fbpx

Zveřejněno: 22. 4. 2017

Nedávno se Kuba s Eliškou spolu koupali ve vaně. Chvíli tam bylo ticho (soustředěná práce) a pak mě nadšeně volali, aby mi ukázali své ztvárnění lásky. Dva spojené hřebeny, které mi podávali s radostným komentářem: "Oni se milují!" A dostali mě. Protože se mi to zdá úplně dokonalé, ostatně jako většina věcí v jejich světě. Zároveň je to až neuvěřitelně jednoduché a já k tomu nemám vlastně vůbec co dodat.

Jestliže je princip lásky jasný našim předškolním dětem - aniž bychom o tom někdy spolu mluvili, nemůže být pochyb o tom, že to kdesi uvnitř takhle cítíme všichni. Jen jsme na to možná pod tíhou života zapomněli, na leccos jsme už rezignovali, zkomplikovali jsme si to, nebo jsme se od toho už úplně odstřihli. Ráda bych nám všem prostřednictvím tohoto bezprostředním dětského vzkazu připomněla, že...

laska nalezato

Mé děti mi podávaly dva spojené hřebeny se slovy: ,,Jé hele mami, oni se milují!"

Opravdová láska znamená:

  • Kompatibilitu
  • Rovnost
  • Soucit
  • Objetí
  • Odevzdání
  • Propojení
  • Oporu
  • Autenticitu
  • Transparentnost
  • Upřímnost
  • Přijetí
  • Jednotu (splynutí protikladů)
  • Rovnováhu mezi dáváním a přijímáním
  • ...A v neposlední řadě také svobodnou možnost volby vytvářet i jiná spojení - protože nás to obohacuje a přináší nové zkušenosti, které potřebujeme pro svůj vývoj.

shutterstock 367709207

Láska je univerzální silou vesmíru, které léčí i sbližuje.

Domnívám se, že všechny problémy jsou pouze nedostatkem lásky - především nás k sobě samým. V zásadě je úplně jedno, co se nám zrovna děje, rozhodující je totiž pouze to, jak na to zareagujeme - to pak utváří naši realitu. Formujeme ji svým vnitřním nastavením - a to je otázkou vědomé volby, můžeme ho kdykoliv transformovat. Proto pokaždé, když stojíme před rozhodnutím, zeptejme se upřímně sami sebe, zda jednáme z pozice lásky nebo strachu a dobře zvažme, co si nakonec vybereme - spoluvytváříme tím totiž celospolečenské klima a postoj každého jednoho z nás je zásadní. Svět nemusí být komplikovaný, život těžký a není nutné stále o něco bojovat. Stačí zpomalit tempo, žít jednoduše, zaměřit se na podstatu a vědomě zvolit správné priority. 

Láska je univerzální konstruktivní silou vesmíru, která léčí, sbližuje a otevírá neomezené možnosti. Nelze ji zredukovat pouze na partnerský nebo jiný konkrétní vztah, je to celkový stav bytí a mysli, ze kterého mohou profitovat všichni. Nikdy se nevyčerpá a je přítomna stále. Pocítit ji ale můžeme pouze za předpokladu, že rozpoznáme a přijmeme svůj stín, vyléčíme vnitřní zranění, překonáme strach, otevřeme svá srdce a dovolíme jí, aby tam mohla vstoupit. 

Naslouchejme dětem a inspirujme se od nich, protože ony nás přišly naučit, jak se k sobě máme chovat a jak můžeme najít trvalé štěstí. Myslím, že mnozí z nás jsou již připraveni jejich vzkaz uslyšet - přestaňme o tom jenom mluvit nebo číst v knihách a začněme to už konečně doopravdy žít. 

Čtěte také: 

Srdce dokořán

Láska na vás číhá na každém rohu. Nevěříte? 

Pozitivní myšlení vám pomůže dosáhnout vysněných cílů

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...