fbpx

Městský šaman Vladimír Münz: Otevřená komunikace je základem vztahu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Postarejte se o sebe a hledejte svá kritéria pro vztah. Jsou to taková, bez kterých se dlouhodobě neobejdete. Ať už je to potřeba hravosti, lehkosti, humoru, důvěry či něžnosti, je jen na vás, abyste si o to ve vztahu řekli

Zveřejněno: 8. 6. 2022

Je nezbytné si vyjasnit, po čem ve vztahu hladovím. Proč v něm jsem? Zachovejte si své individuální sny a potřeby v páru. Žádejte jasnost. Ženy často zkouší mužskou stabilitu a vyzývají tím k zavedení mustru přímé komunikace. Je to vlastně narážka a volání „vrať se do vztahu“. Něco plácnou, udělají vlnu.

Pokud tomu muž nečelí a neřekne si o jasnost, začne být zatížený a následně staví mezi sebe a partnerku zeď. Pokud partner/ka nemluví, nebo mluví jen o sobě, vztah to zatěžuje. Doporučuji si na takovéto projevy partnera dávat pozor. Pokud je silný introvert či bez sebereflexe, komunikace nebude snadná.

Pokud se neumím zastat svých potřeb, ohrožuji vztah.

Neutíkejte z konverzací, ve kterých zní kritika nebo výčitka, protože na každé z nich je určité procento pravdy. Když to nejste ochotni zkoumat a přiznat si to, ohrožujete vztah a jeho rovnováhu. Každý je ve vztahu plně zodpovědný za to, že řekne, co potřebuje. Pokud jste kompromisní, máte nejasné vztahy a to stojí moc energie, která vám v krizi bude chybět.

Tři druhy intimity

Je dobré znát své limity a to, co je proti vztahu. Pokud si zachováte vzájemný respekt a otevřenou komunikaci, je vždy šance na nápravu a zlepšení vztahu. Je dobré vědět, jaký potřebuji ve vztahu být, a je nutno hledat způsoby, jak se sžít. Dovolit si být sebou. Být ryzí – to znamená, že to musí vycházet ze mě.

Vždycky se dostáváme do konfliktu, jestli být bezpečný a neautentický, nebo autentický a kvůli tomu možná zraňující. Zároveň je třeba se poučit ze zranění, která přijdou dřív, než vztah zemře.

Jde vlastně o intimitu, ta má tři roviny:

  • Emoční – zde usilujeme o prohlubování a rozšiřování
  • Tělesná – s věkem a délkou vztahu ubývá, ale nabírá na hloubce
  • Mentální – stále se obnažujete a exponujete, opakovaně se ukazujete jinak

Vztah ale nemůže fungovat bez pocitu vážnosti. Je třeba mu dát váhu. Pokud nejsou vyjasněny role, tak vzniká chaos. Neví se, kdo co komu má a může dát. Pokud je některý partner ve vztahu nepřítomen, tak se k němu nelze vztahovat. Vzniká nerovnováha, která souvisí se vším ve vztahu. Včetně sexu.

Související…

Městský šaman Vladimír Münz: O mužských hranicích ve vztahu
Nový Fénix

foto: Shutterstock, zdroj: Vladimír Münz, Nový Fénix

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...