fbpx

Celostní lékařka: Během jarního detoxu se zaměřte na stravu, střeva a játra 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Po zimě se ztěžklá těla jen pomalu rozhýbávají, proměnit na jaře svou tělesnou schránku v něco lehce ovladatelného je složité. Ozývá se to, co všechny generace svorně nazývají jarní únavou. Z čeho tento pojem pramení a jak se s jarní únavou vypořádat?

Zveřejněno: 6. 3. 2023

Říká se, že jarní únavu způsobuje nedostatek vitamínů, ale pravda to je jen částečně. „Na vině je celková skladba typické české zimní stravy a životní styl, který právě v zimě vedeme. K jídlu se vytahují zásoby z mrazáku, konzervované potraviny a hlavně konzumujeme přemíru masa a sladkostí. Sem tam se sice někomu chce procházet v mrazivém vzduchu či drancovat peněženku ve sportovních střediscích našich i cizích hor, raději ale hned zase to teplíčko, pohodlíčko, smrádeček a papáníčko. Tělo tak dostane řádně zabrat a pak je na nás, zda a jak ho s příchodem jara dokážeme oživit,“ říká Blanka Urbánková, radioložka, která se ve volném čase věnuje alternativně-léčebnému pohledu na zdraví.

Strava jako alchymie

Tradiční česká strava, ve které převažují bílkoviny a cukry na úkor zeleniny, se v těle rozkládá do kyselého pH a narušuje tak jeho acidobazickou rovnováhu. Na jaře jsou tedy pro tělo žádoucí neutralizující, zásadotvorné potraviny: zelenina, klíčky, řasy (hlavně spirulina), jablka a citrusové plody, amarant, houby, meruňky, mango, fíky, šípky anebo papája. 

Při určování pH se nenechte zmást chutí, kyselý citrón je vlastně zásaditý a sladký cukr je naopak kyselý. Zvyk pokapat řízky citrónovou šťávou je tedy nejen chuťově zajímavý, ale kyselost smaženého masa také vylepšuje do zásady. K bílkovinám a cukrům (přičemž moučné výrobky jsou vlastně také cukry) patří ještě černá káva, i když to není potravina. Na to myslete vy, kteří pijete více než jednu kávu denně.

Žádoucí však není ani převaha zásadité potravy, vegani by zase měli vyrovnávat svou na zelenině postavenou výživu. Převaha zeleniny nejen opět narušuje acidobazickou rovnováhu, ale může u některých jedinců vést k tvorbě oxalátových kaménků v močových cestách. Ověřit si, zda jíte vyrovnaně, si můžete pomocí lakmusového papírku, který má rozsah od pH 5,0 do 8,0. Jestliže půl hodiny po jídle lakmusový papírek v moči ukáže hodnotu 7,4, znamená to, že strava byla vyrovnaná. Česká strava typu vepřo-knedlo-zelo navrch se zákuskem a černou kávou po této stránce rozhodně není ta správná.

Očista jater                                               

Předvelikonoční čtyřicetidenní půst bez masa vymysleli naši předkové velice moudře, ale neobyčejně přínosný je také jednodenní půst jedenkrát v týdnu či alespoň měsíci. Základem je však promyšlenější každodenní stravování. Jaterní očistu lze dalšími způsoby podpořit, například homeopaticky. Asi nejznámější je Chelidonium 9CH, česky vlaštovičník, a Carduus Marianus 9CH, česky ostropestřec mariánský, který lze louskat i jako semínka. Pro určité typy lidí se hodí i Lycopodium 9CH  a Nux vomica 9CH, ale jejich použití nejlépe určí školený homeopat.

Špatná skladba stravy silně zatěžuje organismus, který je pak velmi náchylný k chronickým chorobám a plísním nejen v zažívacím traktu.

Ten může po osobní konzultaci doporučit také užívání lecitinu nebo lněného oleje, který povzbuzuje činnost vývodných žlučových cest včetně žlučníku. Zde už však jde o náročnou kůru nevhodnou pro každého, kterou je vhodné podstoupit pod dohledem lékaře či naturopata. Podmínkou je předchozí pročištění střev dietou včetně klystýrů. Možné jsou i klystýry černou kávou a vitamínem C, což je dobře popsáno v knížce Jde o život od Nadyi Coates.

Zdravá střeva

Nelze zapomenout ani na šestitýdenní bezlepkovou dietu, která výborně pročistí tenké střevo. Zlepší se vstřebávací plocha a očistí i lymfatické cévy v tenkém střevě, které jsou součástí lymfatického okruhu v těle a velmi důležité pro správnou imunitu. 

Posledním orgánem, ve kterém je vhodné provést jarní generální úklid, je tlusté střevo. Vlastně prvním, neboť zaneřáděné střevo umožňuje opětovné zamoření jater i ledvin. Správný postup očisty těla je tedy střevo – játra – ledviny, a přitom neustále zprůchodňovat lymfatický systém, který je nejen po dobu očisty zanášen. Pokud stravu nedoplňujete vlákninou, například psylliem, učiňte tak co nejdříve. Občasné doplnění stravy dietetickými přípravky, jako je Lactobacillus v kapslích, také neuškodí.

Sečteno a podtrženo

Celý problém kolem kyselin a zásad ve stravě spočívá v tom, že se její špatnou skladbou silně zatěžuje organismus, který je pak velmi náchylný k chronickým chorobám a plísním nejen v zažívacím traktu. Lze sice počítat s určitou adaptací těla na národní stravu, neboť jinak bychom měli podstatně nižší průměrný věk obyvatelstva, je však nutno položit si otázku, zda právě ve stravě nenajdeme klíčovou příčinu tak vysokého počtu rakovin tlustého střeva u nás.

Závěrem tedy nabízím doporučení: K udržení zdraví je nutné začít změnou stravovacích návyků. Na těle, ale i na duši se však dá pracovat mnohem více, než jsem uvedla výše. Stačí jen začít a vytrvat. Budiž vám nápomocna jarní míza, která se vlévá nejen do stromů, ale i do nás, pokud to přírodě dovolíme.         

Pro čtenáře Flowee vybíráme zajímavé čtení z archivu časopisu Nový Fénix, zaměřeného na osobní rozvoj.                                          

Související…

Ne a ne usnout? Čtěte si. Posílíte tím duši, zdraví i mozek
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Blanka Urbánková, Nový Fénix

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...