fbpx

Městský šaman Vladimír Münz: Jak na vztahové přešlapy? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Každý vztah potřebuje rovnováhu, ale je dobré si uvědomit, že trvalá rovnováha v partnerském vztahu neexistuje. Vždy na nás působí mnoho vlivů a tendencí. Všichni podléháme různým výkyvům a propadům. Nejlepší cestou k rovnováze je užít si vztah se vším všudy

Zveřejněno: 5. 6. 2022

Máte teď a tady skvělou příležitost, abyste si to, co vám partner/vztah poskytuje, opravdu užili, pustili si k tělu. Nečekejte od partnera jen to „dobré“. Smiřte se s nedokonalostí vlastní i jeho. Opusťte svou dětskou náročnost a pocit zloby z toho, že vám partner/vztah nedává to, co potřebujete. To zbytečně plodí vzdor a chuť se mstít.

„Budu opravdový a pustím tě k sobě blíž.“

Existují dvě polohy, ve kterých na partnera nejčastěji reagujeme: rebelská a diplomatická. Odpoutejte se od role korektního diplomata, který pečuje o vztah stylem „neříkej druhým, co mají dělat“. Je to určitá past, blokující vašeho rebela, který se o vás (a potažmo i o vztah) umí postarat. Ohradit se můžete třeba takhle: „Nechci teď slyšet, co mi říkáš. Zraňuje mě to.“ To je sebepéče a ochrana. Dávám jasný a praktický limit, kdy se mnou lze komunikovat.

Když partnerka utíká od své ženskosti

Taková partnerka se bojí sama sebe odevzdat, vzdát se svého já, nemít kontrolu. Nemá důvěru v sebe samu a v život ani v muže, a proto nejčastěji volí nezávislost v podobě kariéry. Je to forma kontroly.

„Mám jasno, jaká je moje role. A mohu být tím, kým chci být.“

Nevěří, že jí muž poskytne ochranu a bezpečí, nemůže „si dovolit“ jeho oporu. Někdy stačí dát muži jeho prostor, přijmout ho do svého života i mentálně. Ženo, nevíš, jakého muže vedle sebe máš…

Jaké je z toho východisko? Mohu být, kým chci. Ano, mohu být, kým chci, bez ohledu na to, kdo byli moji rodiče a jaká byla výchova. Já jsem teď milovaný a přijímaný sám sebou. Nejsem závislý na přijetí od druhých.

Související…

Městský šaman Vladimír Münz: O mužských hranicích ve vztahu
Nový Fénix

foto: Shutterstock , zdroj: Vladimír Münz, Nový Fénix

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...