fbpx

Zveřejněno: 17. 6. 2017

Protože spousta mých kamarádů a známých má ve vztazích problémy, rozhodla jsem se napsat na toto téma takový malý seriál, ve kterém se dozvíte, co to vůbec partnerská krize je, kdy a jak vzniká, jaké jsou její nejčastější příčiny a v neposlední řadě, jak jí řešit. V následujících dnech se tedy můžete těšit na sérii článků na toto téma.

 

Fáze vztahu a typické krize ve vztahu

První fáze – zamilování – první krize po roce vztahu

Když pomine první fáze zamilování a hormony štěstí nám přestanou stříkat i z uší, může ve vztahu přijít první krize. Odborníci se shodují, že první partnerská krize přichází už po roce vztahu. Je to způsobeno tím, že počáteční zamilovanost začne opadat a začneme si více všímat negativních vlastností partnera. Zároveň nám začne vadit spousta věcí, které jsme, až doposud, neviděly nebo přehlížely.

Pokud se nám podaří touto krizí projít a přijmout partnera i s jeho nedostatky, je zřejmé, že vztah stojí na pevnějších základech, než je prvotní zamilovanost a má šanci na přežití.

romance 1934204 1920

Druhá fáze – usazování – druhá krize po třech letech

Po první fázi přijde fáze druhá, tedy usazování. V této fázi spolu partneři žijí a z počátku většinou nic nenaznačuje, že by jejich vztah mělo cokoli ohrozit.

Ovšem soužití sebou nese i hlubší poznávání se a už zde mohou nastat problémy a jisté rozčarování.

Zhruba po třech letech vztahu přichází další krize. Vztah přechází do stádia dlouhodobého a nás začnou přepadat myšlenky a strachy, jestli jsme si pro trvalý vztah vybraly toho pravého partnera a jestli někde na světě na nás nečeká někdo jiný a lepší.

Krize přichází hlavně z důvodu, že partnera poznáváme opravdu do hloubky a přibývají situace, kdy máme odlišné názory na různé věci a tato odlišnost nás velmi rozděluje. Vztah, který trvá tři roky, je zkouškou nejen lásky obou partnerů, ale především jejich míry tolerance vůči tomu druhému a vztahu samotnému.

Třetí fáze – rozčarování – krize po pěti až sedmi letech

Rozčarování je další, třetí, fází vztahu. Je to fáze, ve které mohou být všechny naděje na dlouhodobý vztah zmařeny. Rychle procitáme a máme pocit, že nás partner ničím nedovede překvapit. Stal už natolik přirozenou součástí našeho života, že nám připadá, jako by tu byl odjakživa.

Zapomeneme si ho vážit a možná se začnou projevovat všechny naše nenaplněné naděje, které jsme do partnera vložily.

A je tu další krize, která přichází pět až sedm let po začátku vztahu. V tomto období vztahu přichází jedno velké nebezpečí, a to nebezpeční nevěry.

Právě proto, že máme pocit, že partnera dokonale známe a víme, jak se v určitých situacích zachová a co od něj můžeme čekat, nabudeme přesvědčení, že už nám nemá nabídnout co nového. Jiní lidé opačného pohlaví se pro nás stanou atraktivnější a pokud vztah něčím neposuneme, hrozí jeho krach.

wedding 1984208 1280

V této fázi většinou do vztahu přicházejí potomci a nutnost zvládnutí rodičovské role. Nastává totální změna denního režimu a vlastně celého života. Partner už není středobodem vztahu a je možné, že tuto změnu a „odsunutí na druhou kolej“, špatně snáší. Je zde nový člen a ten dává, hlavně v prvních měsících, pořádně zabrat.

Jak pečovat o vztah, když máte malé děti, si můžete přečíst v tomto článku >>

Čtvrtá fáze – pevný dlouhotrvající vztah – možná krize po sedmnácti až pětadvaceti letech

Pokud se i přes to dostaneme do čtvrté fáze a rozhodneme se budovat pevný dlouhotrvající vztah, tak pochopíme, že určité nedokonalosti k životu prostě patří, a naopak si začneme uvědomovat věci, kterých si na svém partnerovi vážíme.

Ovšem i v této fázi vztahu může přijít další krize. Přichází zpravidla po sedmnácti až pětadvaceti letech a je spojená s dospíváním a odchodem dětí z domova.

Je možné, že najednou zjistíme, že nás nic jiného, než děti nespojovalo nebo že si po tolika letech zase jen ve dvou prostě nemáme co říct.

Pátá fáze – hledání společného místa

Pokud se tak nestane, posune se náš vztah do další, páté fáze, a to do hledání společného místa na tomto světě.

V této etapě Vašeho života naleznete ve svém partnerovi svou životní oporu. Semknete se a cítíte, že společnou silou dokážete vše, po čem toužíte.

Ovšem do poslední, páté fáze vztahu, se dostane málokdo. Téměř polovina párů se nedostane ani přes třetí fázi. Jako potvrzení můžeme vnímat také to, že téměř polovina manželství v České republice končí rozvodem.

Krize, která může přijít kdykoli

Další krizí, která může přijít kdykoli během vztahu, je krize sexuální. Sexuální život je věčné téma mnoha párů. Je proto velice důležité spolu komunikovat a otevřeně si o svých potřebách promluvit. Není dobré vyvíjet na partnera nátlak, vyhrožovat nebo sexem vydírat.

love locks 1161675 1280

Musíme si uvědomit, že pravá láska není konkrétní osoba. Pravá láska je vztah. Vztah dvou lidí, kteří se přes všechny překážky a nedokonalosti rozhodli tvořit pár. Pár, který chce budovat svůj vztah a denně vytvářet kompromisy.

Krize však nemusí pro vztah znamenat pouze nebezpečí. Můžeme na ní nahlížet i jako na určitou šanci. Vztah totiž roste díky problémům, které se oba učí překonávat. Spolu.

Zvládnutá krize může naopak náš vztah posunout dále na vyšší úroveň. Donutí nás zastavit se, zpomalit, ohlédnout se zpět a zhodnotit, co je na našem vztahu dobře a co ne.

Vztah plný hezkých vzpomínek a společně prožitých chvil, vztah, kde se vybudovalo a prožilo mnoho dobrého a překonalo mnoho špatného, je skutečný vztah dvou rovnocenných lidí. Vztah, do kterého se vyplatilo investovat a vztah, na který můžeme být pyšní.

foto: Pixabay

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...