fbpx


Zveřejněno: 12. 5. 2017

Vy, kteří nás sledujete pravidelně, pravděpodobně již víte, že jsme se stali partnery Dne na podporu hrubého domácího štěstí. A to s patřičnou odpovědností a snahou o to pomoci Česku vymanit se z šedi průměrných hodnot.

Být ve stresu a stýskat si nad tím, co nám chybí, je v naší zemi stále modernější, než přemýšlet nad tím, co nás naplňuje a jak bychom mohli na štěstí pracovat. A nejen na tom svém, ale hlavně na tom komplexním.

OSN vyhlašuje žebříček šťastných zemí už od roku 2012. Takzvaný index štěstí měří podle parametrů, jako je laskavost, poctivost, zdraví, svoboda, štědrost, příjmy a dobrá vláda. Dle naměřeného indexu na tom valně tedy nejsme. Obsazujeme 23. příčku. Oproti letům minulým je to sice posun (konkrétně o 13 pozic), avšak stále máme v otázce štěstí velké rezervy. Prvenství drží už dlouhou dobu severské země, což je dáno i propracovanějším politickým systémem.

Něco pro sebe ale udělat můžeme i bez ohledu na politickou situaci - podílet se na tom, abychom štěstí zdvojnásobili. Nadace Šťastné Česko si tento cíl klade do roku 2025 a dle slov jejího ředitele se jedná o reálně dosažitelný cíl za předpokladu, že zabráníme bezbřehému plýtvání, chamtivosti, touze po zisku a budeme efektivněji žít v souladu s přírodou. Ředitel Výzkumného centra hrubého domácího štěstí v Bhútánu, první země, kde tuto hodnotu začali kvalifikovaně měřit, Dr. Saamdu Chetri už je o tom léta přesvědčen. „Pro nás to znamená být v harmonii s přírodou, zkoumat a žít lidskou moudrost i hodnoty a sloužit,“ uvedl na konferenci.

18402911 10212881965829166 4913183266853026565 n

Šťastné Česko jsme pro vás pečlivě monitorovali. Těšte se na rozhovor i výsledky měření hrubého domácího štěstí.

Jestli se nám toto poslání podaří naplnit, je na každém z Vás, ale věřte, že jestli se rozhodnete pro, poskytneme Vám tu nejstabilnější opěrnou zeď! Namísto slibu jsme se zachytili v momentech, kdy se cítíme happy – doslova. Udělejte totéž, ať se toto video může rozrůstat! Protože Jan Hartl, zakladatel výzkumné agentury STEM tento rok poprvé změří hrubé domácí štěstí u nás a to, že nás bude víc jen přispěje k výsledku, ze kterého budeme moci být zase o kousek šťastnější. 

Čtěte také:

Místo hrubého domácího produktu, hrubé domácí štěstí: Jak se měří spokojenost?

Znáte vzorec na štěstí? Deepak Chopra vám ho prozradí

Chcete být šťastní? Učte se od Bhútánu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...