fbpx


Zveřejněno: 17. 4. 2017

Pamatujete časy, kdy jsme byli národem šikovných českých ručiček? Naše země byla zcela soběstačná a v mnoha oborech patřila mezi špičku. A co víc, spoustu věcí jsme doma sami vyrobili, opravili... zkrátka kutilové každým coulem.

Bohužel, doba se v mnohém změnila. Učební obory zejí prázdnotou a z nás se stali manažeři, ředitelé, finančníci, úředníci. Ti, co rozumí svému řemeslu, pomalu vymírají bez adekvátní náhrady, neboť manuální práce není trendy. Proč taky, když náš trh je nasycen výrobky z jiných zemí, jejichž kvalita sice mnohdy pokulhává, ale cena pracovní síly či surovin tento nedostatek převýší. Kvantita vítězí nad kvalitou.

rucni prace pixabay

Při ruční práci si vyčistíte hlavu a když se vám výsledený produkt povede, budete mít neskonalou radost.

Upcycling a slow fashion

Tyto dva termíny vám mohou znít cize. Pokusím se proto osvětlit jejich význam, neboť věřím, že již po krátkém seznámení vás přimějí myslet jinak. Upcycling, česky upcyklace, má za cíl přeměnu starých a nepotřebných věcí na produkty s vyšší užitnou hodnotou, než jakou měl původní výrobek. To ji odlišuje od recyklace, kde se staré materiály přetváří v materiály nové. Slow fashion, v překladu „pomalá móda“, vznikla jako reakce na obchodní řetězce, nabízející v krátkých časových intervalech stále nové módní trendy bez ohledu na kvalitu materiálů, sociální a environmentální dopady. Klade důraz na řemeslné zpracování, je spojena s minimalismem a nadčasovostí. Upcycling i slow fashion jsou vlastně jakýmsi novodobým návratem k tradici, poctivému řemeslu, lokálnímu obchodu a ohleduplnosti vůči lidem i planetě.

Made in IKEA nebo bazar

Každý nejsme natolik zručný, abychom si věci sami vyráběli. To však neznamená, že zůstáváme odkázáni napospas obchodním domům. Já vám dnes chci ukázat, jak i z IKEA bytových doplňků, které už máte doma, nebo starých věcí objevených v bazaru můžete právě díky upcyklaci (společně se špetkou fantazie a šikovnosti) vykouzlit nové originální kousky. 

Čtěte také:

Veronika Knirschová: Skutečně potřebujete kupovat nové oblečení?

Fenomén nového tisíciletí. Co víte o Slow Fashion?

Švédské nákupní centrum prodává jen použité věci

 

 

foto: Shutterstock, Pixabay a autorka, zdroj: by Vera

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...