fbpx

Zveřejněno: 24. 6. 2017

Akutní krizí ve vztahu mám na mysli takovou situaci, která vzniká náhle a mnohdy naprosto neočekávaně. K takovým událostem bezesporu patří i odhalená nevěra, která obvykle znamená spoustu nechtěných a neočekávaných dramatických emocí. Ztrácíme důvěru v partnera, který nás podvedl, nevidíme smysl ve vztahu a máme strach o budoucnost. Jak zvolit ten správný krizový management a z celého problému vybruslit s elegancí?

Odhalená nevěra přináší hodně bolesti, zranění, zklamání, nejistoty a v neposlední řadě pocitů ponížení. Podváděný partner má potřebu vztah okamžitě ukončit a zachovat si tak aspoň svou hrdost. Jedná se o velice bolestné téma, které často vede k unáhleným a nepromyšleným krokům a řešením.

Říká se, že jednou narušená důvěra je jak list zmačkaného papíru. I když ho budete chtít sebevíc narovnat, už navždy na něm budou stopy zmačkání. Také se říká, že jednou narušená důvěra je navždy narušená důvěra. Kdo jednou zklamal, zklame podruhé i potřetí. Já si myslím, že v tomto případě záleží spíš na míře velkorysosti člověka, který byl zklamán, na jeho přístupu k celému vztahu a na ochotě odpustit a na vztahu pracovat.

nevera shutterstock 454478761

Říká se, že jednou narušená důvěra je jak list zmačkaného papíru. I když ho budete chtít sebevíc narovnat, už navždy na něm budou stopy zmačkání.

Je možné nevěru odpustit?

Někdo je schopný odpustit, jiný ne. Míra tolerance je u každého z nás jiná. Někdo promine a pro jiného nevěra ve vztahu znamená totální ztrátu důvěry a nevidí jiné východisko než rozchod. Ovšem vždy je nutné podívat se na celou věc s nadhledem a pokud možno bez emocí. Málokdo si totiž v aktuálním citovém rozpoložení dokáže uvědomit a připustit, že nevěra většinou není jen chybou partnera, který podvedl. Tím v žádném případě nechci nevěru omlouvat. Bezesporu je špatná a nikdy není řešením!

Nevěra pouze zrcadlí nespokojenost jednoho z partnerů ve vztahu. Když navíc v partnerství chybí komunikace a nespokojenost se neřeší, protože se o ní nemluví, má to své důsledky. Do vztahu dvou osob vstoupí někdo třetí, kdo nabídne nespokojenému partnerovi to, co mu právě v danou chvíli u současné blízké osoby chybí a co postrádá.

V některých případech může mít nevěra na vztah i pozitivní účinek. Dokáže totiž prověřit hloubku a kvalitu vztahu. Třeba ve chvíli, kdy si nevěrník uvědomí, co všechno by mohl ztratit, a začne si svého protějšku o to více vážit.

Negativní důsledky krizí ve vztahu

K nejčastějším negativním dopadům krizí ve vztahu patří uvažování o rozchodu. Někdy to může být také udržování vztahu kvůli dětem nebo právě již zmiňovaná nevěra.

Mnohokrát je krize ve vztahu vnímána jednostranně a procitnutí druhého partnera může způsobit až odstěhování toho druhého ze společné domácnosti nebo podání žádosti o rozvod. Pokud se rozhodnete, že chcete ve vztahu setrvat, je důležité, abyste si ujasnili, co od něj chcete a očekáváte. A samozřejmě nad tím musíte přemýšlet oba a chtít to také řešit. Pokud se jeden snaží a druhému je to jedno, je zřejmé, že mu na vztahu nezáleží, a je neefektivní v takovém vztahu setrvávat.

nevera shutterstock 555813502

V některých případech může mít nevěra na vztah i pozitivní účinek. Dokáže totiž prověřit hloubku a kvalitu vztahu.

A jak na to?

V první řadě pojmenujte problém. Zkuste sami v sobě analyzovat, z čeho potíže plynou, a neutíkejte před nimi. Vše řešte s klidnou hlavou a pokud možno bez emocí. Vyhněte se střetům a obviňování. Ujasněte si, co by vás čekalo, pokud budete chtít ve vztahu setrvat. Jaká to nese rizika.

Uvědomte si, co vás s partnerem spojuje a jestli to splňuje vaše představy o vztahu.

Rozmyslete si, jestli je vaše představy spokojeného vztahu možné naplnit se současným partnerem. Dále si promyslete, jestli byste do vztahu šla znovu, kdybyste se mohla vrátit na jeho začátek.

Pak následují další důležité otázky: Těšíte se na partnera? Máte společné zájmy? Je mezi vámi chemie? Máte si co říct? Hádáte se často? Dodržujete dohody? ...stáhněte si zdarma pracovní listy Vzpomínky na vztah a zjistěte to.

Pokud jste se oba rozhodli, že ve vztahu zůstanete, tak si uvědomte, že tím teprve vše začíná. Jedete od bodu nula. Nevracíte se tam, kde jste skončili. Stanovte si pravidla komunikace, uzavřete dohody a ty také dodržujte. V případě, že jste se rozhodli vztah ukončit, tak nezoufejte. Věřte, že počáteční smutek přebolí a bolest pomine. I nevydařený vztah se stává historií. Vezměte si z něj ponaučení a poděkujte za zkušenost. A pokud jste nedosáhli toho, čeho jste chtěli, tak jste aspoň zjistili, co nechcete. A pamatujte si, že i když něco netrvalo věčně a skončilo to, neznamená to, že to nestálo za to.

foto: Shutterstock, zdroj: Šťastné a sebevědomé ženy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...