fbpx

Zveřejněno: 23. 11. 2017

Dnešní svět je plný sexuálních rad typu: „Vyzkoušejte tuto novou akrobatickou pozici a budete mít silnější orgasmus! Tyto tři věci ho v ložnici nažhaví. Tuto jednu větu jí stačí říct, aby se dostala do nálady.“ Jenže proč to s nimi ve skutečnosti obvykle nefunguje?

Pokud chceme lepší sex, doporučuje se nám zkrátka nakoupení krajkového prádla, zkoušení lepších pozic, hraní rolí, zapojení vibrátoru, jedení afrodisiak, experimentování s ochucenými lubrikanty, sledování sexy videí, zkrátka udělat ze sexu prioritu číslo jedna, ale přitom se na něj neupínat až příliš. Seznam toho, co bychom měli dělat, je v podstatě nekonečný. Nepopíráme, že novinky a experimenty jsou zábavné, co když ale tou jedinou věcí, kterou byste měli udělat, abyste se si zlepšili sexuální život, je nedělat zkrátka vůbec nic?

sex shutterstock 710757481

Zkoušení nových poloh může být ve vztahu skvělým okořeněním, ale mnohdy postačí pouze to, když si vychutnáte přítomný okamžik.

Buďte mentálně přítomní

Vztahová terapeutka a autorka výzkumů o sexu Sarah Hunter Murray hovořila při jednom z takových průzkumů se ženami, které si o sobě myslí, že mají vysokou sexuální touhu. „Tyto rozhovory prakticky nikdy nebyly o neobvyklých sexuálních dobrodružstvích. Podobné ženy zkrátka považovaly za nejdůležitější to, že jsou při sexu ‚mentálně přítomné‘, a díky tomu si ho více užívají,“ říká Murray. „Říkaly mi například: Pokud se rozhodneme mít sex, je to, jako kdybychom zapomněly na všechno ostatní. Soustředím se na to, jak potěšit svého partnera, a na to, jak se to líbí mně. Soustředím se zkrátka na ten okamžik,“ uvádí jako příklad.

Jak něčeho takového docílit? Terapeutka doporučuje, abyste se zaměřili na sex, na doteky vašeho partnera, na fyzické pocity a neměli strach z toho, jak vypadá vaše tělo, co si váš partner myslí, nebo nepřemýšleli o tom, co musíte udělat zítra. Je to zkrátka o tom, že jste duševně přítomní, nesoudíte a nehodnotíte.

Pokud vám nějaká myšlenka typu, co musíte dnes koupit, do hlavy přeci jen doputuje, snažte se na ni příliš neupínat. Zkrátka ji nechte projít vaší hlavou a vraťte se zpět ke svému partnerovi. Podle Murray pomůže rovněž jóga nebo různé meditační techniky, které se na přítomný okamžik také soustředí. Naučíte-li se to praktikovat při meditaci, zakomponovat totéž do sexu již nebude tak obtížné.

sex shutterstock 563328712

Vzpomněli jste si během milování, že byste měli vymalovat strop? Okamžitě tuto myšlenku zažeňte a soustřeďte se na „tady a teď“.

Výzkumy to potvrzují

K podobným závěrům došly i jiné studie, které se zabývaly tím, proč mají někteří lidé lepší sex než jiní. Například Peggy Kleinplatz a její tým dvaceti terapeutů hovořili s 44 lidmi, kteří tvrdili, že mají skvělý sex. Opět se nejednalo o žádné sexuální akrobaty, ale o lidi, kteří dokázali být v přítomném okamžiku.

Nikdo netvrdí, že byste neměli experimentovat. Nové hračky a pozice jsou jistě lákavé a vzrušující. Pokud se ale budete slepě řídit radami místo toho, abyste při sexu mysleli jen a pouze na sex, pak je každá rada skutečně drahá…

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...