fbpx

Zveřejněno: 26. 10. 2017

Z takzvaného chomoutu mívají obavy zástupci obou pohlaví. Ukazuje se však, že zcela neoprávněně. Vstup do manželství s námi opravdu dokáže zamávat a způsobit dokonce i měřitelné změny v našem těle – ovšem jen ty pozitivní.

Nová studie provedená na Carnegie Mellon University poskytuje jako první na světě biologický důkaz, který vysvětluje, jak manželství ovlivňuje naše zdraví. 

snubni prsteny shutterstock 265528205

Slíbili jste si věrnost v čase dobrých i zlých, ve zdraví i v nemoci? Pak pro vás máme dobrou zprávu, nemoc se vám zřejmě vyhne.

Chrání před vlivy dlouhodobého stresu

Výzkumu se účastnilo 571 dobrovolníků ve věku od 21 do 55 let. Těm bylo během tří dnů odebráno několik vzorků krve, která byla následně podrobně testována. Výsledky testování ukázaly velmi významný rozdíl mezi těmi, kteří žili v manželství, a těmi, kteří byli buď svobodní, ovdovělí nebo rozvedení. A to v jedné konkrétní položce – v hladině stresového hormonu kortizolu v krvi.

Snubní prsten jako prevence?

Ženatí a vdané měli obecně výrazně nižší hladinu tohoto hormonu než ostatní účastníci výzkumu. Manželství je tak mnohem lépe chránilo před negativními vlivy dlouhodobého stresu, který významně snižuje funkci imunitního systému a může tak být spouštěčem mnoha vážných fyzických i psychických nemocí. Mezi fyzické nemoci nejčastěji spojované s vyšší hladinou kortizolu patří obezita, vysoký krevní tlak, trávicí potíže či chronická únava, z těch psychických se často objevuje podrážděnost, deprese, nebo dokonce schizofrenie.

Vědci brali v potaz i skutečnost, že hladina kortizolu se během dne mění, a proto dobrovolníkům odebírali krev vícekrát za den. Hladina kortizolu je nejvyšší po probuzení a pak postupně klesá. U lidí v manželství probíhal tento pokles nejrychleji, čímž se u nich snižovalo i riziko rozvoje onkologických nebo srdečních onemocnění.

happy couple shutterstock 160939187

Kvalitní vztah je nejlepším lékem na stres i samotu.

Stabilní vztah jako jediný lék na samotu

Manželství je i dnes považováno za něco trvalého a pevného. Takový svazek nás sice může vědomě trochu děsit, našemu zdraví však vyloženě prospívá. Blízkost druhého člověka, která je navíc takto stvrzena a zdá se být tudíž něčím neměnným, je nejlepším lékem na samotu, kterou celosvětově trpí stále více lidí. Samota zapříčiňuje nejen nepříjemné subjektivní pocity, ale má výrazný dopad i na naše zdraví. Náš fyzický a psychický stav negativně ovlivňuje dokonce mnohem více než třeba kouření, alkoholismus či obezita.

„Tato data poskytují fyziologické vysvětlení způsobu, jakým se nám důvěrné společenské vztahy dostávají pod kůži a ovlivňují naše zdraví,“ dokládá profesorka psychologie Roberta E. Doherty. Sama pak doporučuje jako prevenci zvýšené hladiny stresových hormonů v krvi a v důsledku toho i celé řady onemocnění budování kvalitních, stabilních a důvěrných mezilidských vztahů. Silná sociální síť je totiž zárukou kvalitního života, a to po všech jeho stránkách.

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...