fbpx

Zveřejněno: 13. 10. 2017

Sex a zdraví kráčí ruku v ruce. Podle odborníků je těsně spjat jak se štíhlou linií, tak i se silnějším srdcem, nebo s nižším rizikem rakoviny prostaty a prsu. Pozitivně nás ovlivňuje i na psychické a duševní úrovni. Pomáhá proti depresím a zlepšuje náladu. Současné výzkumy ale hovoří o jeho nedostatku.

Podle studie nedávno zveřejněné v magazínu Archives of Sexual Behavior mají dnešní Američané méně sexu než před deseti lety. Mezi roky 2010–2014 si průměrný dospělý Američan ročně dopřál až 9krát méně sexu, než tomu bylo mezi lety 2000–2010. Pro manželské páry byl pokles frekvence milostných hrátek ještě prudší. K sexu se dostaly až 16krát méně.

netflix shutterstock 393588787

Dnes existuje mnoho dalších způsobů, jak trávit čas doma. Netflix a další podobné kanály mohou odsouvat sex na vedlejší kolej.

Netflix místo sexu?

Co se s námi děje? „O tom můžeme jen spekulovat,“ odpovídá hlavní autorka studie Jean Twengeová, profesorka psychologie na státní univerzitě v San Diegu a autorka knihy Generation me. Jako možné vysvětlení v případě žen se nabízí zvýšení času tráveného v práci na úkor rodičovství a rodinného života obecně.

S nárůstem kvality a dostupnosti streamingové zábavy je navíc výběr možností trávení volného času pestřejší, což může vytlačovat některé tradiční způsoby. Mezi ně bohužel patří i sex. „Dnes existuje mnoho dalších způsobů, jak trávit čas doma,“ potvrzuje Twengeová. Netflix a další podobné kanály mohou podle ní skutečně odsouvat sex na vedlejší kolej.

Jednou týdně je optimum

Navzdory tomu všemu není situace tak tragická, jak se na první pohled může zdát. Na sex jsme evidentně ještě úplně nezapomněli. Data Twengeové ukazují, že průměrný dospělý má sex 54krát za rok, což znamená přibližně 1krát týdně a více. I manželské páry, které se vlivem hektického životního stylu doma nepotkávají tak často, se stihnou pomilovat v průměru 51krát ročně.

Že jednou týdně je optimum, potvrzuje i Amy Muiseová, psycholožka působící na Yorkské univerzitě v Kanadě. Ta se svým studijním týmem zjistila, že páry, které mají více sexu, jsou šťastnější. „Sex se ve vztahu pojí s pocity spokojenosti,“ říká. Což podle ní splňuje i frekvence jedenkrát týdně. Ačkoliv to neznamená, že sex vícekrát v týdnu není dobrý. Jen se podle její studie zdá, že nemá vliv na větší partnerské štěstí.

sex shutterstock 673787614

Vypadá to jako jednoduchá rovnice: mějte sex častěji a budete šťastnější.

Chcete být šťastnější? Zvyšte sexuální frekvenci

Pokud si na sebe s partnerem neuděláte v posteli čas ani jednou týdně, mohli byste popřemýšlet, jak s touto skutečností naložit. Zařadit sex častěji vypadá jako dobrý nápad. Alespoň podle profesora George Loewensteina z oboru ekonomie a psychologie, který tak vyvrací závěry své vlastní studie provedené na univerzitě Carnegie Mellon roku 2015. Ta přišla s tvrzením, že páry, které se snažily mít více sexu, nebyly šťastnější. „Dnes jsem přesvědčen o tom, že závěry studie jsou mylné,“ říká profesor Loewenstein. „Iniciativní páry, které zdvojnásobily frekvenci, byly spokojenější.“ Amy Muiseová ale podotýká, že páry v Loewensteinově studii již sex jednou týdně mají. „Je možné, že zvýšení frekvence tak u nich maximalizuje asociaci mezi sexem a spokojeností,“ vysvětluje.

Sex je součástí zdravého životního stylu

Samozřejmě, že ve věci vlivu sexu na naše zdraví je velmi těžké jasně prokázat vztah příčiny a účinku. Zkušenosti ale hovoří jasně. Zdravý životní styl vede ke spokojenosti a k sexu. Samotný pohlavní styk sám o sobě zřejmě nezlepšuje fyzickou a mentální kondici. Pokud ale může být sex jakkoliv zodpovědný za intenzivnější prožitek spokojenosti a posílení zdraví, určitě se na zdravém sexuálním životě vyplatí pracovat.

To si myslí i profesor Loewenstein. Podle něj je práce na zdravém sexuálním životě důležitá zejména v případě dlouholetých partnerství. „Když jste spolu dlouho, pouhá přítomnost druhé osoby přestává být v jistém smyslu vzrušující,“ říká k tomu. To ale neznamená, že na tom musí tratit sex. „Jen dá možná trochu více práce zažehnout jiskru než na začátku,“ podotýká.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Health

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...