fbpx

Kouč Jan Betko: Jak přežít transformaci partnerských vztahů 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jedním z hlavních znaků probíhající transformace společnosti je její polarizace. Efekt polarizace se ve společnosti projevuje tak, že slušní lidé jsou stále slušnější a neslušní lidé se stávají ještě neslušnějšími. Jinými slovy, pozitivní lidé jsou stále pozitivnější a negativní negativnější. Tento průvodní znak transformačního procesu se nese celou společností bez rozdílu, tedy se odráží i v partnerských vztazích, a to snad nejvýrazněji

Zveřejněno: 12. 6. 2022

Kvalita našich partnerských vztahů je dána několika faktory. Těmi hlavními jsou vždy naše minulé životy (jejich kvalita), naše osobní karma, naše společné karmické vazby a tím nejdůležitějším je stav naší druhé a čtvrté čakry. Stav našich čaker je dán jak prací v našich minulých životech, tak naší karmou a samozřejmě i naší prací na sobě v našem současném životě. Zkrátka vše souvisí se vším.

Vše kolem nás je jen odrazem toho, co se děje uvnitř nás, takže pokud změníme sebe, změníme i své okolí. Druhá čakra má na starosti zejména mezilidské vztahy v tom nejširším slova smyslu (partnerské, rodinné, přátelské, pracovní etc.). Srdeční čakra je centrem citu, soucitu, empatie, lásky nebo léčitelských schopností, a čím více je otevřená, tím více nás chrání proti negativním jevům a vlivům.

Vše kolem nás je jen odrazem toho, co se děje uvnitř nás, takže pokud změníme sebe, změníme i své okolí.

Pokud budeme cíleně na těchto dvou čakrách pracovat, tak s tím, jak se nám budou postupně otevírat, začnou do našeho života přicházet noví lidé, kteří s námi budou rezonovat. Podobné zkrátka přitahuje podobné. Pokud máme zablokovanou druhou čakru, tak si často přitáhneme partnera, který je na tom obdobně, a naopak. Ano. Opravdu je to takhle jednoduché... Ale vše má svůj čas a nemůžeme chtít zázraky na počkání. Práce s pátou (komunikační) čakrou, také v kontextu šťastného, plnohodnotného partnerského vztahu, není od věci.

Láska, nebo závislost?

Řada lidí také žije často v závislosti na druhém nebo z výhod, které z partnerského vztahu vyplývají. Láska v takových případech často nebyla přítomna ani na začátku vztahu. Nezaměňujme pocit štěstí za lásku. Také vztah, jehož motivace je hlavně „nebýt sám“, nemůže mít žádnou budoucnost. Protože pokud nedokážeme být sami se sebou, tak nedokážeme být dlouhodobě ani s druhým.

O vztazích, jejichž motivací je mít byt, dům, vilu, auto, ani nemluvím. Smutné jsou také případy, kdy je motivací vztahu pouze touha mít dítě. Nebo když se hroutící vztah snaží žena zachránit otěhotněním. To jsou častou začátky velmi smutných příběhů, protože dítě vždy vnímá velmi přesně, co se mezi jeho rodiči děje, a je úplně jedno, jestli žijí každý na jiném konci světa. Navíc do sebe dítě energie, které mezi rodiči pulzují, nasává doslova jako houba.

Řada nejen psychických, ale i fyzických onemocnění u dětí má právě tyto příčiny, tedy špatné vztahy mezi rodiči. Chápání lásky jako určité formy závislosti či „určitého souboru výhod“ je vždy zdrojem disharmonie, která se negativně odráží nejen ve vztahu samotném, ale i v duchovním růstu dotyčného, kterého samozřejmě brzdí a vytváří mu určitý blok, za který se nedostane, pokud si téma lásky nezpracuje. Tvrzení, že od lásky je jen krok k nenávisti, vychází právě z onoho pokřiveného chápání lásky jako závislosti. Je to však závislost, od které je krok k nenávisti.

Pomůže rozum a pokora

V poslední době je bohužel zejména mezi ženami rozšířena určitá esoterická pověra, která hlásá, že pokud to v partnerském vztahu vře, jsou tam různé konflikty a abnormálně nepříjemné situace doprovázené často i různými velmi nepříjemnými fyzickými pocity, tak se jedná vlastně o něco skvělého a jistě je to příznakem, že se jedná o životního partnera nejen v tomto, ale i v jiných životech (minulých, budoucích).

Oba takoví partneři jsou také považováni za vysoké duchovní bytosti… Tato šílená teorie, která byla vytvořena teprve před několika málo lety s cílem zpomalit transformaci skrze udržování v nízkých vibracích a odčerpávání ženské energie směrem k tvůrci programu (fakticky „k temnotě“), již stála duševní a fyzické zdraví bezpočet žen. Jasně cílí na ego, což je pro podobné „pověry“ typické. Ve všech případech, se kterými jsem se setkal a o kterých vím od svých kolegů nebo učitelů, se vždy v těchto případech jedná o karmické vazby.

Řešení takového karmického vztahu, který může často připomínat až doslova „peklo“, je přitom poměrně jednoduché. Mnohdy ani není třeba absolvovat regresi. Stačí jen vše pochopit, odpustit, rozloučit se. Tečka. To, jak se k tomu postaví druhý partner, je jeho věc a jeho karma. Na vaší straně je vždy důležité říci vše, co cítíte, a hlavně mít sebereflexi a soudnost.

Vy sami si musíte vše uvnitř sebe vyřešit tak, abyste se mohli posunout dál. Není pravdou, že v další inkarnaci se opět setkáte v těchto rolích a vše se bude opakovat! Pokud to protějšek nezpracuje, tak po vašem odchodu si najde jiného partnera, se kterým bude tuto zkušenost dále prožívat, a bude se z ní učit. Princip karmy nelze obejít a nejde zkrátka nikdy udělat za druhého jeho práci.

Vždy máme na výběr z několika možností, jak svou inkarnaci prožít a jak si vyrovnat karmu. Trpět opravdu nikdo nemusí. Jedná se o ten nejméně příjemný způsob odčinění těžké karmy. Utrpení také znamená setrvávání v nízkých vibracích, což na planetě Zemi nebude v následujícím období prostě možné, a takovíto sebemrskači se zde již dále nebudou moci inkarnovat.

Zkrátka, to, co je přirozené, je láska, radost a zdraví. Naopak nenávist, utrpení a nemoc jsou projevem disharmonie, narušením našeho přirozeného stavu. Tohle všechno je součástí stvořeného vesmíru a zřejmě nejen tohoto. Zkušenost prožití si těchto protikladů je důležitá pro náš rozvoj a splnění inkarnačního cyklu. Sem patří i tyto zkušenosti v partnerských vztazích. Nic nám nebrání učinit svobodnou volbu, jak dále naložit nejen s partnerskými vztahy. Ale nezapomínejme na jedno. Bez lásky k sobě to opravdu nepůjde. Otevřeme své srdce i sami sobě a nechme nekonečnou energii lásky proudit všemi směry. 

Související…

Městský šaman Vladimír Münz: O mužských hranicích ve vztahu
Nový Fénix

foto: Shutterstock , zdroj: Jan Betko, Nový Fénix

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...