fbpx

Zveřejněno: 28. 9. 2017

Není všechno zlato, co se třpytí. Tohle přísloví můžete vztáhnout i na příspěvky na sociálních sítích. Podle psychoterapeutky a odbornice na vztahy z New Yorku totiž zaláskované selfies s vaším protějškem mohou skrývat temná zákoutí.

Všichni určitě máme nějakého kamaráda, který vytrvale zasypává svou facebookovou zeď nebo instagram láskyplnými fotkami se svým partnerem. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak vzdálené mohou být od reality? Jestli jsou skutečně známkou dobře fungujícího vztahu? A jestli se nemůže veřejná prezentace intimních zážitků stát problémem?

zena mobil shutterstock 605191865

Sdílení zaláskovaných příspěvků může značit problém...

Šťastné příspěvky nemusí znamenat šťastný vztah

Podle Rachel Sussman, psychoterapeutky a vztahové specialistky z New Yorku, se za zveřejňováním zamilovaných příspěvků na sociálních sítích skrývá víc, než se může na první pohled zdát. Není nic špatného na tom, když se jednou za čas chceme pochlubit tím, jak se máme dobře, a blýsknout se před známými fotkou z večeře na oslavu výročí. Jakmile ale do hry vstoupí jiné emoce, než je láska, nastávají potíže.

Touha po ocenění 

Je přirozené, že když se zamilujete, začnete o partnerovi hovořit jako o své druhé polovičce spíše než o samostatné osobě. To ale ve spojení se sociálními médii může začít skřípat. Výzkum prováděný v roce 2014 nalezl souvislost mezi aktivitou na Facebooku a závislostí sebehodnocení na hodnocení ostatních. Autoři studie přišli s tvrzením, že lidé, kteří si jsou sami sebou nejistí, mnohem více zveřejňují příspěvky a komentují i příspěvky ostatních. „Lidé, kteří mají problémy se sebepřijetím, se domnívají, že úspěch ve vztahu významně posiluje jejich vlastní hodnotu,“ vysvětluje Gwendolyn Seidman, PhD, profesorka psychologie na Albright College v Pensylvánii. Tito lidé mají tendence předvádět své vztahy na sociálních médiích, aby se dočkali ocenění od ostatních a posílili sebevědomí.

„Člověk, jehož sebehodnocení závisí na kariérním úspěchu, zřejmě bude facebookovou zeď plnit zprávami o svých profesních postupech. Pokud cítíte potřebu sdílet veřejně každou fotku, na níž jste s partnerem, je možné, že se společný vztah stal centrem vašeho vnímání sebe sama,“ říká Gwendolyn Seidman.

par smobilem shutterstock 343520177

Sdílení lásky není špatné, pokud to děláte ze správných důvodů.

Nepodněcujte žárlivost

Sedíte s partnerem u romantické večeře při svíčkách. Ale místo toho, abyste si užívali přítomnosti milované osoby, přemýšlíte nad tím, jak budete postovat příspěvek na Facebooku. Představujete si, jak vám bude určitá osoba závidět a žárlit na to, jak dobře se zrovna máte. „Spousta lidí používá zveřejňování fotek s partnerem jako způsob, jak se vrátit ke svému ex,“ vysvětluje Rachel Sussman. Je to, jako kdybyste říkali: „Podívej, jak skvělý život mám s novým partnerem, a lituj toho, co jsi ztratil!“ Podle vztahové expertky může takové počínání značit, že jste se ještě nedostali z předchozího vztahu a nepřekonali jste pocity zranění a opuštěnosti z rozchodu. Pokud tomu tak je, neřešte situaci na sociálních sítích, ale raději si o celé věci promluvte s těmi, jichž se přímo týká.

Podle jedné studie z oblasti kyberpsychologie, která zkoumala souvislost mezi chováním a sociálními sítěmi, ztěžuje možnost projíždět profil bývalého partnera skutečnost oprostit se od vztahu, který už pominul. Rachel Sussman doporučuje zůstat chvíli offline a o tom, co vás trápí, si popovídat s reálným odborníkem nebo dobrým kamarádem. Sociální sítě ale nejsou ani jedním z výběru.

Může to být i tak, jak to vypadá 

Zamilované příspěvky ale skutečně mohou signalizovat jen to, že jste šťastní. Nemusí v sobě nutně nést žádný podtext. Studie z roku 2012 zabývající se uživateli na Facebooku, kteří „jsou ve vztahu“, zjistila, že lidé, kteří jako profilové fotografie užívali obrázky s partnerem, byli ve vztahu více spokojení než ti, kteří používali sólo fotku. Pokud jste pohlceni čistou radostí a vděčností za to, že jste našli někoho, jako je váš partner, nestyďte se to ostatním říci. „Může být hezké vidět, že vám ostatní vaši lásku přejí, a číst milé komentáře od přátel,“ říká Rachel Sussman a dodává: „Je také dobré, že fotek si všimnou vaši kamarádi i rodiče a uvidí, že se máte skvěle.“

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...