůstávat přáteli se svými ex. Například kvůli tomu, že si to přeje vaše rodina a přátelé, kteří měli vašeho bývalého partnera rádi. Jenže není to o nich, nýbrž o vás a vašich emocích. Nepodřizujte se druhým. Nepodřizujte se ani svému ex. Možná byste mu chtěli pomoci tím, že mu budete nablízku. Pravděpodobně mu ale jen ještě víc ublížíte. Drsná láska a úplné zpřetrhání kontaktů je občas tím nejlepším řešením.

pratelstvi s exe shutterstock 524036212

Nechcete svého bývalého vymazat ze svého života? Vezměte ho na schůzku spolu se současným partnerem a rázem uvidíte, zdali to může fungovat.

Strach z neznámého 

Někteří lidé udržují kontakt se svými ex, aby jimi mohli manipulovat. Pokud jste jedním z nich, možná byste se měli nad sebou zamyslet. Někdo nechce o svého partnera přijít ani po rozchodu, protože je osamělý. Ale váš bývalý to za vás nevyřeší – jenom prohloubí vaši osamělost. Jeho přítomnost vám bude připomínat, že už s ním nejste. Někdo má problém usadit se v novém vztahu, protože si neustále říká, jaké by to asi bylo s jejich bývalým. Je velice jednoduché říkat si, že „za plotem je tráva zelenější“. Jenže to většinou není pravda. Další zase doufají, že se jejich bývalý jednou změní. Přestane podvádět, lhát, chovat se hnusně. I kdybyste měli pravdu, proč by se měl chtít vracet do vtahu s vámi? Možná lhal a podváděl právě kvůli vám. Vůbec nejhorší je, když svého ex pořád milujete, nebo když on či ona pořád miluje vás. Potom se přátelství mění jenom v čistou bolest. Pro oba.

Bez postranních úmyslů

Neříkám ale, že není možné zůstat se svým ex přáteli, mnoho lidí by mi dokázalo opak. Hlavní je, aby to nebylo zničující ani pro jednu stranu. „Existují nějaké dobré důvody, proč být přáteli s vaším ex? Jistě. Pokud ani jeden z vás nemá postranní úmysly a pokud vaše přátelství neovlivňuje váš aktuální vztah. Dobrý test je vyzkoušet si, jestli se cítíte příjemně, když trávíte čas společně s vaším aktuálním i bývalým partnerem. Postranní úmysly mohou být záludné, i když je my sami považujeme za nevinné. Musíte si být jistí, že jste k sobě upřímní ohledně toho, jaké jsou vaše skutečné úmysly,“ řekla profesorka psychologie Juliana Breines Ph.D.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...