fbpx

Zveřejněno: 29. 7. 2017

Podle nizozemských vědců bude polovina Evropanů v polovině století krátkozraká. Pokud nechcete, aby se mezi ně zařadily i vaše děti, vemte jim mobily a pošlete je hrát si ven.

Krátkozrakost si běžně spojujeme s vyšším věkem, ale už dávno neplatí, že by se týkala jen lidí, kteří se blíží důchodovému věku. Sledování televize, několikahodinové civění do monitorů počítačů i na displeje chytrých telefonů si vybírá svou daň a krátkozrací čtyřicátníci jsou docela běžným jevem. Jenže u počítačů a televizních obrazovek tráví dlouhé hodiny i děti a moderní technologie ničí jejich zrak ještě rychleji než u dospělých.

Ohroženi slepotou

Doktorka Caroline Klaver a její kolegové z lékařského centra Erasmus University v Rotterdamu studovali několik let téměř šest tisíc dětí, které žijí v městském prostředí a podle toho vypadají i jejich životní návyky.

Mnoho hodin stráví ve škole, kde dnes už běžně používají počítače i během výuky. Ve volném čase většina z nich hraje počítačové hry, chatuje s kamarády nebo kouká na televizi. Lékaře tak vlastně ani nepřekvapilo, že kolem 2,5 % prvňáčků musí nosit brýle, protože nevidí nablízko.

Zrak ostatních dětí se rychle zhoršuje i v dalších letech, takže lze očekávat, že polovina z nich bude kolem třicítky potřebovat ke čtení a k práci na počítači brýle. A pětina z nich se octne v rizikové skupině, které hrozí ve vyšším středním věku a ve stáří dokonce oslepnutí.

Zdravé jídlo a pobyt na vzduchu

Lze tomuto trendu nějak zabránit? Nabízí se dnes v podstatě už nerealizovatelné řešení: žít bez moderních technologií, ale dětský zrak zhoršují i jiné faktory – stres, stravovací návyky a hlavně životní styl.

Současné děti by měly jíst více potravin obsahujících látky, které zlepšují zrak, jako jsou ryby z chladných moří, vejce, ořechy, hroznové víno, mrkev, špenát, česnek a cibule. Ale především by měly trávit denně minimálně dvě hodiny venku.

shutterstock 451765732

I městské děti mohou být častěji v přírodě. Stačí, když je rodiče budou brát na výlety

Oči chtějí kyslík

Význam pobytu na zdravém vzduchu a s ním spojeným pohybem je všeobecně známý. Ale dnešní děti tráví při aktivitách pod širým nebem mnohem méně času než třeba chovanci amerických věznic. Pro některé z nich představuje pohyb venku jen cestu do školy a zpět, pokud je do ní ovšem nevozí rodiče.

Jenže právě venkovní pohybové aktivity jsou důležité nejen pro dětskou imunitu, fyzickou kondici a jako prevence obezity, ale prospívají i jejich očím. Jen venku je totiž přirozené světlo, které nedoformuje zrak, a hlavně dostatek kyslíku, který oči také potřebují. Přirozený pohyb zlepšuje krevní oběh, potažmo cirkulaci krve v očních tkáních. Venku existuje také mnohem více podnětů, které musí děti sledovat, a trénovat tak své oči.

Výmluvy na městský život

Častou výmluvou "městských" rodičů je argumentace, že vesnické děti mají více příležitostí si svůj pobyt venku v bezpečí užít a ve městech jsou tyto možnosti omezenější. To je do jisté míry pravda, ale tato situace není neřešitelná.

I rodiče ve městě mohou pro své potomky najít kroužky, kde se většina aktivit odehrává venku, stejně tak se pro ně mohou pokusit najít školky a školy, které nabízejí i venkovní aktivity. A hlavně by i rodiny z měst měly vyrážet na společné procházky a výlety, které dětem, ale i rodičům poskytnou mimo jiné příležitost prožít báječné chvíle s rodinou.

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...